Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 18.08.2013.
13:32
Srna A

Atentantor na Đinđića traži uslovnu slobodu

Odbrana bivšeg pripadanika "crvenih beretki" Željka Tojage, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod nekadašnje hale "Limes", zatražiće na jesen njegovo uslovno puštanje na slobodu, pošto su se stekli uslovi, potvrdio je njegov advokat Krsto Bobot.

Bobot kaže da Tojaga po zakonu sada ima pravo da traži uslovni otpust, pošto je odlužio dve trećine kazne, ali da je diskreciona odluka suda da li će to odobriti ili ne.

"On (Tojaga) stekao je pravo da to traži, ali je na Specijalnom sudu da odluči da li će to odobriti ili neće. Mi ćemo to svakako zatražiti. Nismo još formalno podneli zahtev, ali ćemo verovatno podneti od septembra ili oktobra", rekao je Bobot.

Zoran Đinđić

Bobot je napomenuo da za presude Specijalnog suda ne važi izmena zakona da će sud posle dve trećine odslužene kazne uvek dati uslovni otpust, ako se zatvorenik dobro vlada na izdržavanju kazne.

Tojaga se nalazi u Sedmom paviljonu, strogo čuvanom delu požarevačkog zatvora. U aprilu su se stekli uslovi da podnese zahtev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Bivši pripadanik "crvenih beretki" Željko Tojaga (43) osuđen je na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod nekadašnje hale "Limes", sadašnje "Kombank arene" 21. februara 2003. godine.

Presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal od 23. maja 2007. godine, Tojaga je osuđen na 30 godina zatvora, ali je krajem 2008. godine Vrhovni sud Srbije uvažio žalbe odbrane i prepolovio mu kaznu. U obrazloženju odluke navedeno je da je procenjeno da je Tojaga učestvovao samo u jednoj radnji izvršenja krivičnog dela - pokušaj ubistva Đinđića. Tojaga se tereti da je sa pripadnikom "crvenih beretki" Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (48) planirao da iz "zolje" puca na kolonu automobila premijera Đinđića, ali se od tog plana odustalo zbog mogućih većih žrtava.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred Vlade Srbije. Za ubistvo srpskog premijera na višedecenijske kazne osuđeni su bivši pripadnici "crvenih beretki" i "zemunskog klana", među kojima su Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek Legija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.08.2013. 15:22
Sloboda za njega i Zvezdana Jovanovica jer nisu napravili nikakvu stetu.
Nedelja 18.08.2013. 16:31
Aman ljudi ako boga znate pustite ljude na sloboedu jer nisu ništa zgrešili i nevini tamniče u zatvorinma,Zorana Đinđiđa oprtunistu i dugogodišnjeg Agenta Cieje likvidirala je njega i mnoge druge u srbiji Britanska obaveštana Služba ogranak Cije,,koja i dan dans hara po srbiji,,i brine o njenim članovima poput Čede Jovanovića,Dragana Đilasa,Zorana Živkovića,Bojana Pajtića ,Borisa Tadića,i mnoge druge,,
Nedelja 18.08.2013. 22:23
Svako dobije sto mu je sudjeno, bilo pravo ili ne,onaj odozgo sve vidi i nasa nesreca ce jednog dana biti proslost to je sigurno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online