Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2010.
08:31
Blic.rs A

Srpski bos iz Italije povezao Šarića i kalabrijsku mafiju

Razotkrivanje kanala za šverc kokaina iz Južne Amerike i dilerske mreže koju je u evropskim zemljama stvorio Darko Šarić istragu bi moglo da dovede do još jednog srpskog narko-bosa koji je pljevaljskom klanu, kako se pretpostavlja, obezbedio narko-tržište u Italiji, saznaje "Blic”.

Put kokaina od Južne Amerike: Centar dešavanja je Balkan

Radi se o osobi, saznaje "Blic”, koja je po poslovima sa kokainom godinama poznata našoj, ali i svetskim policijama. U javnosti se ime ove osobe odavno povezuje sa prodajom droge, bliskim vezama sa ranijim strukturama Državne bezbednosti, dovođena je u vezu sa nekoliko ubistava, ali i sa osobama koje su još devedesetih godina imale razgranatu švercersku mrežu na relaciji Italija - Crna Gora.

Srpska policija pretpostavlja da je upravo ta osoba Šariću obezbedila italijansko dilersko tržište zahvaljujući vezama sa vođama tamošnje mafije.

“Ovaj narko-bos nikada nije hapšen zbog droge, iako su policijska saznanja ukazivala na to da na njegovo ime iz Južne Amerike stiže velika količina kokaina. Droga je za njega stizala do Crne Gore, odakle je prebacivana u Italiju. Na toj relaciji utvrđene su i njegove bliske veze sa vođama crnogorske, ali i italijanske mafije, koje postoje i danas“, kaže izvor "Blica“.

Italijanski tužilac Pietro Graso

Italijanski državni tužilac Pjetro Graso je u intervjuu podgoričkim "Vijestima” izjavio da je moćna kriminalna grupa sa Balkana preuzela transport droge iz Italije u Crnu Goru od kalabrijske mafije, koja kontroliše šverc kokaina u celoj Evropi.

Jugoslovenski specijalci u poslu sa mafijom

 

On je naveo da dosta specijalaca iz bivših jugoslovenskih republika deluje zajedno u mafijaškim krugovima.

"Svi su povezani, bez obzira na to da li su iz Srbije, BiH, sa Kosova ili iz Crne Gore. Kriminalci su izabrali Balkan kao mesto stovarišta za drogu koja treba da uđe u Evropu, jer je bliža tržištu za prodaju. Droga se za manje od 24 sata može dopremiti na određenu lokaciju u Evropi. Osim droge, uglavnom kokaina, koji se nabavlja iz Južne Amerike, kao i iz Avganistana i Pakistana, nova mafija ujedno se bavi i krijumčarenjem oružja i eksploziva“, rekao je Graso.

“Organizovane kriminalne grupe čine pripadnici tajnih policija i paramilitarnih grupa iz bivših jugoslovenskih republika, a koliko su jaki govori da su od italijanskih kolega preuzeli sve najprljavije poslove. Oni kupuju drogu u Južnoj Americi i obezbeđuju njeno transportovanje. Na ovim poslovima kriminalne grupe odlično zarađuju, pogotovo što im nisu potrebne velike investicije. Droga se uglavnom plaća po dostavi, što govori o velikom poverenju između ovih grupa“, rekao je Graso.

Italijanski tužilac je rekao i da je istraga o švercu droge iz Kolumbije, preko Italije, do Balkana, koja je pre tri nedelje finalizovana akcijom "Šah-mat” u kojoj je uhapšeno tridesetak osumnjičenih, među kojima i desetak državljana Srbije i Crne Gore, počela 2005. godine, kada je u Đenovi uhapšena jedna Argentinka sa pet kilograma kokaina.

“Ona je uhapšena u Đenovi na devetom spratu stambene zgrade u kojoj je bila sa jednim Srbinom, koji se preziva Milutinović. U momentu kada je policija ušla u stan on je izašao na balkon i od tada mu se gubi svaki trag“, rekao je Graso i naveo da je Milutinović obučavan u tajnim službama bivše Jugoslavije.

Italijanski državni tužilac Pjetro Graso izjavio je da je saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala najbolja sa kolegama u Srbiji.


“Najlošija saradnja je sa crnogorskim tužilaštvom“, rekao je Graso.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online