Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.02.2010.
13:06
Tanjug A

Ubuduće nema bekstva iz Zabele!

Dok se broj bekstava iz srpskih zatvora iz godine u godinu lagano smanjuje unapređenjem i poboljšanjem mera predostrožnosti, bekstvo iz "specijalnog zatvora" u požarevačkoj "Zabeli" namenjenog osuđenima za krivična dela organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma neće biti moguće, najavljuju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema podacima Uprave, tokom 2008. godine zabeležena su četiri bekstva iz zatvora, dok je prošle godine taj broj smanjen za jedan, tako da je bilo tri bekstva iz zatvora, a pokušaji bekstva nisu zabeleženi. Lane su dve osobe uspele da pobegu organima reda tokom privođenja, a 2008. tri.

Upravnik Centra za obuku i stručno usavršavanje Uprave za izršenje krivičnih sankcija Damir Joka izjavio je Tanjugu da se kontinuirano preduzimaju sve moguće mere za smanjenje broja bekstava.

"To je, prvenstveno, povećanje broja pripadnika službe obezbeđenja i njihova redovna dodatna obuka, a posebno se vodi računa o unapređenju tehničkih sredstava", naveo je Joka, napominjući da živimo u vreme u kome tehnologija ubrzano napreduje i utiče na sve aspekte života, pa i na onaj kazneno-popravnim zavodima.

 

Kao posebna mera predostrožnosti predviđeno pravilo da se istovremeno ne šetaju pripadnici iste kriminalne grupe, a vršiće se i rotacije grupa tako da osuđeni nikad neće znati sa kim će izaći u šetnju, naveo je Joka.

 

On je naglasio da je neposredni kontakt među zatvorenicima sprečen i principom da se podela hrane vrši po sobama, (neće jesti u zajedničkoj trpezariji).

Kapacitet Posebnog odeljenja požarevačkog zatvora je do 120 osuđenih lica, a prostor u kome će boraviti osuđeninici napravljen po normama koje predviđaju evropska zatvorska pravila u pogledu veličine, opreme, grejanja, dnevnog svetla, mokrog čvora…

Prema rečima Joke, život u Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu biće regulisan Pravilnikom o kućnom redu čije je usvajanje u toku, kao i drugim podzakonskim aktima kojima se reguliše rad tog dela zatvora koja će osujetiti bilo kakve planove za beg.

Njima će, takođe, biti eliminisan rizik unošenja oružja i mobilnih telefona u zatvor, a bezbednost će se podići na najviši mogući nivo.

On je naglasio da će, zbog specifičnosti osuđenih lica i prirode krivičnog dela, posete biti svedene na članove najuže porodice i branioca i sprovodiće se po posebnim bezbednosnim procedurama koje imaju za cilj da spreče prenošenje informacija koje su u vezi sa krivičnim delom ili kriminalnom aktivnošću uopšte.

Sve posete i svi razgovori osuđenih, osim poseta i razgovora sa braniocima, će se nadzirati i snimati, a osuđeni će se sretati veoma retko i to samo tokom obaveznog izlaska na vazduh i šetnje koja je zakonom utvrđena i mora se poštovati za sve podjenako.

 

U "specijalni zatvor" osuđene upućuje sud rešenjem, naveo je Joka i izrazio očekivanje da će se za većinu osuđenih za organizovani kriminal koja se nalazi u pritvoru, biti doneto rešenje o upućivanju čim Posebno odeljenje bude otvoreno za prijem osuđenih.

Shodno Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala koji je usvojen u septembru 2009. prema osuđenima će biti primenjen pooštreni režim, koji podrazumeva da osuđenici budu sami u ćeliji, dok se dodir sa spoljnim svetom obavlja pod strogom kontrolom zatvorske uprave i suda, izuzev kontakata s advokatom.

Osuđenik ima pravo da se dopisuje sa bračnim partnerom i roditeljima, dok sa drugim osobama može samo uz pisanu saglasnost suda, a u slučaju zloupotrebe i ovo pravo se može ograničiti ili uskratiti.

Sadržaj pisama se nadzire, osim sa braniocem. O svim primljenim i otpremljenim pismima vodi se posebna evidencija.

Pravo na telefonski razgovor osuđenik ima najviše dva puta mesečno samo sa bliskim srodnicima, dok sa ostalim osobama razgovori se obavljaju uz saglasnost predsednika suda, a i ta komunikacija se može ograničiti u slučaju zloupotrebe.

 

Isto se odnosi i na posete bliskih srodnika - dva puta mesečno, posete se snimaju audio i vizuelno, osim posete branioca, zbog ustavnih ograničenja.

Na izdržavanje kazne u Posebno odeljenje zatvora biće upućivani pravosnažno osuđene osobe muškog pola po oceni nadležnog suda, a ako sud proceni da za to nisu ispunjeni uslovi, osuđenik će biti upućen u opšti režim izdržavanja kazne.

Prilikom donošenja rešenja o upućivanju na izdržavanje kazne u Posebno odeljenje osuđenici imaju pravo žalbe i svu sudsku zaštitu.

Za upućivanje osuđenika u Posebno odeljenje potrebno je da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će sam ili preko nekog drugog lica, nastaviti da usmerava delatnost kriminalne grupe, uspostaviti saradnju sa drugom organizovanom kriminalnom grupom zbog nastavka kriminalne delatnosti ili da će organizovati sukob sa drugom kriminalnom grupom.

Takođe, na pooštreni režim izdržavanja kazne, shodno Zakonu mogu biti upućeni osuđeni za koje se proceni da bi mogli "preko drugog lica ugroziti sigurnost sudije, javnog tužioca ili drugog lica u krivičnom postupku koji je u toku ili je pravosnažno okončan, ili protiv drugog službenog lica koje je postupalo u pretkrivičnom postupku".

Za upućivanje u oštriji režim dovoljno da jedan od ovih uslova bude ispunjen.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online