Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.01.2013.
17:49
Blic A

Veštaci saučesnici u ubistvima dece

Prava zavera ćutanja i lažnog veštačenja lekara o smrti trogodišnje Anje Grahovac, koja je pre pet i po godina umrla posle rutinske operacije katarakte, ne dozvoljava da se okonča suđenje. Ta opstrukcija može da bude prekinuta samo na jedan način, veštačenjem van Srbije, kažu stručnjaci.

Anja Grahovac
 

Dijana Radović u ime grupe građana čiji su najmiliji stradali zbog lekarske greške napominje da u Srbiji moraju da se donesu propisi i protokoli o veštačenjima u slučaju lekarskih grešaka da bi se izbegla neprincipijelna lekarska solidarnost.


- Što se tiče male Anje, kristalno je jasno šta se desilo i nema nedoumica. Mislim da su oni koji lažno veštače saučesnici u ubistvu naše dece. Tako se samo produbljuje jaz nepoverenja između lekara i pacijenata i takvim veštačenjima ljaga pada na celu struku iako tamo ima mnogo divnih i savesnih ljudi - kaže Dijana Radović, koja je izgubila ćerku Jelicu (18) prema prvostepenoj presudi zbog lekarske greške.


U postupku pred Višim sudom u Beogradu, protiv trojice lekara i servisera aparata za kiseonik obavljena su dva veštačenja, prvo na Medicinskim fakultetu u Novom Sadu, a zatim u Beogradu. Međutim, nijedno nije donelo konkretan zaključak.

- Izgleda da lekari neprincipijelnom solidarnošću žele da skinu odgovornost sa svojih kolega. Kada se daje tako polovičan i nejasan odgovor, to liči i na odugovlačenje. Jedino rešenje je da se veštači u inostranstvu. To je jedna vrsta poraza za naše institucije, ali ako je to jedini put da se dobije nepristrasno veštačenje, onda to mora da se uradi - kaže za “Blic” dr Hajrija Mujović Zornić iz Udruženja pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije.


Profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović ističe da u svakom slučaju postoji odgovornost lekara, jer je zdravo dete umrlo usled nedostatka kiseonika.


- Ili su aljkavo radili tako što su propustili da pregledaju aparat za kiseonik, ili su nešto pogrešili tokom operacije. Solidarnost unutar lekarske profesije je problem i mora da postoji granica do koje se to može raditi - kaže Radovanović. On takođe dodaje da jedino rešenje vidi u veštačenju u inostranstvu.


Dr Marko Kontić, bivši predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, smatra da je slučaj male Anje težak i da roditelji zaslužuju da znaju istinu.


- Postoji moderna forenzika u razvijenim zemljama koje imaju bolju tehnologiju pomoću koje bi možda mogla da se utvrdi istina. Ne može se opravdati ishod operacije, jer je dete umrlo i mora se dalje istraživati dok se ne utvrdi istina - kaže dr Kontić.

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2013. 18:24
Ovo je jis jedna prica o tome koliki je moralni i ljudski pad i bezboznistvo kod nas Podsecamo kako su odredjeni vestaci onog jadnika Martinovica iz Gnjilana, kome su Siptari 1985.nabili u zadnjicu pivsku flasu vestaci proglasili za pedera i to jednog domacina, Srbina. A vestaci izvan Srbije utvrdili da to nije tacno. Od tada nasim medicinskim vestacima medju kojima ima mnogo casnih ljudi, u svetu niko ne veruje. To nam je i bilo za Racak i druga desavanja u ratovima. E sada imamo i ovo nazalost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online