Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.12.2012.
14:46
Blic A

Zašto ginu policajci: Banditima na nišan bez pancira i obuke

Policajac Miroslav Stamenković (27), koji se 14. decembra suprotstavio trojici razbojnika prilikom pljačke zlatare "Unca" u Vlasotinu, danas bi verovatno bio živ da je imao zaštitnu opremu obaveznu u takvim akcijama - šlem, pancir i pušku, ali i adekvatnu obuku koje mu Ministarstvo unutrašnjih poslova nije obezbedilo.

Policajci već osam godina ne stižu da pohađaju standardnu fizičku obuku jer ih nema dovoljno ni za svakodnevne obaveze, a nemaju i adekvatnu zaštitnu opremu
 

Policajci već osam godina ne stižu da pohađaju standardnu fizičku obuku jer ih nema dovoljno ni za svakodnevne obaveze, tvrde policijski sindikati i ukazuju na to da njih oko 60 odsto nije adekvatno opremljeno. Stoga, kažu, ne čude tragedije poput poslednje u Vlasotincu, jer policajci nasuprot kriminalcima bivaju glineni golubovi.

Osnovna oprema za policajce u visokorizičnim akcijama*:

 

- ŠLEM - 50€ (štiti od hitaca i udaraca u glavu)

- KRAGNA - 20€ (štiti od povreda vrata vatrenim i hladnim oružjem)

- PANCIR - 500€ (štiti telo od hitaca iz pištolja i automatskog oružja, uboda hladnim oružjem, gelera od eksplozije... )

- PUŠKA - 300€ (razbojnici bi se teško odlučivali na vatrene obračune s policajcima s puškama)

 

UKUPNO: 870€ po policajcu

 

* NAPOMENA: Veleprodajne fabričke cene

Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Momčilo Vidojević kaže za "Blic" da, osim što policajci nemaju odgovarajuću opremu na terenu, nema ni odgovarajućeg pravilnika koji propisuje zaštitu zaposlenih u policiji.

- Nema dovoljno policajaca na terenu, ali što je još gore - nema ni obuke. Mladi policajac koji radi na terenu u malom mestu u Srbiji i ne učestvuje svakog dana u sukobu s razbojnicima ne može da reaguje na pravi način. Zato služi specijalna fizička obuka koja je ukinuta 2004, pa je jedino što kolega na terenu primenjuje ono što je naučio u školi - objašnjava Vidojević, ukazujući na to šta sve policajac mora da odluči u sekundi i da je vrlo teško uspostaviti šablon i propisanu reakciju u urgentnim situacijama.

Prema podacima policijskih sindikata, trenutno 60 odsto policajaca nije adekvatno opremljeno. Svaka policijska patrola bi u svom automobilu morala da ima šlem, teški pancir i automatske puške.

Dragan Žebeljan iz Sindikata srpske policije kaže da policajac u Srbiji mora da zaduži ličnu opremu, lake pancirne prsluke, a da sve ostalo uzima iz automobila prilikom intervencije. Osim obuke, tvrdi on, ne postoji plan postupanja u opasnim situacijama, bitan dokument koji bi pod hitno trebalo doneti.

- Trenutno postoje samo propisane radnje koje se uče u školama o upozorenju razbojniku i upotrebi prinude. Ništa nije učinjeno po pitanju plana obuke i postupanja u opasnim situacijama. Neko mora da preuzme odgovornost zbog toga što policajci ginu jer nemaju opremu i nisu dovoljno obučeni - kaže Žebeljan.

Policajci poginuli na dužnosti 2009-2012.

 

1. Vladimir Grandić, april 2009.
- Poginuo u sukobu s pljačkašima u Zrenjaninu
2. Branko Simić, septembar 2009. - Pokosio ga automobil tokom kontrole saobraćaja
3. Željko Zečević, mart 2010.
- Uhapšeni oteo pištolj Zečeviću i pucao mu u vrat
4. Jovica Simić, maj 2010.
- Poginuo u eksploziji mine na poligonu Žandarmerije na Goču
5. Predrag Jaćović, jul 2011.
- Ubijen iz nehata u Policijskoj stanici Zmajevo kod Vrbasa
6. Aleksandar Rkman, jul 2011.
- Poginuo u sukobu sa osuđivanim kriminalcem
7. Slobodan Cvetić, oktobar 2011. - Stradao u obračunu s pljačkašima Komercijalne banke
8. Siniša Hrnjez, oktobar 2011.
- Ubijen prilikom intervencije u Ledincima kod Novog Sada
9. Miroslav Stamenković, decembar 2012. u Vlasotincu

POVEZANE VESTI

Sreda 19.12.2012. 20:14
Policajac Stamenkovic je pesacio,nije bio u akciji tako da i nije mogao nositi slem,kragnu i pusku i da imamo to u standardnoj opremi policije.Jedino sto nasi policajci imaju standardno su panciri,ali to je proizvoljno hocete li nositi ili ne,ali verujem da ih nema u svakoj stanici.Svakako mislim da treba da nosi pancir bilo koji policajac,90% hitaca zavrsi u predelu stomaka i grudnog kosa,i on da je imao pancir bio bi sada ziv......
Sreda 19.12.2012. 15:44
Dacic ema alternativu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online