Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.01.2013.
12:33
B. Đokić - Vesti A

Caneta proganja samo Beograd

Italijansko tužilaštvo zatražilo je od suda u Bariju oslobađajuću presudu za srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, koji je optužen za pranje novca stečenog švercom cigareta. Protiv Subotića se po sličnoj optužbi vodi postupak i u Beogradu, ali je on godinama nedostupan srpskim pravosudnim organima.

Kako je za medije izjavila njegov branilac Vesna Čejović, ova odluka je neobična za italijansko pravosuđe.


- Odluka tužioca da uvaži argumente odbrane i da traži od suda oslobađajuću presudu je presedan u praksi italijanskog pravosuđa - istakla je Čejovićeva.


Subotić je optužen za mafijaško udruživanje radi šverca cigareta i pranje novca od 1994. do 2001. godine. Pored njega, za ovo krivično delo italijansko pravosuđe sumnjičilo je i crnogorske državljane Branislava Mićunovića, Veselina Barovića, Dušanku Jeknić i Branka Vujoševića, kao i državljanina Srbije Andriju Draškovića, kojima suđenje počinje 7. februara.


Pre početka suđenja, Subotićev advokatski tim tražio je da se njemu sudi po ubrzanoj proceduri, zbog čega je proces protiv njega izdvojen. Vladimir Beljanski, advokat koji Subotića brani pred srpskim sudom, kaže da će ovaj potez italijanskog tužilaštva imati veze i sa procesom koji se vodi u Srbiji.


- Tužilaštvo je nakon izlaganja argumenata odbrane odlučilo da ih podrži i odustane od daljeg gonjenja. Ovaj predmet u Italiji je i te kako povezan sa procesom u Srbiji, jer je upravo i iniciran iz Beograda. Gotovo identični argumenti i dokazi su se koristili na italijanskom sudu i na suđenju u Beogradu. Možemo samo pozdraviti ovakvu odluku i bilo bi pozitivno da i naše tužilaštvo u Srbiji uradi isto. Od početka procesa u Beogradu tražimo da se odustane od postupka, jer je očigledno da Subotić nije kriv - objasnio je Beljanski za "Vesti".


Inače, protiv Subotića i još 14 članova njegove grupe srpsko tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je optužnicu zbog sumnje da su tokom 1995. i 1996. godine oštetili državu za oko 56 miliona maraka i osam miliona dolara. Oni su, kako se navodi u optužnici, to radili korišćenjem poslovne strukture preduzeća Mia iz Uba, uz pomoć osoba iz Uprave carina i MUP-a Srbije.

Zaposleni u carini su omogućavali ulazak kamiona sa cigaretama pomenutog preduzeća, dok su okrivljeni iz MUP-a sprečavali bilo kakvu kontrolu poslovanja od 1995. do kraja 1996. godine.
 

Povukli optužbe i protiv Mila


Pre više od dve godine iz sudskog procesa u Bariju isključen je i crnogorski premijer Milo Đukanović. Prošle godine optužbi je oslobođen i Miroslav Ivanišević, nekadašnji crnogorski ministar finansija. Tadašnjom odlukom suda u Bariju potpuno su iz sudskog procesa isključeni svi zvaničnici crnogorskih državnih institucija. Istraga o crnogorsko-italijanskoj duvanskoj vezi pokrenuta je još 2001. godine, a javni tužilac Barija Đuzepe Šelzi je 2008. godine sudiji predao optužni predlog protiv crnogorskih državljana.

POVEZANE VESTI

Petak 11.01.2013. 13:21
cane sigurno nije nevinašce, ali nije ni glavna ajkula!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online