Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.02.2013.
19:07
021.rs A

Pokrenut postupak protiv doktora zbog "listi čekanja smrti"

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv direktora Instituta za onkologiju Vojvodine Dušana Jovanovića zbog organizovanja nezakonitog dopunskog rada i "lista čekanja smrti".

Foto: Arhiva
 

U obaveštenju koje je 13. februara Jovanoviću poslala direktorka Agencije Tatjana Babić navodi se da je postupak pokrenut na osnovu prijave i po službenoj dužnosti i postoji sumnja da je Jovanović prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije time što je omogućio da se na Institutu organizuje dopunski rad i da se preko reda na liste čekanja za zračnu terapiju ubacuju strani državljani na štetu srpskih osiguranika.

Jovanović ima rok od 15 dana da se izjasni o činjenicama koje ga terete i da dostavi dokaze za svoje navode.

Udruženje za zaštitu prava pacijenata "Pravo na zdravlje", koje je objavilo obaveštenje Agencije, saopštilo je da je posle četiri godine "dobrog izvoznog posla" koji su životima platili pacijenti "ovo prvi put da neka državna institucija bez uvijanja konstatuje realnost".

"Želimo da verujemo da će žrtve napokon dobiti pravno zadovoljenje i da se ovakve necivilizaciske afere više neće ponoviti", navelo je Pravo na zdravlje.

U dopisu Agencije piše da postoji sumnja da je ubacivanjem stranih državljana (iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije) preko reda "radi sticanja materijalne koristi narušen redosled lista čekanja, na koji način su dovedeni u pitanje život i zdravlje pacijenata koji su osiguranici RZZO".

Agencija postupak protiv Jovanovića vodi zbog sumnje da je prekršio član 27 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, i to stavove 1, 2 i 4 u kojima se navodi da je funkcioner "dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom", da se pridržava propisa "koji uređuju njegova prava i obaveze i da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije" i da "ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice".

Radio 021 je u više navrata jedini izveštavao o nezakonitim radnjama na Institutu za onkologiju, i raspitivao se zbog čega istraga protiv nadležnih za "liste čekanja smrti" nikad nije pokrenuta. U našim istraživanjim, došli smo do podataka da su rukovodioci ove ustanove imali debelu političku zaleđinu za svoje aktivnosti.

Ministarstvo zdravlja je najpre odbijalo odgovornost, da bi na kraju bivši ministar Zoran Stanković priznao da je nezakonitosti bilo, međutim istraga do danas nije daleko odmakla.

Naša istraživanja su pokazala da su pojedini lekari zaradili preko 500.000 evra na osnovu nezakonitog dopunskog rada, dok je lekarka koja je javno progovorila o korupciji na Institutu bila izložena maltretiranju na poslu. Ona zbog toga i dalje trpi odmazdu svojih nadređenih, a prošle godine je ostala i bez posla na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Zbog serije tekstova o mutnim radnjama na Institutu za onkologiju, načelnik radiologije tužio je Radio 021 zbog nanetog "duševnog bola". Tužba je odbijena. (M. Sovilj)

Subota 23.02.2013. 12:10
Теши то што Агенција за борбу против корупције са новом директорком добро ради свој посао. Држим им палчеве у оваквом раду и желим им да им влада одобри да запосле 500 оперативаца на терену. Ни то неће бити довољно колико смо забагрели.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online