Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.11.2013.
11:19
Radio 021 A

Žrtve silovanja moraju da plaćaju pregled?

Žene koje su žrtve silovanja moraju da plate 5.000 dinara za pregled kojim će se utvrditi da su fizički zlostavljane, odnosno da im je silovatelj naneo povrede po telu.

Kao da običan ginekolog ne može da utvrdi da li je izvršeno silovanje
 

"Svaku ženu žrtvu silovanja ginekolog besplatno pregleda, ali, nažalost, kasnije se na sudu ispostavi da ta potvrda od ginekologa nije dovoljna. Da bi sve bilo uverljivije i da bi žrtva mogla da dokaže da je zaista silovana, mora otići i kod lekara sudske medicine. Taj pregled ne spada u primarnu zdravstvenu zaštitu i plaća se 5.000 dinara", kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Ona je istakla i poražavajući podatak da čak 80 odsto žrtava silovanja kasnije odustane od gonjenja počinioca, što je, kako navodi, dokaz da nadležni mnogo ozbiljnije moraju štititi ugrožene žene.

"Neke se uplaše jer je počinilac dugo na slobodi i preti im, neke nemaju alternativu. U svakom slučaju, strah je jedan od glavnih razloga. Osećaju se nezaštićeno", objašnjava Ignjatović.

To je i jedan od razloga zbog čega se trenutno vodi regionalna kampanja "Potpisujem", posvećena ratifikaciji i punoj primeni Konvencije Saveta Evrope (SE) o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici.

Srbija je prošle nedelje postala osma država čiji je parlament potvrdio Konvenciju, a ona stupa na snagu kad je potvrdi najmanje 10 država, od čega osam mora da bude član Saveta Evrope. Ignjatovićeva kaže da Konvencija donosi nove mehanizme u zaštiti žrtve i u odnosu prema izvršiocu nasilja.

"Ona predviđa da nadležni organi obave procenu rizika od smrtnog ishoda, teškog povređivanja i ponavljanja nasilja i da policijski službenici imaju listu pitanja kako bi procenili koliko je situacija ozbiljna i da li žrtvu treba skloniti", kaže Ignjatović.

Pravna zastupnica Autonomnog ženskog Centra Vanja Macanović ukazala je da u srpskom zakonodavstvu postoji zastarela definicija silovanja, koja bi trebalo da se promeni u skladu s Konvencijom SE.

Ona je rekla i da je za krivično delo nedozvoljene polne radnje i dalje predviđena samo novčana kazna, što je potpuno nedopustivo, jer mnoga dela koja u stvari predstavljaju silovanje potpadaju pod nedozvoljene polne radnje.

Nedelja 10.11.2013. 14:58
Em su žrtve silovane fizički, ovakvim postupcima ih silujemo i psihički, mentalno, finansijsi ! Ma na svaki mogući način. I onda se čudimo zašto pojedine žrtve ćute o svemu...???? A šta dobija silovatelj? Eventualno 1god ili par mjeseci....BRUKA I SRAMOTA !!!
Nedelja 10.11.2013. 15:41
Samo mali komentar...UŽAS od države.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online