Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 30.04.2013.
02:15
Pressonline A

Tatona niko nije bacio, sam skočio?

Televizijska premijera dokumentarnog filma “Pretpostavka pravde“ u režiji Borisa Malagurskog i Ivane Rajović prikazana je sinoć u emisiji Revolucija na TV Hepi. Ovaj dokumenatarac se bavi tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona i otvorio je u najmanju ruku, zabranjena poglavlja i postavio neka nova pitanja o tom slučaju.

Bris Taton, francuski navijač, koji je stradao u Beogradu pre utakmice Partizan - Tuluz
 

Malagurski je poznat i po ranijim, značajnim i veoma gledanim dokumentarcima "Težina lanaca" i "Kosovo, možete li da zamislite". Krunski svedok stradanja Tatona, koji je do sinoć bio nepoznat javnosti, otkriva nove detalje i baca sasvim novo svetlo na ceo dogadjaj.

"Sud bio pod ogromnim pritsikom"

U Studiju je posle emisije nastavljen razgovor o slučaju "Taton" gde su gosti bili advokati Branislav Tapušković, Zora Dobričanin, koautorka dokumentarca Ivana Rajović i krunski svedok dogadjaja Dragan Crepulja.

Svi gosti su se saglasili da je više nego očigledno da je Sud bio pod ogromnim pritiskom političara i državnog vrha u to vreme, kao i, kako je rekao advokat Tapušković "više nego jasno da je presuda doneta za zadovoljenje nekoga drugog a ne pravde".

Ovaj 40-minutni film bavi se tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona 2009. u Beogradu, i sudskim postupkom koji je vođen posle toga. "Film koji postavlja nova pitanja, koji otvara zabranjena poglavlja, koji se mnogima „sa vrha“ neće svideti" . Ovim rečima mladi autor Boris Malagurski “prepričava“ svoj novi dokumentarac "Pretpostavka pravde".
 

Posle filma, voditelj je razgovarao sa gostima u studiju, uključujući i svedoka čitavog događaja penzionisanog policajca, inače člana obezbedjenja garaže "Obilićev Venac" Dragan Crepulja. Svedok je u emisiji potvrdio svoju izjavu koju je dao nakon čuvenog incidenta, a koja je pred sudskim većem odbačena kao nepotrebna.

"Video sam kada je, sada pokojni Taton pao, pored njega nije bilo nikoga, ni na stepenicama, ni sa strane.. Bio sam dva metra od Tatona kada je pao, odmah sam pogledao svuda okolo, i gore i sa strane, nikoga nije bilo, to mogu da potvrdim. Na žardinjeri sam video otisak njegove patike, takodje i slomljenu tuju koja je tu bila. Sve sam to preneo policajcima koji su tu bili. Moje svedočenje doživljavam kao moju gradjansku dužnost, moju obavezu prema istini“.

"Mediji su ove događaje predstavljali kao crno-belu priču, ali analizom optužnice, presude i drugih detalja došli smo do zaključka da nije sve onako kao što nam je predstavljeno", objašnjava Malagurski.

"Pretpostavka pravde“ analizira ulogu političke i državne elite u Srbiji. Oni koji su izlazili pred medije i govorili da će „ubice biti najstrože kažnjene“ radili su to neodgovorno. Time su doprineli da se stvori pogrešna atmosfera u društvu, uspaljivali su mase zarad jeftinih političkih poena", kazao je Malagurski.


Roditelji traže pravdu na jednom od mnogih okupljanja i protesta Roditelji traže pravdu na jednom od mnogih okupljanja i protesta.

"Toliko je nelogičnosti da me čudi kako do sada nije snimljena bar neka emisija" – rekao je Malagurski .

Po njegovim rečima, svako nasilje treba osuditi, ali „presuda mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na željama“.

Utorak 30.04.2013. 07:04
došao čovek u srbiju da se ubije,e svašta kakva mašta
Utorak 30.04.2013. 07:38
BORIS TADICI je u srbij iizmisio huligane i izmisljio nasilje..od 2008 godine je u srbiji zabrajneno biti patriota , i svaku nerecu koja se desavala od tog momenta , etiketirali kao zlocin , dok sa druge strane u okruzenju,hajka na srbina ne jenjava ...
Utorak 30.04.2013. 22:18
Ma kakva crna istina!?! Da bi neko poverovao u ovu ''novu istinu'' o tragicnoj smrti ovog decka je definitivno glup. Svi vi koji tvrdite da se sam ubio, pogledajte sliku decka neposredno pred smrt. Ocigledno je, i previse, da je isprebijan do smrti. Svi vi koji mislite da je sam sebe ''izudarao'', pa pao niz stepenice - definitivno imate neki problem. Rodoljublje je jedna stvar, a realnost sasvim druga. Oni koji su umesani u smrt Francuza treba da odgovaraju, a ne da se posle nekoliko godina u Srbiji plasira neka nova verzija dogadjaja! BRIS TATON JE UBIJEN U SRBIJI! Slika govori vise od bilo kog, nazovo svedoka! Pa vi birajte kome cete verovati, onome sto vidite ili onome sto cujete!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online