Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
20:03
Fonet A

Baraćeva: Institucije izvor korupcije

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da su izvor problema sistemske korupcije u Srbiji institucije koje funkcionišu po partijskom principu.

Verica Barać


Državnim institucijama u Srbiji nije glavni nalogodavac zakon već partijska volja, upozorila je Baraćeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodala da nema primene zakona bez dobrog i nezavisnog rada institucija što je ono što Srbiji nedostaje u borbi protiv korupcije.


Baraćeva je kao primer za to navela nepočinjanje rada Državne revizorske institucije, dodajući da je njena prva test analiza - revizorski izveštaj ostao bez reakcije.


Oni su nezavisni državni organ koji bi parlamentu trebalo da pomogne da kontroliše izvršnu vlast. Suština izveštaja je da se otvori rasprava i da parlament pozove Vladu na odgovornost, što se još nije dogodilo, predočila je Baraćeva.


Ona je napomenula da je izveštaj revizora predmet i za državnog tužioca, koji bi trebalo na osnovu njega da utvrdi krivičnu odgovornost, ali da se ni to nije dogodilo, zbog neefikasnosti institucija, koje sprovode partijsku volju.


Vlada da povuče uredbu o zemljištu

 

Luka Novi Sad

Savet za borbu protiv korupcije zahteva od Vlade Srbije da povuče Uredbu o konverziji prava korišćenja zemljišta i da je uskladi sa zakonom i Ustavom jer ona može izazvati veliku štetu i, prema njihovoj oceni, biti izvor korupcije.
 

Konverzijom, odnosno pretvaranjem prava korišćenja u pravo svojine, zemljište se pretvara u zemljište za izgradnju, a ne vodi se računa o tome da pojedina zemljišta imaju određenu namenu, objasnila je Baraćeva, dodajući da je poseban problem što je Uredba doneta pre Zakona o javnoj svojini i Zakona o lukama.


Osim Luke Novi Sad, devet luka na Dunavu je privatizovano, a to znači da, primenom te Vladine uredbe, lučko zemljište može postati privatno.


Tako će vlasnici privatizovanih luka moći kompletno lučko zemljište da pretvore u privatnu svojinu. Time se stvara mogućnost da se ono koristi u drugoj nameni, a u slučaju Luke Beograd to je već urađeno projektom "Grad na vodi", rekla je Baraćeva.


Ona je upozorila da primena Uredbe može dovesti do toga da država ostane bez luka.

 


Doćićemo u situaciju da Srbija izgubi sve luke na Dunavu, osim Novog Sada, jer se o nameni lučkog zemljišta govori kao o građevinskom zemljištu za neku drugu izgradnju, upozorila je Verica Barać.


Ono o čemu bi svi trebalo da vodimo računa, nije samo pitanje tržišne cene zemljišta, da nas Vlada ne zavara sa tim. Postoji zemljište koje nikada ne može biti konvertovano u privatno, to su infrastrukturni objekti, aerodrom, putevi, luke, rekla je Baraćeva.


Prema njenim rečima, to nije pitanje visine naknade već namene zemljišta, a Generalni urbanistički plan predviđa da se Luka Beograd lučkom delatnošću bavi do 2021. godine.


Pravična naknada za zemljište u luci bila bi cena izgradnje nove luke sa pripadajućom infrastrukturom, istakla je Baraćeva i najavila da će Savet za borbu protiv korupcije pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom o utvrđivanju ustavnosti Uredbe Vlade o konverziji zemljišta, jer smatra da je neustavna.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online