Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
12:36
Vestionline A

Velimir Ilić ima dozvolu za oružje

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je lider Nove Srbije Velimir Ilić od policije dobio dozvolu za nošenje oružja. Direktor policije Milorad Veljović izjavio da se napadač Ilića brani ćutanjem.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je u utorak da nasilje na političkoj sceni mora biti iskorenjeno, a da će MUP preduzeti sve mere na zaštiti funkcionera, nosilaca javnih funkcija, kao i svih građana Srbije.

Dačić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, na čijem je dnevnom redu informacija o nedavnom napadu na lidera Nove Srbije Velimira Ilića, osudio taj napad i naglasio da nasilje na političkoj sceni mora biti iskorenjeno, istakavši da bezbednost svih građana, uključujući i funkcionere, spada u resor policije.

Policija, naveo je on, štiti sve narodne poslanike, a pojedini nosioci javnih funkcija posle bezbednosnih procena dobijaju i lično obezbeđenje.

"Velimir Ilić je od nas dobio dozvolu za nošenje oružja", rekao je ministar.

Direktor policije Milorad Veljović pročitao je na sednici Odbora zapisnik koji je policija sačinila posle napada na Ilića, 5. februara u centru Beograda, prilikom akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Veljović je precizirao da je tada, zbog napada na Ilića, priveden Dejan Stojadinović (35) sa prijavljenim prebivalištem u Smederevskoj Palanci, koji je saslušan, ali da se branio ćutanjem.

Pošto je utvrđeno da za pokretanje postupka postoji pravni osnov - nasilno ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu - protiv Stojadinovića je podneta krivična prijava i određen mu je pritvor do mesec dana, rekao je direktor policije.

Veljović je napomenuo da je protiv Stojadinovića 2002. godine u Smederevskoj Palanci podneta prijava zbog nanošenja teške telesne povrede, da je 2005. pokrenut postupak zbog narušavanje reda i mira, a da je, zbog izbegavanja služenja vojnog roka 2007. godine, za njim raspisana poternica.


Stojadinović se do 2009. godine nalazio na Kritu, u Grčkoj, gde je radio kao konobar, naveo je Veljović. Početkom februara ove godine Stojadinović je nadležnim službama u Smederevskoj Palanci podneo zahtev za izdavanje pasoša, posle čega mu je uručen poziv da se javi pliciji zbog raspisane poternice.

Veljović je istakao da je utvrđeno da Stojadinović nije lečen na odeljenju psihijatrije, da nije registrovan kao posedovalac oružuja, a da u policiji u Smederevskoj Palanci nije poznato da poseduje ilegalno oružje.

Veljović je takođe rekao da policija nastavlja rad na identifikaciji lica koja su nanela povrede policajcu dok je, prilikom napada na Ilića, pokušavao da Stojadinovića zaštiti od simpatizera NS.

Policija prati i poruke koje se, u vezi sa tim slučajem, kače na stranice Internet društvene mreže facebook.

Odbor osudio napad na Ilića


Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost oštro je osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom.

U zaključku koji je jednoglasno usvojen navedeno je da napadi na poslanike narušavaju političku stabilnost.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da postoji sumnja da su preošlonedeljni napad u centru Beograda i prošlogodišnji napadi na Ilića "možda povezni".

On je zatražio od državnih organa da odgovore koji su motivi napada, da li postoji politička pozadina, da li policija može da garantuje bezbednost, da li je napadač imao saučesnika i da li su skupu prisustvovali pripadnici MUP-a i BIA u civilu.

Markićević je rekao da Nova Srbija nema obezbeđenje i da "još treba da se utvrdi" to da li je skup bio prijavljen ili nije, kako je kazao direktor policije Milorad Veljović.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz naveo je da napadač na ruci ima istetoviran lik ubijenog premijera Zorana Đinđića.

On je pitao da li je napadač imao neki predmet u ruci prilikom napada na Ilića.

Predsednik odbora i šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pitao je da li je Ilić napadnut samo zbog toga što je lider opozicione partije i zato što se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je rekao da bi trebalo da se ispita i gde je napadač Dejan Stojadinović bio 5. oktobra 2000. godine i da li je možda bio među onima koji su palili skupštinu.

Poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić naveo je da napad na Ilića treba svi jedinstveno da osude, kao i svako nasilje prema drugima ističući da za takve postupke ne može da se traži opravdanje.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Miroslav Panić iz Bezbednosno-informativne agencije je rekao da nijedan pripadnik BIA nije bio na skupu kada je Ilić napadnut.

Direktor policije Veljović takođe je naveo da na skupu nije bilo pripadnika policije u civilu, kao i da nije konstatovano da je Stojadinović prilikom napada u ruci imao bilo kakav predmet.

On je, međutim, naveo da će tvrdnje poslanika NS da je imao mobilni ili bokser, policija ispitati.

Stojadinović je udario Ilića u lice tokom stranačkog skupa Nove Srbije u petak 6. februara kod Filozofskog fakulteta u strogom centru Beograda.

Odbor je razmatrao i izveštaj BIA o navodima bivšeg savetnika crnogorskog premijera Ratka Kneževića o poslovima Stanka Subotića i sastanka sa naprednjecima u Parizu, ali taj deo sednice bio je zatvoren za javnost zato što je BIA na dostavljeni dokument stavila oznaku tajnosti.

Radikali su, međutim, negodovali zbog toga, a Todorović je rekao da se na takav način ponižava odbor i sprečava civilna kontrola.

Radikali su ponovo izneli optužbe na račun "novopečene vanparlamentarne" Srpske napredne stranke, povezujući čelnike te partije sa Stankom Subotićem i pitajući odakle im novac za finansiranje partije.

NS: Napad na Ilića izrežiran

Nova Srbija smatra da je napad na njenog lidera Velimira Ilića izrežirano političko nasilje koje ugrožava Ustavom garantovane slobode, izjavila je potpredsednik NS Dubravka Filipovski.
 

"Još nismo dobili informaciju od MUP o napadu na predsednika Nove Srbije i to nas navodi na sumnju da to nije bio akt pojedinca već izrežirani napad", rekla je Filipovski.


Ona je dodala da NS smatra da je napad na Ilića vid sračunatog političkog nasilja koji ugrožava politčke i druge Ustavom garantovane slobode.


Filipovski je rekla da napad na Ilića nije sprečio aktiviste stranke da nastave akciju prikupljanja potpisa za vanredne parlamentarne izbore.


Tužilaštvo: Radimo na Ilićevom slučaju

 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac poručila je u utorak, povodom pretnji javnim funkcionerima putem interneta, da će sve biti ispitano i provereno, kao i da Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilatva i policija rade na slučaju lidera Nove Srbije Velimira Ilića.


"Sa druge strane, medijski pritisci na državne funkcionere, koje se bore protiv organizovanog kriminala moraju da prestanu", upozorila je Dolovac.

 

Tužilaštvo će, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja i nadležnosti, učiniti sve kako bi se omogućio nesmetan rad državnih organa koji se bore protiv organizivanog i svih drugih oblika kriminala, najavila je u pisanoj izjavi Dolovac.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online