Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
08:44
Večernje novosti A

Za seks na javnom mestu samo opomena

Za seks na javnom mestu Srbija je izgleda jedna od najboljih destinacija. Razlog za to je blag zakon, koji čak nigde deklarativno i ne sankcioniše ovakve aktivnosti. Za razliku od većine drugih država gde se vođenje ljubavi u prirodi kažnjava poprilično oštro, kod nas je u najgorem slučaju moguće zaraditi kaznu do 20.000 dinara ili zatvor do 30 dana. Ipak to se skoro nikad ne dešava, već sve najčešće prolazi samo sa opomenom, pišu beogradske Večernje novosti.

Foto - arhiva: Za ljubitelje seksa na javnom mestu Srbija je raj
 

U slučaju da policajci zateknu nekog u "akciji" oni jedino mogu da pišu kaznu na osnovu Zakona o javnom redu i miru. Član 12 kaže da "Ko prosjačenjem ili skitničanjem, ili nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo građana ili remeti javni red i mir - kazniće se novčanom kaznom do 20.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana". Srećom po neke, to je retko primenjiva stavka.

Hrvatski zakon

U Hrvatskoj je nedavno donet zakon koji propisuje kazne u vrednosti od 15.000 do 77.000 dinara za seks na javnom mestu. Oni sankcionišu i kada se u javnosti neko pojavi nag ili pokazuju polne organe. Za to se plaćaju kazne od 30.000 do 60.000 dinara, a može se "zaraditi" i 20 dana zatvora.

"Ne postoje policijske akcije koje su direktno usmerene na hvatanje ljubavnika po javnim mestima. Najčešće se dešava da se prilikom praćenja prostitutki naleti na par koji razmenjuje nežnosti", objašnjava izvor Večernjih novosti iz policije. "Tada ih službenici MUP legitimišu, a praksa je da se ne kažnjavaju. Teoretski postoji osnova da se to uradi, ali uglavnom im se uputi opomena i ništa više".

Čak ni zvanična statistika Ministarstva unutrašnjih poslova ne raspolaže sa podacima o broju osoba koje su kažnjene zbog seksa na javnom mestu. To potvrđuje tezu da se u Srbiji ovaj prestup ne kažnjava, iako svi znaju da se seksualne aktivnosti na javnom mestu vrlo često događaju.

Seks na otvorenom upražnjavaju i u drugim zemljama, ali moraju mnogo više da paze. Austrija, Turska i Finska imaju zakone koji ovakve prestupe kažnjavaju do šest meseci zatvora. Francuska, Norveška i Portugalija seks na javnom mestu kažnjavaju sa godinu dana iza rešetaka, a Grčka i Rumunija sa čak dve godine. Slično je i sa Amerikom u kojoj mnoge države imaju višegodišnje kazne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online