Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2012.
20:10
B92 A

Bojovićev novac korišćen za mito i korupciju

Iako je vođa zemunskog klana Luka Bojović odavno u španskom zatvoru, njegova kriminalna grupa i dalje radi, a juče su uhapšeni njegova supruga i brat Nikola.

Luka Bojović u španskom zatvoru, kriminalni klan i dalje radi
 

Većina uhapšenih je iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Španska policija, u saradnji sa našim bezbednosnim službama i pravom kriminalističke policija, uhapsila ih je na području Las Palmasa i Alikantea, zbog sumnje da su učestovali u likvidacijama, pranju novca i rasturanju droge .
 

Filip Švarm, novinar nedeljnika Vreme, kaže da je ono za šta se Bojović tereti složen kriminalni posao koji je povezan sa švercom kokaina, tada je jasno da on sve to nije mogao obaviti sam.

"Tu su u pitanju i razni kuriri i razni štekovi gde se ta droga krije, pa način isporuke daljim dilerima…Tu je naravno i stvar pranja novca. Naravno Luka Bojović to nije mogao da radi sam, naravno da je morao da bude povezan sa drugim organizacijama i sigurno da kada su uhapšeni u februaru ove godine, oni nisu pričali o svojim kontaktima i ljudima koji još rade”, ocenjuje Švarm.

Upravo je supruga Barbara bila kobna za Luku Bojovića prilikom njegovog hapšenja u Valensiji. Prema nekim informacijama, policija je tada uspela da ga locira na osnovu pisama koja je pisao ženi i deci. Dobro obavešteni izvori kažu da je Bojović u nju imao apsolutno poverenje. Ona sa decom živi u Alikanteu, a Nikola Bojović je navodno pre nekoliko dana došao u Španiju da bi posetio brata u zatvoru.

Za sada se ne zna na koji način su njih dvoje umešani u poslove klana, a srpske istražne organe naročito interesuju tokovi novca, jer se on često koristi za kupovinu novih količina droge.

"Ono što je takođe opasno je što se veliki deo tog novca koristi za potkupljivanje. To je potkupljivanje od nižih funkcionera pa do vrlo uticajnih ljudi u vrhu policije, vlasti, tužilaštva...Zato je važno da se prati gde je otišao taj oprani novac, ko je sve bio na spisku kriminalnih organizacija, jer na taj način kriminalne grupe, ako se razotkrije onaj ko ih štiti ostaju bez te zaštite koje im pružaju institucije, a sam organizovani kriminal ne može da postoji bez sprege sa ljudima iz vlasti”, kaže Švarm.

Pretpostavlja se da je cela grupa povezana sa Južnom Amerikom, preko veza koje su Luka Bojović i Darko Šarić napravili, i na taj način postali značajni snabdevači ovog dela Evrope kokainom.

Španska i srpska policija otkrile su i nekoliko firmi koje je ovaj klan registrovao, a neke od njih su zapravo samo ćerke firme preduzeća koje je Luka Bojović imao registrovane u SAD i to na istoj adresi gde i Darko Šarić. Sve ovo pomoći će u istrazi o tokovima novca i o tome na koji način je klan prao pare zarađene kriminalom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online