Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.02.2013.
10:45 >> 19:56h
Beta A

Jeremićev kum uhapšen zbog Agrobanke

Inspektori radne grupe Uprave kriminalističke policije privode još jednog osumnjičenog u slučaju "Agrobanka" Ljubomira Samradzića, javila je jutros Radio-televizija Srbije (RTS). Kako izveštavaju mediji, Samardžić je bliski prijatelj Vuka Jeremića koji mu je bio i kum na venčanju.

Uzeo kredit za četiri firme i nikada ga nije vratio

Samradzić se sumnjiči da je oštetio "Agrobanku" za 10 miliona evra, odnosno da su njegove četiri firme dobile pet kredita koji nisu vraćeni, niti su adekvatno obezbeđeni.

Do sada su u slučaju "Agrobanke" podignute optužnice protiv 21 osobe koje se sumnjiče za zloupotrebe od oko 5,7 milijardi dinara.

Sporni krediti podignuti su između 2010. i 2011. godine. Sva četiri preduzeća preko kojih su krediti uzeti nalaze se na istoj adresi na Novom Beogradu. Firmi "Kjub ril estejt" su 2011. godine u istom danu odobrena dva kredita od gotovo 897 miliona dinara. Preduzeće "Imtel AD" je 2010. godine dobilo kredit od 39,5 miliona dinara, a "Imtel kompjutersu" je odobren kredit od gotovo 30.000 evra, dok je kompanija "RCG d. o. o" podigla kredit od 30 miliona dinara.

Početak i kraj Imtela

Institut za mikrotalasnu tehniku i elektroniku (Imtel) osnovan je kao Institut za primenjenu fiziku (IPF). Svrstavali su ga među vodeće u bivšoj SFRJ i prestižne u Evropi i svetu. U saranji sa sličnim institucijama, naučnici Imtela učestvovali su između ostalog u izradi prve jugoslovenske bespilotne letelice. Pravili su i radare vrhunskih dometa, kao i mnoge uređaje iz oblasti mikrotalasne i digitalne tehnike. U poslednjoj deceniji 20. veka deo Imtela počinje da se bavi kompjuterskim hardverom i softverom. Kasnije je pocepan na više firmi koje su privatizovane.

Kao sredstvo obezbeđenja za svih pet kredita upisana je hipoteka na zgradu "Imtel kompjutersa". Taj objekat je, saznaje RTS, lažno procenjen na skoro osam miliona evra. Policija i tužilaštvo sumnjaju da je realna vrednost četiri puta manja. Novac dobijen od kredita korišćen je za vraćanje drugih kredita, a deo je podizan i korišćen u gotovini.

Deo Imtelove zgrade izgoreo je 24. decembra prošle godine: požar je zahvatio oko 300 kvadratnih metara na drugom spratu. Prema nezvaničnim saznanjima, nekoliko dana pre izbijanja požara u zgradu je dolazila inspekcija i naložila da se poprave portivpožarni aparati.
 

Samardžić je inače blizak prijatelj aktuelnog predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića. Jeremić je sa suprugom Natašom bio i kum na venčanju Ljubomira Samardžića i Danijele Tadić u Budvi 2009. godine. Na svadbi u Budvi su bili i mnogi tada istaknuti članovi DS-a, poput Srđana Šapera, Slobodana Milosavljevića i Srđana Milivojevića.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 10:46
Zar kum takvog patriote?
Petak 22.02.2013. 11:12
posle delovanja ds jugoslovensko-crnogorske stranke dobro je da srbija i danas postoji.sve bre neki kumovi. ALI OBRATITE PAZNJU NA NESTO,NIKOME NIJE NISTA KONFISKOVANO I PORED GENOCIDNE PLJACKE SRBIJE. POGLEDAJTE IZNOSE,POGLEDAJTE KO JE U VOJVODINI NAVODNO KUPIO HILJADE HEKTARA ZEMLJE.
Petak 22.02.2013. 12:08
poskupljuje struja, otrovno mleko, sve više ljudi bez posla, štaćemo da im damo Agro banku, Šarića, Miškovića....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online