Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.07.2013.
10:05
RTS A

Profesorski "indeks“ na popravnom

Šest godina posle hapšenja i skoro četiri od početka suđenja za aferu "indeks", još nemamo odgovor da li su se diplome na Pravnom fakultetu u Kragujevcu sticale znanjem ili dobijale za novac. Optuženi profesori u međuvremenu su se vratili na posao, a osporavane diplome i dalje važe. Sudsko veće najobimnijeg postupka u istoriji srpskog pravosuđa, najavljuje presudu.

Kod nas se plaća u evrićima... Mada, verovatno ne bi odbili ni dolarčiće (Foto: Ilustracija)
 

Prvo se pojavio snimak, a potom je i jedna bivša studentkinja priznala da je kupovala ispite. U februaru 2007. u roku od nekoliko dana, uhapšeno je 20 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Tako su oni koji buduće sudije, tužioce i advokate, uče kako da primenjuju pravo, bili osumnjičeni da su ga zloupotrebili.

Profesor Pavnog fakluteta u Kragujevcu Marko Pavlović kaže da kragujevački fakultet stiče neslavno ime živog spomenika korupcije. Podignute su dve optužnice, krajem 2007. i početkom 2008. godine. Pored profesora, optuženi su i studenti i osoblje fakulteta. Optužnice su objedinjene pa se 87 osoba tereti za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje. Prema optužnici položeni ispit je koštao od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

Iako je početak suđenja bio zakazan za decembar 2008. godine, zbog više zahteva optuženih za izuzeće sudije i tužioca, glavni pretres počeo je tek u septembru 2009. godine pred višim sudom u Smederevu.

I izostanci optuženih, branilaca i svedoka često su usporavali suđenje.

"Svakako je reč o odugovlačenju postupka i dva su elementa bila za odugovlačenje, jedan je taj što je postupak spojen za 87 optuženih i za nekih 150 krivičnih dela, to u normalnim okolnostima ne može da se presudi", kaže Pavlović.

Kolika je cena ispita u Srbiji

Advokat odbrane Zora Dobričanin Nikodinović kaže da neko ko je to uradio, znao je zbog čega to radi.

"Mislim da se ovaj postupak pretvorio u svoju suprotnost. Sudijsko veće je dobilo glomaznu optužnicu od dve preglomazne optužnice po kojima sudi istovremeno, i dobilo je baš vruć krompir", kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

Dekan fakulteta još nije ispitan, kada se nedavno, posle četiri godine, pojavio u sudnici - nije svedočio zbog lošeg zdravlja.

"Svaki okrivljeni ima svoja procesna prava, koja može da koristi kao da se sudi samo njemu, i u situaciji kada se sudi za još 90 lica po istoj optužnici, jednostavno to nije bio njihov izbor, a njihova procesna prava su njihova procesna prava", kaže Dobričanin Nikodinović.

Da li je bilo zloupotreba proveravalo je i Ministarstvo pravde.

Suđenje se odvija u kontinuitetu, nema zloupotreba i nijedna strana namerno ne odugovlači postupak, rezultati su nadzora iz februara. Ne postoji ni mogućnost oslobađanja krivice jer, za većinu, krivično delo zastareva za 30 godina.

Sudija Svetlana Bojković koja vodi postupak nedavno je izjavila da će prvostepenu presudu doneti do kraja leta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.07.2013. 11:04
Pitajte Trivanovu, možda pna zna nešto o tome.
Utorak 23.07.2013. 23:57
a stiropor diploma?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online