Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.02.2013.
13:18
Blic A

Niko ne sme da kupi Šarićevu imovinu

Novcem od šverca narkotika, Darko Šarić je uspeo da kupi nekoliko luksuznih hotela, restorane, splavove, benzinsku pumpu, stanove u Beogradu i Novom Sadu, poljoprivredne firme, oranice u Vojvodini... Odbegli narko bos ulagao je mahom preko firmi registrovanih u inostranstvu iako je država bila u obavezi da kontroliše poreklo tih para. Procenjuje se da je njegova ukupna imovina u Srbiji vredna nekoliko milijardi evra.

Procenjuje se da je Šarićeva imovina u Srbiji vredna više milijardi evra
 

Čak i u slučajevima gde je država oduzela Šarićevu imovinu, ostaje pitanje šta s njom - naime, niko se ne usuđuje da kupi objekte za koje je poznato da su bili Šarićevo vlasništvo. Najekskluzivniji hotel sa četiri zvezdice na Palićkom jezeru “Prezident“ jedan je od objekata Darka Šarića.

Zvanično se vodio na firmu “Maestral“, čiji je vlasnik Blažo Dedić iz Budve, ali istraga je pokazala da je Dedić vlasnik samo na papiru. Dokazano je i da je s računa Šarićeve “Mat kompani“, koja je krajem 2009. postala vlasništvo američke of šor firme “Mateniko LLC USA“, novac prebacivan na račun “Maestrala“. Država je hotel oduzela, ali još ima problem da ga privatizuje.


Pošto se zna da je reč o Šarićevom objektu, malo ko se usuđuje da iznese ponudu.


- Šarić je bio jedan od rekordera u našoj privatizaciji. Međutim, nije previše toga kupljeno na njegovo ime. Naši ljudi odavno osnivaju preduzeća u inostranstvu preko kojih kupuju nekretnine ili druge firme u Srbiji - rekao je za “Blic“ Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Najveći problem je, prema njegovim rečima, raštimovan sistem u Srbiji pored kojeg “sve prolazi“.


- Imali smo Zakon o privatizaciji koji je dao sva ovlašćenja Agenciji za privatizaciju. Ali ta agencija je i radila i kontrolisala, što nije dobro. Bila je tu i Agencija za sprečavanje pranja novca, ali je birokratski postavljena, bavila se papirologijom i nije funkcionisala - kaže Kovačević.


Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić nije imala komentar na pitanje kako se desilo da narko bos postane najveći gazda u Srbiji.


- Šarić nije javni funkcioner i nije u nadležnosti agencije da njega kontrolišemo - rekla je Babićeva.


Kovačević dodaje da je ranije bilo dosta “stimulansa“ da se kupuje preko of šor firmi.


- Strano ulaganje je bilo povoljnije od domaćeg, a i uvoz opreme se u slučajevima stranih ulaganja nije carinio. Onda su mnogi shvatili da su tako manje i devizne kontrole, kao i da je lakše baratati kapitalom. Zanimljivo je što se vlast nedavno hvalila da je oporezovala više kamata i odliva novca u of šor firmama. Međutim, niko ne pominje da su iz toga isključene zemlje s kojima postoji međudržavni sporazum, poput Kipra ili Holandije - navodi naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 14:36
Ma sve su to sjajni ljudi, unakazavaju nam vec ovako ojadjenu zemlju, finansirao nase prostitutke od politicara i snabdevao nam nasu plodnu Srbiju drogom, a lice mu odaje da je duhovan covek, divan je ovaj Saric, a dobro mu je drustvo prostitutke u obliku politicara, pevaljki i manekenki, novinara, pa svi zajedno skupa orgijaju, elita nam Srbije!!! nek nam je Bog u pomoci, ali nesto nas vec dugo zaobilazi....
Nedelja 10.02.2013. 20:55
a sta su drugi bolji od sarica?saric nije slao poreznike da uzimaju nekome i ono zadnje sto ima.na saricevom i miskovicem kapitalu je narod dobio zaposlenje itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online