Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.10.2013.
06:48
RTS A

Otrovne borovnice i aronija na pijaci u Nišu?

Posle objavljivanja navoda Nenada Milojevića iz Svrljiga da je kupio lažnu aroniju na niškoj kvantaškoj pijaci, RTS-u se javio njegov sugrađanin, koji tvrdi da su mu na istoj pijaci takve bobice prodate kao divlja borovnica. Da li su kupljene bobice otrovne ili ne, pokazaće analize fitosanitarne inspekcije.

Tek će dodatnim analizama biti ustanovljeno šta je prodavano na pijaci u Nišu
 

Od bobica koje je kupio kao aroniju, Nenad Milojević je hteo da napravi sok za trogodišnje dete. On kaže da nije znao da se na kvantaškoj pijaci aronija ne prodaje, kao ni kako tačno izgleda.


"Čovek je rekao da to gaji na svojoj plantaži, da je to aronija i da mu je to porodični biznis", kaže Nenad Milojević, i dodaje da se nije raspitivao za adresu plantaže.


JKP "Tržnica" će posle svega ispitati sve okolnosti, jer Ivan Ljubenović, za koga je Milojević tvrdio da je prodavac, negira da je bilo kada prodavao nešto slično. Radovan Milojević, direktor Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica", kaže da će sve biti provereno.


"Mi na dnevnom ulazu nismo imali ovakvu vrstu proizvoda. Imamo sigurnosne kamere pa ćemo izvršiti analizu i kontrolu", kaže Milojević.


Za decu i samo tri bobice mogu biti smrtonosne

Sugrađane je upozorio Momčilo Bogdanović, nastavnik biologije i zaljubljenik u lekovito bilje. On kaže da su umesto aronije kupljene otrovne bobice kokošjeg grožđa - biljka pomoćnica.


"U literaturi stoji da za decu čak i tri bobice mogu biti smrtonosne, sa nekih prostora gde ima organskih đubriva, posebno ljudskih fekalija, a ovo je korovska biljka koja veoma uspešno raste na takvim prostorima", kaže Bogdanović.


Na sumnju da nije reč o aroniji navodi ne samo izgled bobica, već i cena od 250 dinara po kilogramu. Prema rečima Slađana Kostića, u prodavnicama zdrave hrane kilogram sušenih aronija je 1.600 dinara, a kandiranih 1.800 dinara. Tanja Živković, inženjer voćarstva, objasnila je po čemu se može prepoznati aronija.


"Čašična loža je gore, više je udubljena i ima dlačice, i to je karakteristično za aroniju, dok je to kod kokošjeg grožđa ravno", rekla je Živkovićeva.


Šta su ovi ljudi tačno pojeli biće poznato posle analiza. Javno komunalno preduzeće "Tržnica" zabranilo je prodaju aronije bez sertifikata na svih 11 pijaca u gradu.

Petak 11.10.2013. 07:09
Ne razumem, zašto kpuje nešto što ne zna kako izgleda? Čisto pomodarstvo... a pijace su pune jabuka i krušaka....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online