Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.09.2013.
16:02
Beta A

Cane Subotić: Političari su mi iznuđivali pare

Biznismen Stanko Subotić negirao je danas u Specijalnom sudu da je organizovao šverc cigareta 1990-ih godina i naveo da je postupak protiv njega pokrenut kako bi se političari domogli njegovog novca.

Stanko Subotić

"Priča oko mene i mog navodnog kriminala napravljena je u medijima 2000. i služila je političkim grupama da destabilizuju protivnike koji su me poznavali, da me ucenjuju i da pokušaju da se domognu mog kapitala", rekao je Subotić.

On je optužio tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića da ga je ucenjivao istragom o trgovini cigaretama 1990-ih kojom se MUP tada bavio i tražio velike

Subotić je optužen da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizickim licima. Po optužnici, ta grupa je, na štetu državnog budžeta Srbije, stekla dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Suđenje je ponovljeno po odluci Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

količine novca.

"On (Mihajlović) je dolazio kod mene u Švajcarsku i Španiju, ucenjivao me istragom i tražio velike količine novca", rekao je Subotić.

Kako je rekao, pritisak na njega vršili su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i "njegovi najbliži činovnici" - Vuk Jeremić i Miodrag Rakić.

"Kada sam preko svog fonda za razvoj demokratije dao zadnju količinu novca, preko milion evra, pokrenut je krivični postupak protiv mene", rekao je Subotić.

Subotić je pre dve godine izjavio da je u dogovoru sa Zoranom Đinđićem otvorio fond gde je uplatio izvesnu količinu novca koja je bila na raspolaganju tadašnjem predsedniku DS.

"Kako je posle ubistva Zorana (Đinđića) deo novca ostao nepotrošen, ja sam u jednom od razgovora koji sam imao sa Borisom (Tadićem) i Ružicom (Đinđić) njima ispričao koja je suma ostala nepotrošena na računu fonda i rekao sam im da mogu da raspolažu novcem onako kako je bio namenjen", rekao je tada Subotić.

Kako je ispičao ranije, Tadić mu je rekao da taj novac da supruzi pokojnog premijera.

"Tadić mi je u prisustvu više ljudi rekao da taj novac dam Ruzici jer je njoj najpotrebniji, meni je trebalo nekoliko meseci da tu količinu novca pretvorim u 'keš' i u više navrata i u više meseci sam joj davao. Kad sam dao zadnju količinu novca, Tadić mi je poslao poruku da je ljut i uvređen i da nisam ispoštovao njega", rekao je
Subotić.

Iznoseći svoju odbranu pred sudom, on je rekao da je posedovao firmu koja je imala zvanična prava za prodaju cigareta, registrovane magacinske prostore i "djuti fri šopove".

"Moje poslovanje je bilo u skladu sa zakonom, uvozio sam velike količine cigareta i ostvarivao velike profite, a prema tadašnjem zakonu, obaveze prema državi su bile jedan odsto", rekao je Subotić koji sada, kako je rekao, zarađuje oko 60.000 švajcarskih franaka mesečno.

"Nisam imao nikakvu potrebu da organizujem tu navodnu kriminalnu grupu koja bi se bavila tim poslovima i da rizikujem svoj kapital i život", rekao je Subotić.

On je zahvalio sudu što mu je omogućio da dođe u Srbiju i iznese odbranu.

Subotićevo iznošenje odbrane je njegovo prvo pojavljivanje u Specijalnom sudu, pošto je, sedam godina od pokretanja istrage, ukinuta poterenica za njim.

Nakon današnjeg suđenja, Subotić je novinarima ispred suda rekao da neće u medijima komentarisati suđenje i da je zadovoljan što je konačno mogao da iznese odbranu. Upitan šta očekuje koliko će suđenje trajati, Subotić je rekao da
je "spreman na sve".

Poternica za Subotićem je ukinuta jula ove godine, a ranije izrečena mera pritvora je zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra. Subotiću je 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.09.2013. 16:15
"Kako je rekao, pritisak na njega vršili su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i "njegovi najbliži činovnici" - Vuk Jeremić i Miodrag Rakić. " ХХАХАХАХАХХА.... поздерац - па криминалац ? Ма "немогуће" ?? ХАХАХАХХАХАХА јес' да од овог "сведочења" неће бити ништа, ал' ми некако лакше... бар да се и званично зна оно што и незванично...
Ponedeljak 16.09.2013. 18:36
Vjerujem da su ga reketirali i tražili novac, ali ni on nije počeo posao sam ! Odakle mu početni kapital prvo za dozvolu da radiš sa cigaretama ( depozit 1 000 000 US ), drugo iznajmljivanje hangara, kupovina cigareta, transport i distribucija ! Da uradiš sve to sam, nije moguće, malo se i oteo, osladilo mu se....Biznismen iz Švajcarske, s kojim univerzitetom ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online