Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.06.2013.
01:25
J. Arsenović - Vesti A

Steže se obruč oko Beka?

U Specijalnom sudu za organizovani kriminal juče je nastavljeno saslušanje bivšeg ministra Predraga Bubala kao i još sedmoro osumnjičenih da su prilikom prodaje državnog paketa akcija Luke Beograd oštetili državu za najmanje 5,5 miliona evra.

Do sada nedodirljiv: Milan Beko
 


Procenjuje se da je privođenje nekadašnjeg ministra za privredu i privatizaciju u prvoj Koštuničinoj vladi samo uvod u predstojeće hapšenje Milana Beka koji je sa Miroslavom Miškovićem, preko njihove zajedničke firme Vorldfin iz Luksemburga, 2005. godine metodom preuzimanja kupio većinski paket akcija Luke Beograd.

- Ovo nije kraj policijskih provera, to je samo deo istrage vezan za rad tadašnjeg Ministarstva za privatizaciju i Agencije za privatizaciju i odgovornih u Luci Beograd - najavio je u petak, na vanredno sazvanoj konferenciji za medije, direktor policije Milorad Veljović.

Milan Beko je do sada dva puta, u decembru i početkom maja, bio na dobrovoljnom informativnom razgovoru u vezi sa sumnjivom privatizacijom Luke Beograd, ali se nakon višečasovnog saslušanja medijima obratio krajnje samouvereno i bez zazora rekao da bi njemu mogla da se ponovi sudbina njegovog doskorašnjeg poslovnog partnera Miroslava Miškovića.

Neki su toliku veru u nedodirljivost Milana Beka dovodili u vezu sa njegovom bliskošću Srpskoj naprednoj stranci, podsećajući da je upravo ovaj kontroverzni biznismen obilazio u bolnici "kao prijatelj" Tomislava Nikolića, kada je tadašnji lider naprednjaka, a sadašnji predsednik Srbije štrajkovao glađu zbog neraspisivanja prevremenih izbora. Takođe, Beko je jedno vreme, po medijima, a nakon pobede naprednjaka na izborima, važio za potencijalnog kandidata za premijera Srbije.


Kako je saopštila srpska policija privedeni se terete da su suprotno zakonu i internim propisima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda propustili da izvrše analizu ponuđene cene za kupovinu akcija Luke Beograd, te da su prihvatanjem ponude za preuzimanje dostavljene od firme Vorldfin iz Luksemburga izdali nalog da se sve državne akcije prodaju, iako su bili obavešteni da je u toku nova procena vrednosti imovine i da se očekuje znatno veća vrednost akcija.

Kako navodi policija, Bubalo se sumnjiči da je kao ministar za privredu znao da je knjigovodstvena vrednost akcija Luke ispod realne vrednosti i da se radilo na novoj proceni koja će biti znatno veća, ali da je propustio da stručnim službama Ministarstva naloži da izvrše nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda i da Vladi Srbije predloži mere kojim bi se sprečila prodaja državnog paketa akcija.

Slučaj Luke Beograd je jedna od 24 sporne privatizacije čije rasvetljavanje je od Srbije zahtevala EU, a na osnovu prethodnog izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u vreme dok je ovim telom rukovodila Verica Barać. Ona je tada na spisku 17 osoba protiv kojih je Savet za borbu protiv korupcije 2010. podneo krivične prijave zbog malverzacija u vezi sa Lukom na prvom mestu imenovala Bubala, dok je na drugoj poziciji bio Milan Beko. Procena Saveta je bila da je šteta načinjena državi, ali i malim akcionarima zbog razlike između prodajne i realne cene najmanje 21 milion evra.

Advokat: Tereti se za nečinjenje

 

Predrag Bubalo, čije je saslušanje počelo u petak uveče, negirao je sve navode krivične prijave u vezi sa malverzacijama oko prodaje Luke Beograd. Njegov advokat Zoran Ateljević tvrdi da se njegov klijent ne tereti za korupciju već za nečinjenje, odnosno za zloupotrebu službenog položaja, jer je navodno propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija Luke, kada su prodate za manju vrednost nego što je bila ekonomska. 

