Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.11.2012.
04:08
Večernje novosti A

Amnestija: Zabela sutra otvara vrata

Sudovi širom Srbije već su, u toku ponedeljka i utorka, doneli prva rešenja o puštanju na slobodu lica koja ispunjavaju uslove za amnestiju, potvrđeno je za Večernje novosti u više sudova. Pošto tužilaštvo, ali i oslobođeni, imaju pravo od tri dana na žalbu, to znači da će se prvi osuđenici naći na slobodi najranije u četvrtak ili u petak.

Nekoliko hiljada zatvorenika ovih dana naći će se na slobodi
 

Očekuje se da iz 29 kazneno-popravnih ustanova ukupno izađe 4.300 osoba, a u prvom “krugu” oko 1.100, a ne 1.300, kako je najavljivano. Ove brojke se, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, donekle razlikuju od prvobitnih procena između ostalog i zato što su u međuvremenu domaći zatvori dobili 300 novih “stanara”!
 

Najviše osuđenika napustiće požarevačku “Zabelu”. Očekuje se da ukupan broj oslobođenih iz ovog zavoda bude 900, od čega 200 odmah. Još veći broj bi trebalo da izaće iz sremsko-mitrovačke kaznione - 1.100 ukupno, a 230 odmah.

Ostareli u kazamatima

Na slobodi će se prvi naći zatvorenici osuđeni na tri ili šest meseci zatvora, kojima je kazna prepolovljena, ali i oni kojima je smanjena za četvrtinu, pa uslove ispunjavaju odmah. Među njima ima i zatvorenika starijih od 70 godina. Procene Ministarstva pravde su da će država amnestijom uštedeti oko 127 miliona dinara, ali i rasteretiti zatvore.

Na spiskovima niškog zatvora, koji su dostavljeni sudovima, nalazi se 680 imena, od čega trenutno oslobađanje očekuje 150. Iz beogradskog CZ slobodu će ugledati 95 osoba, od čega 40 odmah. Iz zatvora u Padinskoj Skeli trebalo bi odmah da bude oslobođeno 40-ak ljudi.

Od svih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za napuštanje ćelija, njih 190 su žene (od 250, koliko je zatvorenica u Srbiji). Tridesetak bi moglo da se vrati svojim kućama već u toku ove ili sledeće nedelje.

Još se ne zna tačan broj onih koji su pravosnažno osuđeni, ali još nisu stupili na izdržavanje kazne, a podležu Zakonu o amnestiji. Oni su već počeli da podnose, lično ili preko advokata, zahteve sudovima za amnestiju.

I o njihovim i o zahtevima onih koji su na spiskovima pristiglim iz kaznenih ustanova, sudska veća odlučuju u svakom pojedinačnom slučaju. Po rečima Svetlane Tomić Jokić, portparola novosadskog Višeg suda, koji je do sada dobio spiskove sa 230 imena, 10 sudskih veća već procenjuje da li ta lica zaista ispunjavaju uslove za slobodu.

Najviše imena na spiskovima koje su poslali zatvori našlo se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Prema rečima portparola Ivane Ramić, ukupno 1.071 ime onih koji su trenutno na izdržavanju kazne. Stižu i prvi zahtevi osuđenika, a sud je doneo već desetak rešenja o oslobađanju. I Višem sudu u Beogradu, prema rečima portparola Dušice Ristić, stigli su iz zatvora spiskovi sa imenima 700 osuđenika.

Što se tiče Osnovnog suda u Novom Sadu, po rečima portparola Tijane Jakovljević, do utorka je primljeno 174 obaveštenja o osuđenicima koji izdržavaju kaznu u KPZ Mitrovica, KPZ Požarevac, KPZ Sombor, Okružnom sudu u Novom Sadu i Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Sud je u utorak doneo i ekspedovao 50 rešenja o amnestiji.

Sreda 21.11.2012. 06:59
Loš potez, ljudi strahuju od posledica puštanja onih koji su tamo bili zbog krađa i nasilja.
Sreda 21.11.2012. 09:31
Osporavam uštedu ,mnogi od ovih što izlaze ponoviće krivično delo ,vratiće se nazad posle za državu skupog sudskog postupka. Možda uštede u prvi mah ali dugoročno neće na kraju toliki broj zatvorenika na ulici narušava bezbednost poštenim gradjanima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online