Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 31.12.2012.
17:33
Blic A

Otac ubijenog Đorđa: Zar da mi sinu pucaju u glavu

Đorđe Ranković (20), teško ranjen u oružanom sukobu sa policijom u selu Guncati kod Barajeva, u noći između 28. i 29. decembra, podlegao je u Urgentnom centru 30. decembra. Dok u MUP-u tvrde da je policija opravdano upotrebila oružje i pucala u Rankovića, otac mladića Miladin Ranković kaže da mu je sin ubijen hicem u potiljak.

Foto: Ilustracija

Đorđe Ranković je posle provoda sa drugarima došao u porodičnu kuću, gde su nastavili veselje uz glasnu muziku. Komšije su se pobunile, a među njima i tetka pokojnog mladića, koja živi preko puta kuće porodice Ranković.

U žaru svađe sa tetkom, Ranković je psovao, pretio, a zatim je uzeo sekiru i počeo da uništava tetkin automobil “fijat brava”. Policija iz stanice u Barajevu je stigla u roku od nekoliko minuta, ali se Đorđe nije zaustavio, sekirom je napao i policajce, udarajući po haubi službenog automobila. Policija se nakratko povukla, pozvala interventnu jedinicu iz Beograda objašnjavajući da mladić ima i pištolj kojim preti da će “sve pobiti”.

Unutrašnja kontrola posle istrage

U saopštenju MUP-a događaj u Barajevu opisan je ovako:
“Policijski službenici Interventne jedinice su, radi upozorenja, u dva maha ispalili iz službenih pištolja priojektile u vazduh, ali je Đ. R. i dalje vređao, pretio i kretao se ka njima s uperenim pištoljem. U pokušaju da odbiju napad, jedan od policajaca je ispalivši hitac slomio vetrobransko staklo službenog vozila, nakon čega su se čula dva pucnja iz pravca iz koga je išao naoružani Đ. R. Na oko pet metara od vozila iza koga su bili policijski službenici, policajci M. J. i J. Đ. ispalili su više projektila ka naoružanom napadaču, nakon čega je on povređen pao.”
Pištolj i sekira koji su pronađeni upućeni su na veštačenje. Unutrašnja kontrola, kako saznaje “Blic”, detaljno će ispitati slučaj kada bude završena istraga, kako bi se utvrdilo da li je policija i u kom segmentu prekoračila ovlašćenja. U međuvremenu će se, takođe, izvršiti toksikološka analiza krvi poginulog, kako bi se utvrdilo da li je u trenutku sukoba bio pod dejstvom alkohola ili opijata.

Kada je stigla patrola interventne jedinice, policajci su izašli iz džipa i pokušali da umire Rankovića, koji je vikao, pretio im i mahao sekirom.

On je u jednom trenutku uperio pištolj u policajce, nakon čega su oni radi upozorenja ispalili hitac u vazduh. Uprkos svemu, Ranković je nastavio da se kreće ka policiji i u njih je ponovo uperio pištolj.

Tada je jedan od policajaca pucao u Rankovića i jednim metkom ga pogodio u glavu, a drugim u vrat. Đorđe je kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar u Beogradu, ali je juče podlegao povredama.

Miladin Ranković, otac poginulog Đorđa, kaže za “Blic” da je svestan da je njegov sin bio “neprijatan”, ali da nije zaslužio da ga ubiju.

- On ima te porodične probleme sa tetkom. Malo je popio, veselili su se i došlo je do svađe. Bio je neprijatan. Ali, zar da mi detetu pucaju u glavu. On u njih nije pucao, pretio jeste, ali metak nije ispalio. Lekar iz Urgentnog centra mi je rekao da je ulazna rana na potiljku. Đorđe se u jednom trenutku u vreme svađe sa policijom okrenuo i pošao ka kući. Tada su ga ubili. Iz hira, hicem s leđa - kaže Miladin.

U porodičnoj kući Rankovića juče niko nije hteo da razgovara o motivima svađe Rankovića sa tetkom i šta se sve dogodilo kobne večeri, kao i zbog čega je Đorđe demolirao tetkin automobil.

U selu Guncati, Đorđa Rankovića svi znaju kao “problematičnog i veoma nasilnog”, a pojedine priče potvrdio je i njegov otac Miladin.

- On je provalio u neku napuštenu vikendicu u selu pre osam godina. Ali, ni cigaru nije odneo. To je za njih bila igra. Istina je i da se pre nekoliko godina pobio sa dvojicom policajaca. Ipak, nije zaslužio da ga ubiju ispred kuće - kroz suze kaže Miladin.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.12.2012. 17:36
О томе си требао размишљати раније...кад је тетку напао сјекиром...онда...
Ponedeljak 31.12.2012. 18:03
U svakom slucaju, bolje da sahranjuju tog siledziju, nego nekog od policajaca ili komsija. DOGODINE U PRIZRENU
Ponedeljak 31.12.2012. 18:15
Како полиција да другачије одреагује ако је уперио пиштољ у њих?У свим другим државама такви прођу као и тај момак.Штета је за један млад живот,али штета је и када погине полицајац и двоје или троје деце остане без оца.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online