Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.12.2012.
09:49
Alo A

Saslušavaju Dinkića, Hamovića i Lazarevića?

Zbog prodaje Nacionalne štedionice, koja se nalazi na listi 24 sporne privatizacije, uskoro će u policiji biti saslušani Mlađan Dinkić, Vuk Hamović, Vojin Lazarević, Nikola Živanović, saznaje “Alo!”.

Ministar za finansije i ekonomiju Mlađan Dinkić
 

- Tužilaštvo za organizovani kriminal je počelo da radi ovaj predmet još pre nekoliko godina, ali je odjednom sve stopirano iz političkih razloga. U međuvremenu, posle promene vlasti i naloga iz Brisela da se provere pojedine sporne privatizacije, specijalni timovi MUP-a Srbije došli su do dodatne dokumentacije preko Kipra i SAD. Istraga je pri kraju, a prva saslušanja mogla bi da krenu za nedelju, dve. Među onima koji će biti saslušani naći će se i Mlađan Dinkić, Vuk Hamović, Vojin Lazarević, Nikola Živanović - kaže izvor “Alo!” iz istrage.

Mlađin kadar

Prodaja akcija Nacionalne štedionice grčkoj EFG Eurobanci išla je preko beogradske brokerske kuće “Sinerdži kapital”, čiji je jedan od suvlasnika bio Nikola Živanović. Ono što je zanimljivo jeste da je taj isti Živanović bio specijalni savetnik Mlađana Dinkića u vreme dok je ovaj bio guverner NBJ-a. Osim toga, Živanović je bio i prvi predsednik Upravnog odbora Nacionalne štedionice!?

Nacionalna štedionica osnovana je 25. decembra 2001. godine većinskim državnim kapitalom, plasiranim preko državnih banaka i firmi Jubmes banka, Jugarant banka, “Beopetrol”, “DDOR Novi Sad”, “Kopaonik”.

Pored toga, država je besplatno ustupila i najatraktivniji prostor i opremu bivšeg ZOP-a i četiri ugašene državne banke. U tri dokapitalizacije, vlasnička struktura je značajno promenjena i glavni akcionari postale su privatne firme “Pima”, “Skvadra”, “Mali kolektiv”, “Pricipal”, iza kojih se nalaze biznismeni Vojin Lazarević i Vuk Hamović, a koje su mahom osnovane kapitalom ofšor preduzeća sa egzotičnih ostrva. Sadašnji SBPOK i Savet za borbu protiv korupcije utvrdili su još ranije da se radi o “povezanim licima” i zbog toga osporili čitav proces dokapitalizacije.


Osim toga, utvrđeno je da je samo u jednom danu došlo do kruženja velikih para preko Beograda, Beča i Moskve, od kojih su kupljene akcije banke. Te pare su inače išle kao kredit za izvoz kukuruza, a od čitavog posla nije bilo ništa jer su pare otišle u akcije!

U septembru 2005. godine, grčka EFG Eurobanka postala je vlasnik većinskih 59 odsto akcija ove banke tako što je privatnim akcionarima - Vuku Hamoviću, Vojinu Lazareviću i ostalima - isplatila 632.886 dinara po svakoj akciji ili ukupno skoro 90 miliona evra! U ovom poslu država je, sumnja se, prema gruboj proceni, oštećena za desetine miliona evra. Odlukom tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića, državni paket akcija od 37,6 odsto nije prodat iako je ponuđena ogromna cena, što se u ekonomskim krugovima procenjivalo kao još jedan katastrofalan i po državu izuzetno štetan potez.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.12.2012. 09:59
Drnkića treba jebati do bola , dosta je on nas .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online