 

Odradili posao, pa ih zaposlio

 

O kakvim se sve zakulisnim spregama radi govori i podatak da su dvojica uhapšenih nakon što je Luka Beograd prodata, novo uhlebljenje našli baš u kompanijama Milana Beka. Goran Mrđa, bivši izvršni direktor Agencije za privatizaciju bio je od 2007. do 2011. član borda kompanije "Novosti", koja je takođe u suvlasništvu Milana Beka.

 

Takođe je i jedan od rukovodilaca u kompaniji Laderna Milana Beka, a pre dve godine preuzeo je i funkciju generalnog direktora Luke Beograd. I bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević posle privatizacije Luke odlazi na posto zamenika direktora u "Novostima", koje su takođe pod čudnim okolnostima privatizovane da bi javnost tek pre nekoliko meseci čula od Milana Beka priznanje da je on jedan od vlasnika ove medijske kuće.

 


Bukagije na kafici sa poslodavcem

 

Zanimljivo je da su iz policije, takođe neformalnim kanalima, medijima dostavljene informacije i da su dvojica osumnjičenih Goran Mrđa i Dušan Kosovac uhapšeni u zgradi Luke, i to u trenutku dok su ispijali kafu sa Milanom Bekom. Osim njih dvojice i Bubala, u petak su privedeni i Miodrag Đorđević, Aleksandar Gračanac, dugogodišnji direktor Akcijskog fonda, Aleksej Misailović, bivši direktor Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju, Jasmina Dragutinović, bivša direktorka Sektora za analizu u Akcijskom fondu, i Miroslava Drobac, bivša direktorka Privrednog društva Luke Beograd. 


NIJE VEROVAO DA ĆE ODGOVARATI ZA MALVERZACIJE

Bubalo u šoku zbog privođenja

 

Iako je dan ranije na naslovnim stranama pojedinih beogradskih novina bliskih vlasti najavljeno hapšenje Predraga Bubala, on je bio toliko samouveren da se to neće desiti da se u javnosti pojavio samo noć pre svog privođenja i to na svečanosti dodele nagrade Biznis partner. Prema nezvaničnim saznanjima, kada je u petak nešto posle 14 časova u njegovu konsultantsku firmu u centru Beograda banula policija, bivši ministar delovao je potpuno zbunjeno, sve u neverici da ga hapse.
 

Neke novine tvrde i da je zaplakao i upitao policajce da li znaju šta rade, a na fotografijama koje su objavljene prilikom privođenja vidi se samo njegovo ozbiljno lice. Dva sata je zadržan u policijskoj stanici, a potom je upućen u Specijalni sud za organizovani kriminal gde je nešto posle 20 časova tužilac započeo saslušanje.
Iako član Demokratske stranke Srbije tek od 2002. godine, veoma je brzo zadobio poverenje Vojislava Koštunice, tako da je prvo izabran za ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, da bi u periodu od 2004. do 2007. bio na čelu Ministarstva privrede, pod čijom ingerencijom je bila i Agencija za privatizaciju. Jedno vreme bio je i koordinator Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u drugoj Koštuničinoj vladi vodio je resor trgovine i usluga.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 07:41
Ima još mnogo takvih kao što je Beko, i njihovo ne procesuiranje nije pravedno prema većini naroda koji živi i radi pošteno.
Ponedeljak 17.06.2013. 08:04
U kojoj li će banji ovaj da bude direktor ?
Ponedeljak 17.06.2013. 07:51
Ovaj ima dela za 3 dozivotne.U Arandjelovcu vrapci znaju kako je kupljen knjaz milos.Ako zavrsi u zatvoru glasam vucka dok sam ziv.E sad sto je tomin prijatelj...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online