Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2009.
20:35
B. Đokić - Vesti A

Uhapšen Radisav Rodić, vlasnik "Kurira"

Policija je u utorak uveče, po nalogu tužilaštva, uhapsila vlasnika beogradskih dnevnih novina “Kurir“ i “Glas javnosti“ Radisava Raju Rodića, kako su “Vesti“ nezvanično saznale u redakciji “Kurira“.

Za sada nije poznato zbog čega je Rodić uhapšen i kakva mu se dela eventualno stavljaju na teret, kao ni to da li je odveden u policiju samo na informativni razgovor ili će biti zadržan u pritvoru.

Iz "Kurira" je kasnije tokom večeri stiglo i kratko saopštenje u kojem se navodi da su Rodića "na informativni razgovor priveli pripadnici SBPOK. To je nastavak obračuna jednog ministra i jedne stranke sa nezavisnim novinama".

Međutim, treba podsetiti da je 18. septembra Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za istragu protiv Radislava Rodića zbog sumje da je utajio porez i oštetio državu za više od 203 miliona dinara. Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave, koju je protiv Rodića podnela poreska uprava. Tada je na teret Rodiću stavljeno krivično delo poreske utaje, za koje je Krivičnim zakonom predviđena kazna do osam godina zatvora i novčana kazna.

Radislav Rodić je pre nešto više od mesec dana, reagujući na zahtev za pokretanje istrage, takođe optužio "jednog ministra, po čijem nalogu poreski organi monitraju proces protiv njega".

Kako je Radisav Rodić sebe prikazao u svojoj novini?

  

Radisav Raja Rodić

Kako između ostalog piše u zvaničnoj biografiji na sajtu "Kurira", Radisav Raja Rodić je rođen u selu Ripnju, opština Voždovac 19. 6. 1947. godine. Završio Vojnoindustrijsku školu "21. maj", tehničku školu "Radoje Dakić" i kasnije višu ekonomsku. Privatnim radom počeo da se bavi 1964. godine kao honorarnim poslom. Oženjen je, otac tri sina i jedne ćerke i za sada ima petoro unučadi.

Od 3. marta 1968. godine registrovao je samostalnu zanatsku radnju, kao privatnik bio je preduzimač, imao je svoju alatnicu, proizvodnju plastičnih proizvoda, metalne galanterije, plastificiranje metala. Imao je radnju sa teškom građevinskom mehanizacijom za zemljane radove u građevinarstvu.

Prva suđenja

Prvi put sve je izgubio 1969. godine, zbog poslovnog neiskustva, drugi put mu je sve oduzeto 1972. godine posle Titovog govora u Splitu, treći put 28. 5. 1979. godine, kada je nezakonito uhapšen i osuđen... Posle 93 dana provedenih u istražnom zatvoru u Smederevu, odlazi u inostranstvo - prvo u Italiju, pa iz Italije u Ameriku. Dana 27. 10. 1988. godine tadašnje Predsedništvo Srbije ukida presudu i preinačuje je u novčanu kaznu u iznosu od 500 nemačkih maraka dinarske protivvrednosti kao kaznu Radisavu Rodiću.

Na dan 3. 11. 1988. godine, Rodić dolazi u Srbiju, istog meseca registruje zadrugu "ABC Produkt", a 1. 1. 1990. godine osniva "ABC Product" kao prvo kapital društvo u onoj, staroj Jugoslaviji Ante Markovića. Poziva svog prijatelja i partnera Brusa Ralstona iz države Delavar (SAD) da sa njim uloži kapital u Srbiju preko firme "Ronaco Systems Inc. "u ortačko društvo "ABC Product".

Posle ulaganja više desetina miliona dolara u smislu pozajmica osnivača, kako se navodi u biografiji na sajtu "Kurira", počinje intenzivan razvoj "ABC Producta". Po zakonu Ante Markovića se dokapitalizacijom preuzima propala državna štamparija "Glas", propalo društveno preduzeće "Stragarit" iz Stragara 1991. godine i propalo društveno preduzeće "Udarnik" takođe 1991. godine. Takođe se 21. 5. 1991. godine otvara Tržni centar "ABC Producta" na uglu Cvijićeve i Đure Đakovića kao najveće privatne robne kuće u staroj Jugoslaviji.

 

Štamparija "Glas" - "Glas javnosti" i "Kurir"

Kupovinom štamparije "Glas" Rodić i njegov partner revitalizuju štampariju novom opremom i to postaje jedna od vodećih štamparija, tj. najveća privatna štamparija za štampanje novina, časopisa, magazina u vreme Slobodana Miloševića u periodu 1990. - 2000. godine. Tu su se štampala sva opoziciona glasila od "Nina", pa sve do biltena "Promene", svi koji su tada podržavali opoziciju.

Rodić 1994. i 1995. pokreće časopise "Život pasa" i "Srpsko nasleđe", a 20. 4. 1998. godine, pokreće i dnevni list "Glas javnosti", a štampa i list Demokratske stranke "Demokratija" (u periodu 1996 - 1997).

Sredinom 2001. godine nova vlast vraća samo jedan promil od, kako se navodi u biografiji objavljenoj u "Kuriru", otetog Rodićevim firmama u borbi za demokratske promene. Dana 16. 1. 2001. godine Rodić doživljava sačekušu i fizički napad ispred kuće i završava u Urgentnom centru. Napadač nije pronađen, ali Rodić pretpostavlja da su to ostvarene pretnje jednog političkog moćnika, piše u zvaničnoj biografiji.

Na Đurđevdan 6. 5. 2003. godine Rodić pokreće dnevni list "Kurir". Teror, kako navodi on Rodić, nad njim traje sve dok pred kraj 2003. godine nije "dobrovoljno" potpisao u sudu izjavu da se odriče potraživanja njegove firme "ABC Grafika" u korist Demokratske stranke. Te 2003. Rodićev auto ispred restorana "Avala" bomba diže u vazduh. Neka kamera je to snimila od nekuda i do danas je to ostalo nerasvetljeno. Počinioci nisu pronađeni.

Zdravlje i poreska policija uoči hapšenja

Početkom juna 2005. godine, kada je Rodić posle 100 dana progona poreskih organa otišao na kontrolu zdravstvenog stanja, utvrđeno je da je oboleo od hemangioma na jetri. Dana 11. 1. 2008. godine Rodića operiše profesor Morell u uglednoj bolnici u Ženevi gde mu je zbog hemangioma odstranjeno 2/3 jetre. Operacija je trajala preko 18 časova, i bila je uspešna.

Pored dnevnih listova Kurir i Glas javnosti Rodić Radisav pokreće 15. 1. 2007. godine ženski nedeljnik „Kurir Stil“ a 16. 10. 2008. godine politički nedeljnik "Grom".

Dana 23. 5. 2009. godine u Rodićeve firme ponovo dolazi poreska policija. Poreska policija se, kako se navodi u Rodićevoj biografiji, bavila "terenskom kontrolom" što je trajalo mesecima...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online