Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.12.2012.
12:32
D. Dekić - Vesti A

Začin u svakoj čorbi

Sumnjive privatizacije Luke Beograd, C marketa i kompanije Novosti u kojima se, osim uhapšenog tajkuna Miroslava Miškovića, pominje biznismen Milan Beko predmet su policijske istrage, što je javnosti potvrdio i šef antikorupcijskog tima Bogdan Pušić.

Prijatelji stari, gde ste: Milan Beko i Miroslav Mišković
 

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je obelodanio da se vodi više predistražnih radnji o spornim privatizacijama, a prioritet su one kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije. Istraga protiv Miškovića i još devet osumnjičenih, kaže Radisavljević, vodi se zbog "teške korupcije". U policiji, nezvanično se čuje da su predistražne radnje za Luku Beograd, C market i Novosti pokrenute u septembru, a rezultat se očekuje za mesec dana.

Bačević odbacuje optužbe

Luka Beograd

Ministar prirodnih resursa Milan Bačević je odbacio optužbe DS-a da traži ukidanje uredbe o konverziji zemljišta samo da bi omogućio Milanu Beku da ne plati 120 miliona evra za konverziju zemljišta Luke.


- Nemam ingerencije kao resorni ministar. Čak se nikada u javnosti nisam oglasio na temu konverzije, a još manje na probleme koji se tiču Beka ili Miškovića - istakao je Bačević.

To je pokrenulo i spekulacije i do koga će policija stići, jer je Beko osim sa Miškovićem sarađivao i sa više "zvučnih" imena u biznisu i politici. Najobimniji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije je Luka Beograd koju su Beko i Mišković u tandemu stavili pod kapu, i to, tvrdi Savet, u bescenje jer su za svega 40 miliona evra došli do 200 hektara zemlje vredne više od milijardu evra.

Akteri te privatizacije, pored Beka, jesu bivši ministar za privredu Predrag Bubalo, tadašnji direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Milko Štimac iz Komisije za hartije od vrednosti. Savet je, kako su "Vesti" pisale, otkrio i učešće MV investmenta, čiji je direktor Dragijana Radonjić Petrović, a posluje u okviru MK grupe, kralja šećera Miodraga Kostića. Novinar sajta Pištaljka Ivan Ninić ukazuje da, prema podacima Saveta, Bekova firma dala ponudu za preuzimanje akcija Luke, ali da nije imao ni potrebna novčana sredstva, ni bankarsku garanciju.

Poentirao nad Divcem

Milan Beko je za samo dve godine, od 2004. do 2006. učestvovao u kupovini najmanje pet velikih firmi. Osim tri pomenute, tu su bile i kompanije Imlek i Knjaz Miloš oko kojeg se takođe podigla prašina, pošto je igre na volšeban način izbačen francuski Danon, u čije ime je nastupao Vlade Divac. Proslavljeni as je tada rekao da je kriminal što Danon nije kupio Knjaz. Beko je posle te privatizacije postavljen za savetnika u Knjazu, a firma je prodata Salfordu. Na isti način je s Miškovićem Divca pre šest godina izbacio i iz trke za Večernje novosti, a okolnosti pod kojima je Beko došao do ovog dnevnika do danas nisu razjašnjene.


C market je Mišković "patriotski" pazario u vreme vlade Vojislava Koštunice, a uz pomoć Beka i biznismena Danka Đunića. Mali akcionari te firme tvrde da je platio svega 29 miliona evra, odnosno 145 miliona ispod cene i pridružio ih lancu Delta maksi koji je prodao 2011. belgijskom Delezu za skoro milijardu evra.

Bivši čelnik C marketa Slobodan Radulović koji je u bekstvu, u pismenoj odbrani dostavljenoj Specijalnom sudu tvrdio je da se iz dokumenata vidi kako je Mišković pomoću države zaradio najpre 150 miliona evra, a potom još 300 miliona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 13:52
Zmije se legu u klupku!
Petak 21.12.2012. 08:50
Omogučeno im je...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online