Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.02.2013.
15:33
Beta A

"Nisam ukrao Sezana, samo sam pozajmio pare"

Prvooptuženi za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" iz galerije u Cirihu, Ivan Peković negirao je danas u Višem sudu u Beogradu navode iz optužnice, dodavši da je "kriv samo zato što je znao da će ukradene slike biti prodate".

Sezanov "Dečak u crvenom prsluku"
 

Peković je optužen da je početkom 2008. u Beogradu organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili sada optuženi Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević. U optužnici se stoji da je po planu organizatora 10. februara 2008. izvršeno razbojništvo u Cirihu u umetničkoj galeriji "Fondacije EG Burle" kada su ukradene četiri slike čija je tržišna vrednost procenjena na 180 miliona švajcarskih franaka.

Nedeljkovski i Radojević takođe su negirali krivicu, dok je Mladenović priznao da je izvršio krivično delo razbojništva, ali ne kao član organizovane kriminalne grupe. Prvooptuženi Peković je u Specijalnom sudu kazao da nije razumeo optužnicu u potpunosti, ali da nema nikakve veze sa pljačkama po Evropi, niti sa prodajom ukradenih slika.

"Ne prepoznajem ništa od dela sa kojima me povezuje tužilaštvo. Nije mi jasno da tužilac i nakon 11 meseci i dalje tvrdi kako sam ja davao nekome naloge za izvršenje pljačke. Optužnica je režirana, u njoj ništa nije tačno", rekao je Peković i dodao da je tačno da je imao oružje.

"Pištolj i municija koji se pominju u optužnici, zaista pripadaju meni. Kao investitor osećao sam se ugroženo zbog pritiska 'zelenaša' koji su od mene tražili da isplatim dugove mog partnera, pa sam zbog toga nosio pištolj ali ga nikad nisam vadio niti sam bilo kome pretio tim pištoljem", rekao je Peković.

Odgovarajući na pitanje tužioca kako se novac od prodaje ukradenih slika našao kod njega, Peković je kazao da mu je hitno bila potrebna pozajmica kako bi mogao da završi radove u zgradi u kojoj je investitor, pa je od Radojevića čuo da Nedeljkovski ima "neke pare" i da bi mogao da se sretne sa njim.

"Nedeljkovski mi je prilikom susreta rekao da je zainteresovan za kupovinu lokacije u Leštanima u koju sam prethodno investirao i da pregovara o uzimanju provizije za neku sliku. Sledećeg dana mi je dao kesu punu para u kojoj je policija, prilikom mog hapšenja, pronašla 490.000 evra", rekao je prvooptuženi. U nastavku suđenja, odbranu će izneti preostali optuženi.

Ukradene su slike - "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Dega i "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana. Osumnjičeni su dve slike ostavili u Cirihu, a u Srbiju su preneti "Grof Lepik i njegove ćerke" i "Dečak u crvenom prsluku".

Goran Radojević je 10. novembra Fondaciji vratio sliku "Grof Lepik i njegove ćerke" i dobio 500.000 evra.

Četvrtak 28.02.2013. 15:40
Зашто људи дају милионе а дјеца умиру од глади!
Četvrtak 28.02.2013. 21:22
samo je pozajmio pare da plati dugove za Rts preplatu..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online