Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 30.04.2013.
11:50
Beta A

Srbija plaća odštetu Albancima zbog torture

Fond za humanitarno pravo saopštio je da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu kojom se država Srbija obavezuje da petorici kosovskih Albanca isplati odšetu od 1,3 miliona dinara zbog torture koju su pretrpeli tokom nezakonitog pritvora 1999. i 2000. godine.

Foto: Ilustracija

Država Srbija treba da isplati odšetu Tahiru Bitićiju, Smajlu Gašiju, Rahmanu Eljšaniju, Hisniju Podrmičakuu i Bekimu Istoguu zbog odgovornosti za torturu koju su nad njima vršili pripadnici MUP-a. Fond je naveo da je to jedna od retkih pravnosnažnih presuda kojom je žrtvama srpskih snaga bezbednosti priznato pravo na odštetu, ali da iznosi pojedinačnih odšteta od 200.000, odnosno 300.000 dinara "ne doprinose uspostavljanju pravde za nedela počinjena tokom devedesetih".

Apelacioni sud je potvrdio činjenične nalaze Prvog osnovnog, prema kojima su jedinice MUP-a uhapsile Bitićija, Gašija, Eljšanija, Podrmičakua i tada maloletnog Bekima Istogua bez pravnog osnova.

Bitići, Gaši i Eljšani bili su u zatvoru u Požarevc, a Podrimčaku i Istogu u Sremskoj Mitrovici. Bitići je pušten posle devet meseci pritvora i protiv njega nikada nije vođen bilo kakav postupak, niti je saslušavan u zatvoru. Gaši je bio optužen za terorizam. Suđenje je trajalo sedam meseci. U julu 2000. godine Okružni sud u Nišu ga je oslobodio optužbe, nakon čega je pušten iz zatvora posle 14 meseci.

Eljšani je u pritvoru bio 11 meseci i za to vreme niko ga nije ispitivao niti je protiv njega ikada vođen bilo kakav postupak.

Podrimčaku je optužen za terorizam i sudilo mu se pred Okružnim sudom u Nišu. Suđenje je trajalo sedam meseci. Oslobođen je 5. jula 2000. godine nakon čega je i pušten, posle 14 meseci. Protiv Istogua nikada nije vođen krivični postupak. Oslobođen je u oktobru 2000. godine, posle 18 meseci provedenih u nezakonitom pritvoru.

Tortura prilikom hapšenja i boravka u zatvorima kod Bitićija, Gašija, Eljšanija, Podrimčakua i Istogua ostavila je teške posledice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Lekari su kod svih konstatovali PTSP, naveo je Fond.

FHP je 26. aprila 2010. godine u ime petroice kosovskih Albanaca podneo tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv države Srbije zbog odgovornosti za policijsku torturu. U toku postupka održano je ukupno šest ročišta na kojima su saslušani kosovski Albanci, a sprovedeno je i medicinsko veštačenje, piše u saopštenju.

Utorak 30.04.2013. 12:57
Ovo je svarno neverovatno sta se sve desava u Srbiji. Nisu ih bez razloga hapsili i pritvarali. Oni koji su vrsili genocid nad srpskim narodom se oslobadjaju svake krivice a ovde isplacujete odstete ljudima koji su prekrsili zakon Srbije.Glumite Evropejce a nemozete da se oslobodite jedne glupe tuzbe. Ja sam onda trebao tuziti policiju Austrije zbog psihickog stresa koji su meni i mome sinu naneli. Zamisli vozis se nedeljom sa sinom u autu ka decijem parku i policija te ustavi. Sve je u redu, neprimeti da si strani drzavljanim. Integrisao si se, cisto pricas njihov jezik. Onda procita ko si, odkopcava futrolu pistolja i zapoveda da stavis ruke na haubu dok te kontrolisu, a dete te gleda. Fuj
Utorak 30.04.2013. 13:38
Ovaj svet je definitivno LUD!
Utorak 30.04.2013. 17:15
Па,докле ће више та Наташе и бабе у црном владати Србијом???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online