Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.02.2010.
08:44 >> 17:47h
Tanjug, B92, Vestionline A

Pretres završen, Mladića nema

Pretres porodične kuće haškog optuženika Ratka Mladića u ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu završen je danas oko 15.00 časova, kada je sedam policijskih vozila napustilo tu lokaciju.

Ispred njegove kuće nalazio se oko 50 specijalaca protivterorističke jedinice koji su došli sa tri ili četiri džipa. Komšije kažu da se u njegovoj kući nalazio njegov sin Darko, javlja B92.

Advokat Ratka Mladića Svetozar Vujačić izjavio je da je policija tokom pretresa zaplenila više pokretnih stvari i manju sumu novca.


Prema njegovim rečima, pretres Mladićeve kuće u ulici Blagoja Parovića 119, obavili su "svi profili organa za krivično gonjenje, od pripadnika kriminalističke policije, forenzičara, pripadnika BIA do predstavnika tužilaštva za ratne zločine, a u prisustvu dva svedoka".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pretres Mladićeve kuće ''aktivnost,koja je i ranije obavljana na različitim lokacijama u cilju pronalaženja dokaza koji bi mogli dovesti do eventualnog lociranja onih koji su optuženi pred Haškim tribunalom''.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je rekao da je "to samo sastavni deo aktivnosti Akcionog tima" i da za sada ništa drugo ne može da kaže.

Kuća u ulici Blagoja Parovića 119 poslednji put je pretresana u decembru 2008. godine, kada je policija istovremeno izvršila pretres na još tri lokacije u Beogradu i jednoj u Obrenovcu.

On je nagovestio da će se, kada se akcija završi, javnosti "možda" obratiti tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, navodi Radio Slobodna Evropa.

Inače, poslednja veća akcija potrage za Ratkom Mladićem izvršena je početkom oktobra prošle godine, u okolini Novog Sada. Tada je, prema rečima predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasima Ljajića "izvršena obimna potraga". 

Prema optužnici Haškog suda Ratko Mladić se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona. Pored toga, optužen je i za genocid nad muslimaskim stanovništvom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Kovač: Cij pretresa dokazi, a ne lica

 

Direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač izjavio je danas da cilj pretresa kuće Ratka Mladića nije hapšenje tog haškog optuženika, već pronalaženje dokaza i drugih tragova.


"Pretres Mladićeve porodične kuće je redovna aktivnost akcionog tima čiji je cilj pronalaženje relevantnih dokaza i drugih tragova", rekao je Kovač novinarima u Domu Narodne skupštine.


Odgovarajući na pitanje da li je Ratko Mladić u Beogradu i da li je pretres bio usmeren na njegovo hapšenje, on je kazao da današnja akcija nije potraga za licima, već za dokazima.


Kovač je dodao da se VBA ne bavi pretpostavkama, a da se rezultati mogu očekivati kada se sve akcije završe.


Prilaz Mladićevoj kući u beogradskom naselju Banovo Brdo od jutros blokira nekoliko desetina pripadnika specijalnih jedinica policije, a u blizini se nalaze i brojne novinarske ekipe.

Nije zaplenjeno 70.000, već 14.000 evra

Porodični prijatelj porodice Ratka Maldića, advokat Svetozar Vujačić, koji je prisustvovao delu pretresa, rekao je Tanjugu da je tokom današnjeg pretresa Mladićeve porodične kuće policija u prisustvu dva svedoka, zaplenila više CD-ova, diskova, kaseta i rokovnika, kao i određenu sumu novca, bez preciziranja tačnog iznosa. Tokom dana u medijima se čula informacija da je u kući zaplenjeno 70.000 evra...

"Kategorično tvrdim da je taj iznos višestruko manji od tih pomenutih 70.000 evra... Ne mogu da kažem o kojoj je sumi reč, ali u odnosu na tu je simbolična", rekao je Vujačić.

On je naveo da se pretres odvija po nalogu istražnog sudije Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milana Dilparića, napominjući da je ovo četvrti put u poslednjih godinu dana kako se vrši pretres Mladićeve kuće u kojoj žive njegova supruga Bosa i sin Darko.

Vujačić je objasnio da pretresu kuće prisustvuje kao "porodnični prijatelj", a ne kao branilac, pošto Mladićeva porodica nije osumnjičena.

Po završetku pretresa, jedan od advokata porodice Ratka Mladića, Miloš Šaljić izjavio je da je u porodičnoj kući haškog begunca policija tokom današnjeg pretresa zaplenila oko 14.000 evra. On je posle pretresa Mladićeve kuće na Banovom brdu novinarima rekao da je od Mladićevog sina Darka oduzeto 12.000 evra, a od Bose Mladić 2.000 evra.

Šaljić kazao da ne zna da li je nešto oduzeto od komšije Jovana Hadži Đokića, kod koga je, kako prenose pojedini mediji, zaplenjeno 60.000 evra.

Vukčević: Bilo je pretresa i na drugim lokacijama

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je današnji pretres porodične kuće haškog optuženika Ratka Mladića u Beogradu obavljen u cilju njegovog hapšenja i izručenja Hagu.

"Pretres nije izvršen samo na jednoj lokaciji, bilo je na više lokacija", naglasio je Vukčević i dodao da je "to sve obavljeno u sklopu Akcionog plana, čiji je cilj poznat - hapšenje i transfer u Hag haškog optuženika Ratka Mladića".

Pretresom su proveravani finansijski tokovi podrške Mladiću i eventualno pronalažanje dokaza u tom pravcu, rekao je Vukčević u telefonskoj izjavi iz Haga, gde prisustvuje međunarodnoj konfereniciji "Procena nasleđa Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju".

On, međutim, nije želeo da komentariše šta je pretresom zaplenjeno ili do kojih su podataka došli istražni organi.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Sreda 24.02.2010. 14:05
moze ih biti sramota sta rade... odakle im pravo da nekome oduzimaju novac i maltretiraju kada im se digne... sramota za ovu pro evropsku vlast... djubrad jedna zapadnjacka... Tadicu samo cekam da i tebi dodje da ti ledja vidimo, Slobu ste kudili a on je za vas bio mala maca... Slobu su hteli da skalpiraju, a sta ce biti sa ovima to ni Bog jos uvek ne zna...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online