Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.05.2013.
13:44
Beta A

"Tužilaštvo blokira izvršenje presude nad Veljom Ilićem"

Republičko javno tužilaštvo onemogućilo je izvršenje pravosnažne presude protiv predsednika Nove Srbije Velimira Ilića, u tužbi koju je protiv njega bio podneo novosadski novinar Vladimir Ješić, izjavio je agenciji Beta Ješićev pravni zastupnik Vladimir Horovic.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić
 

Ješić je Ilića tužio i zatražio odštetu jer ga je na snimanju intervjua za novosadsku Televiziju Apolo 2003. godine u prostorijama Nove Srbije u Beogradu Ilić šutnuo nogom, vređao, psovao i pokušao da ga fizički napadne.

Viši sud u Novom Sadu presudio je u Ješićevu korist što je potom potvrdio i Apelacioni sud. Presuda je postala pravosnažna 21. marta ove godine. Po toj presudi Ilić Ješiću treba da isplati 1,3 miliona dinara.

Do izvršenja, međutim, nije došlo jer je Republičko javno tužilastvo zatražilo da mu se dostave spisi predmeta.

"Na taj način, pošto je sud morao to da učini, Tužilaštvo je onemogućilo izvršenje presude", rekao je Horovic.

Dodao je da je Viši sud u Novom Sadu potom tražio od Tužilaštva da mu se predmet privremeno hitno vrati, kako bi se mogla izvršiti presuda, ali Tužilaštvo to do danas nije učinilo.

Horovic je objasnio da Tužilastvo predmet može držati tri meseca, odnosno do 21. juna, a potom Tužilaštvo može podići zahtev za zaštitu zakonitosti, o kojem bi trebalo da se izjasni Vrhovni kasacioni sud.

"Tužilaštvo je već time što je, i pored insistiranja Višeg suda da mu se na pet minuta vrati predmet, onemogućilo Ješića da ostvari svoja zakonita prava da traži prinudnu naplatu. Takvim postupanjem, Tužilaštvo, koje treba da štiti zakonitost, zapravo onemogućava primenu zakona u pogledu zakonitog prava na prinudnu naplatu potraživanja", kazao je Horovic.

Ocenio je da bi bio "dodatni skandal" ukoliko Tužilaštvo odluči da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti. Vladimir Ješić je agenciji Beta rekao da će novac od presude, koliko iznosi odštetni zahtev, uplatiti u humanitarne svrhe, za pomoć Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

"Nadam se da će Ilić biti kažnjen kako se više ne bi ponovilo to što je učinio novinaru na radnom zadatku", rekao je Ješić.

On je podsetio da je pravosuđe omogućilo Velimiru Iliću da uloži žalbu na presudu tri godine nakon što je Opštinski sud u Novom Sadu 2006. godine pravosnažno presudio da Ilić Ješiću treba da isplati odštetu od 9,5 miliona dinara.

Ješić je upitao kako je Ilićeva žalba iz 2009. godine mogla biti usvojena, kada su svi žalbeni rokovi bili istekli i podsetio da je protiv Ilića podneo i krivičnu prijavu zbog istog slučaja, ali se Ilić tada pozvao na poslanički imunitet i tako "izbegao" suđenje.

Nasilnik koji je Ilića napao 2010. godine na ulici u Beogradu vrlo brzo je uhapšen a kasnije i osuđen na dve godine zatvora, kazao je Ješić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 15:38
Kazna je mala, ne odgovara prekrsaju koji se dogodio pred kamerama, i nece imati nikakvo vaspitno dejstvo na doticnog ( za njega je to "sica"). Trebalo je biti zatvorska sa mogucnsoscu da se zameni novcanom ali mnogo vecom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online