Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.08.2013.
14:22
Beta A

Bajec: Bilo je zloupotreba u Kliničkom centru

Bivši direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Đorđe Bajec rekao je danas da je u vreme dok je vodio tu zdravstvenu ustanovu obavestio sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama dopunskog rada, a da je tada na njegov zahtev pokrenuta i interna istraga o nenamenskom trošenju sredstava.

Povodom krivičnih prijava protiv 15 zaposlenih u KCS-u zbog sumnje da su, prijavljivanjem dopunskog rada, tu ustanovu oštetili za oko 2,1 milion evra, a među kojima je i Bajec, on je u saopštenju naveo da u potpunosti podržava utvrđivanje istine o intervencijama koje su rađene na Klinici za
kardiologiju i kardiohirurgiju KCS-a.

Direktor Centra Miljko Ristić juče je rekao da je lažni dopunski rad prijavljivan na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju tokom 2011. godine.

Foto: Ilustracija

"Dok sam bio direktor KCS-a, pismenim putem obavestio sam sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama Pravilnika o dopunskom radu koji je donelo Ministarstva zdravlja. Ugovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i KCS-a bio je važeći za određen broj usluga, a za utvrđivanje uočenih nepravilnosti, na moj zahtev kao direktora KCS-a, interna kontrola pokrenula je istragu o nenamenskom
trošenju sredstava. O svemu tome obavešteni su svi relevantni državni organi", naveo je Bajec u saopštenju.

Kada je reč o ugovoru KSC-a i Kliničkog centra Niš, on je naveo da je, kada je saznao da se lekari duplo plaćaju, insistirao na prekidu ugovora, bez obzira na pritisak pacijenata, uprave KC Niš i medija.

"Ovakav vid profesionalne zloupotrebe, a za ličnu korist, nisam mogao da dozvolim. Stojim na raspolaganju svim državnim organima radi utvrđivanja istine, odbrane lekarske časti i položene zakletve da ne stanu samo na ovom slučaju, već radi dobrobiti svih građana Srbije, svi oni koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju. Samo na taj način povratićemo narušeni ugled naše lekarske profesije", naveo je Bajec.

Krivičnom prijavom su po službenoj odgovornosti obuhvaćeni i tadašni direktor KCS-a Đorđe Bajec, direktor Klinike za kardiologiju Miodrag Ostojić i njegov zamenik Branko Beleslin, a sa Klinike za kardiohirugiju tadašnji direktor Mile Vraneš i zamenik
Petar Đukić koji je sada u penziji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online