Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.05.2013.
14:19
Pressonline A

Keljmendijevi saradnici: Haradinaj, Naser Orić i vlasnik Avaza

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je sastavila podeblji dosije o 52-godišnjem Naseru Keljmendiju. U Sarajevskom kantonu protiv Nasera i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika je u proteklih pet godina podneto najmanje 13 krivičnih prijava. Među njima su bile i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. I pored toga zenička policija im je dozvolila nošenje oružja i uvoz blindiranih automobila.

Keljmendi (levo) i njegov advokat Kočo
 

Deo svojih saznanja SIPA je prezentovala je 2008. godine na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu. Službenici Federalne uprave policije kažu da njihove kolege širom Evrope dosta znaju o Keljmendiju.

Mada su protiv njega podnete brojne krivične prijave, nikada mu nije suđeno u BiH. Policija je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva u nekoliko navrata dala do znanja da Keljmendija smatraju izuzetno inteligentnim i mudrim čovekom. U policijskim izvještajima navode da Keljmendijeva organizacija kontroliše krijumčarenje narkotika na jednom od krakova balkanske rute.

Uprkos ovim sumnjama Keljmendi i njegova dva sina su od policije u Sarajevu i Zenici dobili dozvole za posedovanje oružja, mada je jedan od njih ranije optužen za nedozvoljeno nošenje oružja. S druge strane, zenički carinici su dozvolili uvoz blindiranih vozila za lične potrebe, pri tome naplativši manji iznos carina.

U Sarajevskom kantonu protiv Nasera i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika je u proteklih pe godina podneto najmanje 13 krivičnih prijava. Među njima su bile i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje.

Keljmendiju nikada nije bilo suđeno u BiH, no dvojici njegovih sinova i polubratu jeste. Opštinski sud u Sarajevu je 10. maja 2004. godine Bećira Keljmendija osudio na šest meseci zatvora zbog neovlašćenog nabavke i držanja oružja i municije. Ovaj sud je 5. aprila 2005. godine osudio Liridona Keljmendija na sedam meseci zatvora, takođe, zbog nošenja oružja bez dozvole. Posle priznanja krivice, Elvis Keljmendi je pred sarajevskim sudom osuđen na jednu godinu uslovno zbog nasilničkog ponašanja. Prema presudi, Elvis je tri puta ošamario jednog muškarca i šakom udario ženu koja je tom čoveku pritekla u pomoć.

"Gospodinu Keljmendiju toliko je naneseno nepravde. Recimo, poslednjih nekoliko godina, pet - šest puta je taj njegov hotel pretresen. Nikada nisu našli nijednu šibicu koja je nezakonita …", rekao je svojevremeno Keljmendijev advokat Midhat Kočo. "Nema potrebe da se pravdamo – ako smo nešto krivi, mi ćemo odgovarati za to".

Međutim, policijski zapisnik iz aprila 2005. godine govori da je Liridon Keljmendi tokom racije u hotelu "Casa Grande" pronađen sa pištoljem za koji nije imao odobrenje. Da li će Kelmendijevi odgovarati zavisi od Tužilaštva Kantona Sarajevo koje je 12 krivičnih izveštaja objedinilo u jedan predmet koji se nalazi u istražnoj fazi.

U međuvremenu, SIPA proverava međunarodne poslove Keljmendija i njegove veze sa uticajnim ličnostima u BiH i regionu. SIPA je svoja saznanja obelodanila u prezentaciji pod nazivom "Zločinačka organizacija Naser Keljmendi". Prema tom dokumentu, Keljmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija ne samo u BiH, već i u celom regionu. Organizacija je, navodno, umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca.

Prema podacima SIPA, članovi ove organizacije su Naserovi sinovi Elvis (31), Besnik (29) i Liridon (26), njegova partnerka, Srpkinja Jasmina Babić, njegov polubrat Bećir i rođak Redžep (ili Rexep) Keljmendi. Keljmendijeva organizacija u BiH ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, centralnu Srbiju, Nemačku i SAD.


Osim Naserove porodice, SIPA je predstavila i njegove najbliže saradnike. Među imenima u izveštaju su i Fahrudin Radončić, vlasnik izdavačke kuće "Avaz" iz Sarajeva, Naser Orić, bivši komandant odbrane Srebrenice, Nihad Bojadžić, brigadir Armije BiH, kosovski biznismen Ekrem Luka i bivši premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj, kao i bogati crnogorci Rok Stanaj i Safet Kalić Sajo.

Radončić je negirao da su Keljmendi i on prijatelji. Međutim, Keljmendi je imao poslovne kontakte sa Radončićevom kompanijom "Avaz". Tako su 2004. godine "Avaz" i Keljmendi razmenili vredne nekretnine u Sarajevu i Zenici. Prema ugovoru o razmeni nekretnina, "Avaz" je dao kuću od oko 447 metara kvadratnih u Velikoj aleji na Ilidži, gde se nalazi i Keljmendijev hotel "Casa Grande". Za uzvrat je od Keljmendija dobio poslovni prostor od 120 kvadratnih metara u zgradi Jabuka u Zenici.

Godinu dana kasnije, Keljmendi je iz SAD-a naručio tri Jeep Grand Cherokee, od kojih koja su dva blindirana. Vozila su transportovana u BiH i pored zabrane američkih vlasti. Jedan od tih džipova je trenutno u vlasništvu "Avaza". U nedavnom intervjuu za CIN Radončić je izjavio da je direktor "Avaza" kupio džip koji se trenutno iznajmljuje uglednim gostima njegovog hotela Radon Plaza.

SIPA navodi da je Keljmendi godina blizak sa Naserom Orićem, bivšim komandantom odbrane Srebrenice, koji je u junu pred Opšinskim sudom u Sarajevu osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonitog posedovanja oružja. Keljmendijev advokat Kočo je pred ovim sudom u aprilu izjavio da je Orić posle povratka iz Haga živeo i trenirao u hotelu "Casa Grande".

Naser Keljmendi je kriminalni dosije stekao u rodnoj Peći kada je 1976. godine, kao 19-godišnjak, pred tamošnjim okružnim sudom osuđen na godinu i šest meseci strogog zatvora zbog pokušaja ubistva. U kaznenoj evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, koja se odnosi na događaje od pre rata na Kosovu, stoji i to da je Naser bio na evidenciji zbog drskog siledžijskog ponašanja i tuče.

U prezentaciji iz Liona SIPA navodi da se Keljmendi do 80-tih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske, a tokom 1990-tih, u vreme sankcija, krijumčario je naftu, cigarete i narkotike. SIPA navodi i da se početkom rata na Kosovu bavio i krijumčarenjem oružja.

Prema podacima iz Interpola, Naser Keljmendi je 2003. godine bio pod istragom zbog bombaškog napada i podmetanja požara. On se, prema operativnoj evidenciji, sumnjičio za iznudu, a na području Peći se navodno bavio preprodajom deviza, švercom cigareta i nedozvoljenom trgovinom. Interpol raspolaže operativnim saznanjima da je osoba imena Naser Keljmendi bilo u sukobu sa Ekremom Lukom, biznismenom iz Peći. Posle sukoba Keljmendi napušta Peć i dolazi u Sarajevo, navodi se u operativnom izveštaju Interpola.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 07:39
Ne može njima niko ništa, ni sa dokazima, ni bez. Mnogo puta je dokazano da njih nikakvo, ni domaće ni međunarodno pravo ne kači.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online