Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 05.11.2012.
10:54
Blic A

Krunski dokaz o paljenju Bajrakli džamije: Sve kolovođe na snimku

Policijski snimak u trajanju od dva sata i četrdeset minuta krunski je sudski dokaz o paljenju Bajrakli džamije u Beogradu, u noći između 17. i 18. marta 2004. Na tom snimku jasno se vidi uloga u incidentu svakog od osumnjičenih, kako je počelo paljenje i šta se događalo pre dolaska vatrogasaca.

Zapaljena Bajrakli džamija
 

Okupljanje ekstremista i navijača zabeleženo je od dolaska policijskih jedinica ispred Bajrakli džamije. Tada se već iz mase izdvajaju organizatori i vođe incidenta, koji kreću u rušilački poduhvat.

Nastavak suđenja zakazan za 5. decembar

Među optuženima je i jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz“ Miloš Radisavljević Kimi, koji je u utorak uhapšen i po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu. Osim Radisavljevića, još 20 ljudi optuženo je za delo učestvovanja u skupini koja vrši krivično delo, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora. Nastavak suđenja zakazan je za 5. decembar.

Na video-snimku se čuju i razgovori, vika, skandiranje i psovke. Zabeleženi su i trenuci paljenja džamije i izbijanja plamena. Vinovnici incidenta ni tada se nisu povukli, već su nastavili da divljaju i vređaju islamske vernike.

Na kraju snimka vidi se odlazak pojedinih učesnika incidenata, dok se ostatak identifikovanih gubi u masi.

Prema rečima Ivane Ramić, portparolke Prvog osnovnog suda, video-snimak je krucijalni dokaz za celokupan proces i sud će pregledanjem snimka utvrditi odgovornost osumnjičenih.

- To je policijski snimak i naravno da je vrlo bitan. Snimatelji su saslušani, potvrdili su autentičnost i sada čekamo prikazivanje pred sudskim većem - kaže za "Blic“ sudija Ivana Ramić.

U noći između 17. i 18. marta 2004. posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji, demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije.

Polupali su prozore, razbijali inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 10:58
Православље нас учи да су све богомоље светиња и атак на њих је атак и на Бога. Ипак је све одраз вишедеценијске власти комуниста,али и кућног васпитања.
Ponedeljak 05.11.2012. 11:18
A koliko je siptara uhapaseno i osudjeno, ko je osudjen za Zutu kucu, kako vas bre nije sramota, Beogradom haraju kriminalci a vi hapisite i sudite patriotama stoko pandurska!
Ponedeljak 05.11.2012. 11:51
Koliko je huligana uhapseno posle paljenja Srbski svetinja na Kosmetu??? A ovo je samo posledica dogadjanja dole na Kosmetu i gde je policija tad bila da snima i hapsi huligane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online