Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2012.
10:11 >> 13:22h
Novosti A

Afera Azotara: Mito nošen u kesama

Priznanjima tokom saslušanja osumnjičenih za malverzacije sa đubrivom iz Azotare počelo je da se razmotava korupcionaško klupko. Kako je rekao jedan od osumnjičenih, mito se nosio u kesama, a merio u desetinama hiljada evra!

Azotara korišćena za izvlačenje državnih para, a seljaci ostali bez ičega
 

"Direktorka 'Inveja' Verica Spasić najmanje u dva navrata mi je donosila novac da dam Radosavu Vujačiću, privremenom zastupniku kapitala 'Azotare' i zameniku direktora 'Srbijagasa'. Oba puta bilo je reči o sumi od po 20.000 evra". Ovim priznanjem, datim tokom saslušanja u prostorijama Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni Mihailo Grujić, zamenika direktora "Azotare", samo je načeto klupko.

Istraga o malverzacijama s đubrivom i pšenicom neće uticati na poslovanje Azotare, izjavio je danas u Pančevu Dušan Bajatović, direktor Javnog preduzeća Srbijagas u okviru kojeg posluje pančevačka azotara.

 

On je rekao da svako ko se ogrešio o zakon treba da bude kažnjen, ali istakao da to ne znači da Azotara treba da bude uništena i vraćena špekulantima.

 

"Ne mislim da treba da se branimo po medijima, niti mislim da ljude treba osuđivati u medijima", rekao je Bajatović i dodao je da je "neprimereno ponašanje lobija" kojih ima u vezi s aferom prodaje đubriva.

Direktor Srbijagasa, koji je i potpredsednik vladajuće Socijalističe partije Srbije, rekao je da će konkretno o svemu govoriti kada budu poznati svi detalji istražnih radnji koje su u toku.

Kako su se mahinacije odvijale detaljno je objasnila i sama direktorka "Inveja", koja je zbog saradnje, ali i teške bolesti, puštena da se brani sa slobode. Pojedini privatnici, poput Predraga Rankovića Peconija, vlasnika "Inveja", na ovaj način su dolazili do đubriva po povlašćenoj ceni, koje su potom seljacima prodavali daleko skuplje. Zloupotrebe u "Azotari" su tek počele da se rasvetljavaju, a uskoro će biti privođenja i u vezi mahinacija sa kupoprodajom žita.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal u subotu su uhapsili devet osoba, osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom, odnosno njegovom prodajom po povlašćenoj ceni. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i davanje i primanje mita.

Iza rešetaka su se našli Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik "Ces Mekona", Radosav Vujačić, zamenik generalnog direktora "Srbijagasa" i zastupnik kapitala u "Azotari", Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora "Azotare"... Društvo im prave Milan Veljović, bivši generalni direktor PKB, Arsenije Katanić, bivši direktor preduzeća "Aleksa Šantić", Dragi Lazarević, bivši direktor Instituta za krmno bilje iz Kruševca, Borislav Stojković, vlasnik i direktor firme "Tera bo" iz Vrbasa... Privedena je bila i Verica Spasić, bivša direktorka "Inveja".

Oni su osumnjičeni da su od jula 2009. do marta 2011. godine omogućili dvema Peconijevim firmama - "Sunce" i "Invej", preduzećima "Mlinostep" i "Tera bo" da nabave 70.000 tona đubriva od "Azotare" po nižoj ceni (ostatak do pune cene plaćala država), iako na to nisu imali zakonsko pravo. Na ovaj način budžet Srbije je oštećen za blizu pet miliona evra.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije završila je predistragu vezanu za kupoprodaju žita u kojoj je "Azotara" oštećena za 18 miliona evra. I u ovom poslu najbolje je prošao Predrag Ranković Peconi, ali i Zoran Drakulić, kao i vlasnici "Viktorija grupe" Milija Babović, Zoran Mitrović i Stanko Popović.

Kako se radilo svedoče i sledeći podaci. Tokom prolećne setve 2010. godine na osnovu odluke Ministarstva poljoprivrede "Fertil" je dobio 34,61 odsto (551,6 miliona dinara) svih subvencija regresiranog đubriva, "Promist" 25,24 procenta (402,3 miliona dinara), a "Azotara" 32,64 odsto (520,2 miliona dinara).

Tokom jesenje setve iste godine "Fertil" dobija 68,64 procenta regresiranu cenu (774 miliona dinara), a "Promist" 29,15 odsto (328,8 miliona dinara). Godinu dana ranije, 2009, preduzeće "Viktorija grupe" ("Fertil" ) dobija 73,18 odsto subvencija (699,9 miliona dinara), dok je 25 odsto pripalo "Azotari" iz Subotice.

U 2008. godini sve subvencije, znači 100 odsto, na regresirano mineralno đubrivo dobile su firme "Viktorija grupe". Sve ove subvencije bile su pokrivene Uredbom Ministarstva poljoprivrede na čijem je čelu bio Saša Dragin.

Ceo postupak je išao tako da se posle donošenja Uredbe, u jesen 2008, raspisuje javni poziv gde su navedeni uslovi za dobijanje subvencija: 50.000 tona đubriva na lageru i bankarska garancija od 6,2 miliona evra. Sada se sumnja da su ovi uslovi unapred bili prilagođeni "Viktorijinim" firmama.

Interesantno je, međutim, da je tadašnji ministar poljoprivrede Saša Dragin ovu uredbu obrazložio činjenicom da mora da se smanji monopol, kako bi cena đubriva bila niža. Od ovih subvencija, međutim, poljoprivrednici i oni kojima je ono bilo namenjeno nisu imali nikakvu korist.

Prema saopštenju koje je u ponedljak poslao advokat Zdenko Tomanović, ističe se da Nikezićevi konsultantski poslovi, nisu ni "poslovi vlasnika, ni direktora, ni poslovi upravljanja firmama koje je konsultovao" i da on kao konsultant ne može odgovarati za zloupotrebu službenog položaja.

"Proglasiti konsultanta velike konsultantske firme, da je zloupotrebio službeni položaj jer je imao svoje stručno mišljenje o ekonomskom i pravnom aspektu pojedinih poslovnih poteza, drugačije od tužiočevog je dalje obesmišljavanje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja", navodi Tomanović.

"Udvaranje reformisanog pravosuđa novoj političkoj eliti, koja to i ne traži, mora da ima granicu u zakonu, a ne da bude u funkciji javnog medijskog hapšenja i presuđivanja", dodao je Nikezićev advokat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online