Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.04.2013.
19:04
Beta A

Pedofilija više ne može da zastari

Poslanici Skupštine Srbije pozitivno su danas ocenili prihvatanje amandmana o nezastarevanju krivičnih dela pedofilije, koji je podnet na Zakon o zaštiti dece od seksualnih napasnika.


Skupština jedinstvena oko pooštravanja kazni i ponašanja prema pedofilima
 

Na sednici parlamenta tokom razmatranja amandmana na taj propis poznatiji kao "Marijin zakon" najviše reči je bilo o nezastarevanju zločina pedofilije što su poslanici ocenili kao bitnu odredbu kojom se podiže stepen krivično-pravne zaštite i pozdravili njeno prihvatanje.

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) i bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je kazao da se krivična dela pedofilije često ne prijavljuju uopšte ili ih maloletne žrtve prijave nadležnima tek kad odrastu zbog čega dođe do zastarevanja i da je u tom kontekstu veoma važno što je prihvaćen amandman o nezastarevanju.

Taj amandman je predložio Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, a danas ga je na sednici parlamenta prihvatio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je u skupštinskoj raspravi da se prihvatanjem tog amandmana na kvalitetan način menja taj zakon i podiže stepen krivično-pravne zaštite.

Razmatranje amandmana na "Marijin zakon" obeležila je i polemika o amandmanu DS kojim se traži da se krivične posledice prošire sa pedofila i na silovatelje, a koji Vlada Srbije nije prihvatila jer se silovatelji sankcionišu drugim zakonskim rešenjima koji se odnose na punoletne žrtve.

Homen je istakao da se stvara apsurdna situacija jer "će se na nekog ko siluje devojku od 17 godina odnositi ovaj zakon, a ako žrtva ima 18 godina i jedan dan, posebne mere se neće primenjivati na počinioca dela".

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) predložili su da se iz kaznene politike zakona izuzme kategorija mlađih maloletnika koji su počinili lakša krivična dela protiv polne slobode.

"Tako bi im se pružila šansa da se rehabilituju i primenom vaspitnih mera učine vrednim građanima svakog društva", rekla je poslanica URS-a Snežana Stojanović Plavšić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić je predložio da se zakonom uredi da silovatelj ne može raditi sa maloletnim osobama, da nema ublažavanja kazna, uslovnog otpusta i zastarelosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.04.2013. 21:55
Е и једна права вест у поплави лоших
Četvrtak 04.04.2013. 22:38
Za takvu vrstu izroda specijalne kazne, najteže vrste sa javnim izvođenjem!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online