Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.10.2012.
10:02
Press A

Najgluplji i najbezobrazniji način da povredite pešaka

Svakodnevno se po gradskim ulicama viđaju prizori bahatih vozača koji pretiču vozila koja su stala na pešačkom prelazu da propuste pešake, i to je najčešći uzrok udesa, odnosno obaranja pešaka.

Dok vozači u jednoj traci stoje u drugoj prolaze i naleću na pešake
 

Saobraćajna nezgoda koja se pre dva dana dogodila na pešačkom prelazu u Ulici omladinskih brigada, kada je trudnica koja je vozila trećom kolovoznom trakom na "zebri" pokosila tri osobe, najgluplji je, izuzetno opasan, ali i veoma čest prekršaj vozača.

Ona nije primetila pešake, najverovatnije zato što su joj vozila iz druge dve trake, koja su stala upravo da bi propustila pešake, zaklanjala vidik, pa je pod punim gasom udarila u tri žene.

U većim gradovima ne prođe ni dan a da se ne napravi ovakav prekršaj, koji je, ističu stručnjaci za saobraćaj, posledica pre svega bezobrazluka i nekulture vozača. Preventiva su, kažu, jedino pojačana kontrola i video-nadzor na rizičnim raskrsnicama, kako bi se sankcionisali nesavesni vozači.

U MUP-u kažu da je u prvih devet meseci u ovoj godini bilo 12.269 prekršaja, a da se od toga od 10 do 15 odsto odnosi upravo na preticanja ispred ili na pešačkom prelazu. Načelnik Saobraćajne policije Dragiša Simić ističe da je to jedan od najčešćih i najbezobraznijih prekršaja.

"Takvi udesi se uglavnom dešavaju pri maloj brzini, pa retko dolazi do smrtnih posledica. Ali, jednostavno nemamo kulturu u saobraćaju. Još ima bahatih vozača koji ne shvataju da ne mogu da pretiču u zoni raskrnice vozilo koje je stalo, pa makar ono bilo u drugoj traci", rekao je Simić.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović napominje da se naši vozači praktično iznenađuju pešacima na pešačkom, iako zakon strogo zabranjuje da se pretiče odnosno obilazi vozilo koje usporava ili stoji da bi ih propustilo.

"Čim vozač vidi da se vozilo zaustavlja pred prelazom, a nalazi se u susednoj traci, ne sme da ga obiđe ili pretekne. Takođe, pešak na pešačkom ne može biti, niti je neočekivana prepreka. Vozač kada se približava pešačkom prelazu, ukoliko nema dovoljnu preglednost, dužan je da pretpostavi da će pešak naići i mora da prilagodi brzinu njegovom mogućem nailasku. Tek kada se uveri da ga nema, sme da krene dalje. Dakle, vozač ne može da kaže da ga je iznenadio pešak, a to se upravo dešava kod nas", objašnjava Okanović.

Ova vrlo česta i opasna situacija, prema njegovim rečima, može da se izbegne na dva načina: Da niko ne propusti pešaka, što je protivzakonito i nije dobro, i da policija posveti veću pažnju kontroli pešačkih prelaza sa više saobraćajnih traka i sankcioniše one koji se tako ponašaju. Kod nas se dešava da mnogi savesni vozači neće da propuste pešaka na kolovozima sa više traka, jer su bili svedoci da oni stanu, propuste ga, a neko drugo vozilo ga udari.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović napominje da se generalno smanjuje broj nastradalih pešaka, ali da je nepoštovanje obaveze prema njima najveći razlog za njihovo stradanje i povređivanje.

"Nezgode su se dešavale najviše zbog nepoštovanja obaveza vozača prema pešacima, što je posredi i u ovom poslednjem slučaju, ali i nepropisnog kretanja pešaka".

POVEZANE VESTI

Petak 19.10.2012. 16:41
Jedna osoba je lepo napisala na jednim forumum : čoveku zabraniti alkohol , a ženi gorivo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online