Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.06.2013.
15:01
Z. M. - Vesti A

Srbi u Beču falsifikovali dinare i evre

Austrijska policija ostvarila je veliki uspeh i razbila bandu koja je falsifikovala evro i dinare, ali i pasoše Srbije i drugih zemalja kojima je snabdevana mafija. Reč je o astronomskim ciframa budući da je policija otkrila da su falsifikati ulagani u masovnu kupovinu nekretnina u Srbiji.

Foto: Ilustracija
 

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl - Lajtner kaže da je od utorka u šest ujutro u akciji "Rajski grad" uhapšeno 12 osoba, od kojih su devetoro državljani Srbije, a troje Austrijanci.

Preplavili Evropu

 

Predstavnik Nacionalne banke Austrije Štefan Augustin naveo je da je u toj zemlji oko 800 novčanica po 100 evra iz štamparije razbijene bande dospelo u opticaj, te da je napravljena šteta trenutno procenjena na oko 87.300 evra.
Rudolf Unterkefler iz Savezne kriminalističke službe kaže da je štamparija bila u funkciji najviše godinu i po dana, a da je novac stavljan u opticaj i u Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji i Nemačkoj, a dinari u Srbiji.

Prilikom akcije u kojoj su učestvovale i specijalne jedinice austrijske policije zaplenjeno je ukupno 366.310 evra i 1.507.000 dinara. Banda je štampala novčanice od 100, 50 i 10 evra, a što se dinara tiče novčanice od 5.000, zatim 1.000 i 200 dinara.


Georg Rabenštajner iz pokrajinske kriminalističke službe Beča kaže da su pojedinci falsifikate naručivali da bi plaćali na proslavama u Srbiji.


- Oni su punih džepova lažnog novca odlazili u Srbiju i tamo se razbacivali na proslavama - kazao je Rabenštajner.


U akciji hapšenja učestvovalo je 220 pripadnika austrijske policije, Europola, državnog tužilaštva, kao i Nacionalne banke Austrije (OeNB). Na 14 lokacija, od kojih 13 u Beču i jednoj u Donjoj Austriji zaplenjena je velika količina falsifikovanog novca i dokumenata, kao i pištolj.

Kvalitetna štampa

 

Novčnice i dokumenti proizvedeni su na štampaču, ali su bili odličnog kvaliteta.
Rabenštajner je naveo da su falsifikovali evre i dinare, ali i pasoše Bugarske, Slovenije, Srbije i drugih zemalja, saobraćajne i vozačke dozvole Austrije, ali i potvrde za hendikepirana lica i vinjete za naplatu putarine kroz Austriju.

Prema rečima Mikl - Lajtner ovo je prva štamparija za falsifikovanje novca i dokumenata koja je pronađena u Austriji, a ocenjeno je da je reč o veoma organizovanoj i profesionalnoj bandi.


Što se uhapšenih tiče najmlađi je imao svega 15 godina i zadatak mu je bio da prima narudžbine i rastura falsifikate. Dečak je sin uhapšene žene, koja ima i 13-godišnju ćerku. I devojčica je često slata da rastura falsifikate. Lažni novac je rasturan po mračnim ili mestima u kojima vlada gužva, kao što su supermarketi, diskoteke, kafane, ali i za kupovinu automobila.


Najstariji među njima bio je 42-godišnji šef bande. Taj Srbin živeo je u 11. bečkom okrugu, a u njegovom stanu pronađena je štamparija.

Preti duga robija

 

Ministar pravosuđa Beatriks Karl kaže da uhapšene očekuju duge zatvorske kazne. Naime, prevdiđena je u Austriji kazna do 10 godina zatvora za falsifikovanje novca, a na dušu uhapšenima ide i falsifikovanje dokumenata.

Bandi se u trag došlo na osnovu istrage za druga krivična dela. Georg Rabenštajner iz pokrajinske kriminalističke službe Beča objasnio je da je akcija pokrenuta nakon što se saznalo za osumnjičenog koji je nudio robu svake vrste, a posebno falsifikovan novac. Policija je uspela da dođe do jedne novčanice, i na osnovu toga se približila osumnjičenom.


- Koncentrisali smo se na tog muškarca, i uspeli smo da kupimo još novčanica, koje smo prosledili Kriminalističkoj službi i Europolu. U okviru dalje istrage pokazalo se da se radi o većoj organizaciji, da ima šefa i da se bavi falsifikvanjem - kazao je Rabenštajner i dodao da su i falsifikatori imali lažne dokumente, pa ih je bilo teško pratiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online