Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.11.2012.
17:33
Beta A

Za godinu dana u porodicama ubijeno 27 žena

Koordinatorka Sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević izjavila je da je ove godine u porodičnim svađama u Srbiji ubijeno 27 žena, a ta statistika ukazuje da najdrastičniji oblici nasilja u Srbiji ne jenjavaju.

Poruka za svaku ženu je da ne trpi nasilje i jedini način da se nasilje prekine je da ga prekine žrtva jer ga nasilnik nikad neće prekinuti (Foto: Ilustracija)
 

Na tribini povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Gerontoloskom centru u Jagodini, Stanojević je ukazala "ne činimo mnogo da se ovaj problem reši, više deklarativno pričamo o tome, a suštinski ne radimo ono što bi trebalo". 

Vesna Stanojević je naglasila da žene u Srbiji moraju da se osećaju zaštićenije i treba da znaju kome da se obrate kada trpe nasilje, a to se može postići zajedničkom saradnjom državnih institucija i svih drugih koji se bave borbom protiv nasilja.

"Poruka za svaku ženu je da ne trpi nasilje i jedini način da se nasilje prekine je da ga prekine žrtva jer ga nasilnik nikad neće prekinuti", kazala je Vesna Stanojević i dodala da je, zahvaljujući medijima, nasilje u porodici više nije tabu-tema i svaki građanin u Srbiji danas zna šta su Sigurne kuće.

Problem je što se žene po izlasku iz Sigurne kuće vraćaju nasilniku. Statistika Sigurnih kuća pokazuje da se, zavisno od godine, nekada pet odsto žena vrati nasilniku, a nekad 15 odsto. Uglavnom to zavisi od ekonomske situacije.

"Ako vam na početku godine neki političari pričaju kako će ova godina biti gora od prethodne, da će ljudi ostajati bez posla, da neće imati od čega da se živi, naravno da žene razmišljaju da se vrate nasilniku jer ne vide za sebe i decu druge uslove za život",
rekla je Vesna Stanojević.

Ove godine, kaže ona, bilo je malo žena koje su se vraćale nasilniku po izlasku iz Sigurnih kuća u Beogradu, kojih ima tri.

"Osamostaljuju se i grad Beograd im materijalno pomaže godinu dana nakon izlaska iz Sigurne kuće. Grad im daje po 11.000 i po 5.000 dinara za svako dete. Mi smo napravili ugovor sa Privrednom komorom Beograda o njihovom zapošljavanju i dokvalifikaciji. Obezbeđujemo im neku vrstu posla koji im, pored materijalne pomoći grada, omogućava da samostalno žive", kazala je Vesna Stanojević i istakla da ne postoji "profil" nasilnika i navela primer profesora univerziteta, sveštenika i policajaca koji bi trebalo da pomažu drugima, ali činili su nasilje u svojoj porodici.

Direktorka Gerontološkog centra u Jagodini Slavica Dejković je rekla da posebnu pažnju treba obratiti na nasilje u ustanovama koje je i dalje tabu-tema u Srbiji.

"Prikazivanjem scena na internetu o nasilju u jednom gerontološkom centru u Italiji želimo da podignemo nivo svesti naših radnika i cele zajednice. Protiv toga treba da podignemo glas. Toga nije bilo u ovoj kući, niti će biti", kazala je Slavica Dejković o svojoj ustanovi.

Po podacima Policijske uprave u Jagodini, na području Pomoravskog okruga je za deset meseci ove godine podneto je 39 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 68.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.11.2012. 10:20
Kad bi osiromasena Srbija mogla da stvori uslove kakvi postoje ovde kad su u pitanju odlasci u sigurne kuce verovatno bi bilo nade za sve te zene, ali gde i kako da se snadje ona koja ne moze da nadje ni posao ni nacin da ode od nasilnika...Upoznala sam ovde nekoliko zena koje su radile sa mnom a sve su se nasle u sigurnoj kuci...nase siledzije se i ovde prepoznaju i rade svasta pa su one nasl utociste prvo u tom centru a onda su im nasli i posao i dali stanove...to je vec druga prica...kad je tako osigurana zena se nece vratiti a nasilnom muzu je zabranjeno da prodje i ulicom gde je sigurna kuca...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online