Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.03.2013.
09:50
Politika A

Oslobođeni "branioci" Miloševića

Prvi osnovni sud u Beogradu oslobodio je četvoricu optuženih za ometanje hapšenja Slobodana Miloševića u vili "Mir", u noći između 30. i 31. marta 2001. godine. Prema toj prvostepenoj presudi, sud ni posle 12 godina nije utvrdio ko je pri hapšenju Miloševića povredio dva policajca i jednog fotoreportera.

Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije
 

Na optuženičkoj klupi bili su nekadašnji članovi Direkcije Jugoslovenske levice – Siniša Vučinić, Ratko Zečević, kao i Dejan Đikić i Saša Matić. Postupak prema prvooptuženom Bogoljubu Bjelici je razdvojen, jer on zbog bolesti nije bio u mogućnosti da dolazi na suđenja.

Zečević: Kada je hapšen Milošević mafija je vladala državom"

Zečević je novinarima rekao da je Sudsko veće kojem je predsedavao Šešić imalo snage da donese oslobađajuću presudu: "To je bilo vreme kada je mafija pokušavala da vlada državom.”

Sudija Zoran Šešić je, obrazlažući presudu, naveo da je trebalo da su su svi optuženi bili osuđeni još u prethodnom slučaju koji je zastareo i upitao ko su bili ljudi koji su u noći kada je hapšen Milošević preskakali zid rezidencije, ko je dozvolio da se civili unutar rezidencije naoružaju, zašto nisu urađene parafinske rukavice svim učesnicima tog događaja već samo Vučiniću, Zečeviću i Đikiću.

Vučinić je novinarima ispred Palate pravde kazao da su oni te noći branili Ustav koji nije dozvoljavao ekstradiciju srpskih državljana, ocenjujući da je odluka suda pravična. „Lep je osećaj kada je neko oslobođen, a 12 godina je nevin po pravdi božijoj proganjan, suđen samo zato što je prvi od političara u ovoj zemlji javno ukazao ko je u stvari kriminalizovani deo JSO”, rekao je Vučinić i naveo da „u toj jedinici postoje kriminalci koji su deo kriminalnih grupa udruženih u ’zemunski klan’”.

Vučinić je kazao da su svi koji se terete za ovaj slučaj bili nevini i da su svojim delima branili nekadašnjeg predsednika Miloševića.

Optužnica je teretila Miloševićeve pristalice da su, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine, ispred vile „Mir” na Dedinju, ometali hapšenje bivšeg predsednika SRJ.

Sud je u aprilu prošle godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, obustavio postupak protiv 23 optužena za nedozvoljeno držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje, pa su na optuženičkoj klupi ostale samo navodne vođe nereda.

Vučinić, Bjelica i Zečević u optužnici su označeni kao kolovođe koje su svojim primerom i delovanjem usmeravale delovanje okupljenih pristalica. Oni su se teretili da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile. Pri tom su okupljene pristalice ubeđivali da imaju odobrenje da pucaju ukoliko bi Milošević bio uhapšen, navodi se u optužnici.

Na optužnici su ranije bile 34 osobe, ali su neki u međuvremenu preminuli, a protiv drugih je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.03.2013. 10:31
Trebaće još malo vremena, ali sam ubijeđen da će dobiti ordene! Ja bih im dao za ČAST!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online