Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.09.2013.
18:27 >> 18:39h
RTS A

Tako mlad (13), a već razbojnik (130 krađa)

U poslednje tri godine, jedan trinaestogodišnji dečak iz Leskovca počinio je više od 130 krađa. Slučaj je poznat Centru za socijalni rad. Međutim, pošto mlađi od 14 godina ne podležu krivičnom zakonu, reklo bi se da ne može mnogo da se uradi. Rešenja, ipak, ima.

Ilustracija: 13 godina i 130 krađa - kako pomoćui dečaku i skloniti ga sa ulice?
 

Dečak obija noću, najčešće sam. Njegova meta su najčešće prodavnice sa mešovitom robom, zanatske radnje, benzinske stanice. Ulazio je kroz razbijeno staklo, uzimao i novac i robu. Samo proteklog vikenda, kada ga je policija zatekla u toku krađe, trinaestogodišnji dečak obio je osam prodavnica. Boban Zdravković iz Policijske uprave u Leskovcu smatra da postoje osnovi sumnje da je taj maloletnik za poslednje tri godine počinio 136 teških krađa. Do starosti od 14 godina, krivično on ne odgovara, iako je višestruki povratnik i iako je njegov dosije sve deblji.
 

Mere preduzete u Centru za socijalni rad, koje se odnose pre svega na rad sa roditeljima, do sada nisu dale rezultate. Zbog toga je pokrenut i sudski postupak za lišavanje roditeljskog prava. Ni smeštanje deteta u prihvatne stanice u Nišu i Vranju nije uspelo jer je oba puta pobegao. Jedino rešenje, uz saglasnost nadležnog ministarstva, jeste u Programu intenzivnog tretmana Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.
 

Pravnik Centra za socijalni rad Leskovac Predrag Momčilović kaže da je taj program namenjen prestupnicima mlađim od 14 godina. "Što je najvažnije, program je zatvorenog tipa, pa tako maloletnik ne može samovoljno otići, što nije slučaj sa ostalim zavodima kod nas", ističe Momčilović.
 

Višestruka pomoć čitavoj porodici je neophodna. Maloletnik živi u manje od deset kvadrata sa dva brata, sa ocem i majkom koja je pred porođajem. Zajedno žive od 10 hiljada dinara socijalne pomoći. Takva situacija ne sme da bude povod za krađe, kaže otac, koji, međutim, ne prihvata da iza njegovog deteta stoji toliki broj krivičnih dela.
 

"To ne radi on, na to ga teraju stariji drugari, kao i ova nemaština", smatra otac dečaka Novica Veselinović.
 

Najmlađi Veselinovićev sin ide u školu, za razliku od maloletnog prestupnika koji od prošle godine više ne ide. Pedagoški asistent Saša Kadrić objašnjava da je maloletnik završio četiri razreda osnovne škole. "U peti razred skoro da nije ni dolazio, ali nije bio problematičan, već miran", dodaje Kadrić.
 

Sada je najvažnije skloniti ga sa ulice i pomoći mu, a ne porodicu i dečaka obeležiti. Ipak, ovaj izolovani slučaj može da bude povod za ramišljanje o tome da se starosna granica za krivičnu odgovornost spusti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.09.2013. 18:35
Da je bio toliko revnostan u nekom sportu, već bi postao šampion ili velika nada sporta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online