Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 09.10.2012.
10:51
24sata.rs A

Rat navijača može da zaustavi samo država ili tragedija

Četiri masovne tuče "Zabranjenih” i "Grobara jug”, podgrupa navijača Partizana, za samo sedam dana. U državi, počev od klubova preko policije i pravosudnih organa, niko ne želi da preuzme odgovornost i da učini nešto da se zaustave krvoprolića na tribinama.

Navijači posle tuče na niškom "Čairu"
 

Sociolog s Instituta za kriminološka istraživanja Zlatko Nikolić kaže za „24 sata” da je situacija postala alarmantna i da sukobe, tuče i ubijanja mogu da zaustave dve stvari, ili tragedija velikih razmera ili odlučan stav države, koji zasad ne postoji.

Podeljeni navijači Partizana

GROBARI JUG
- Alkatraz
- Šedouz
- Hed hanters
- Niški kartel
- Vračar


ZABRANJENI
- Jang bojs
- Saut femili
- Vandal bojs
- Grobari Beograd
- Grobari Zemun
- Fontana
- Kontra

- Da li treba da se dogodi tragedija poput one na engleskom "Hejselu” pa da se "grobari” smire. Vođe navijača jednih i drugih pokušavaju da osvoje primat da bi dobili novac od kluba, koreografija, gostovanja, neki čak i procenat od prodaje fudbalera. Veliki novac stvara veliki interes, a zatim i veliki sukob. Kada huligani shvate da im niko ništa ne može, nastaje haos - upozorava Nikolić, i kaže da u strukturama bezbednosti postoje službe zadužene za ovaj problem, ali da je očigledno da ne rade ništa.

Tuča i divljanje huligana iz grupa "Zabranjeni" ili "Grobari jug", dva suprotstavljena navijačka tabora Partizana, postali su neminovni prilikom svake utakmice, bilo da je reč o rukometu, košarci, fudbalu ili hokeju. U sukobu dve huliganske frakcije, koji je kulminirao pre godinu dana, ubijen je navijač Ivan Perović, povređeno je više od stotinu navijača, zapaljeno je šest automobila. Huligani nisu birali mesto ni vreme za obračune, pa su jedni drugima upadali na rođendanske proslave, u porodične stanove, neke od tuča su zakazivane, a tokom svake utakmice pokušavaju tučom i incidentom da zauzmu tribinu protivničke grupe.

Doktor socioloških nauka Dragan Kovačević kaže da je u Srbiji „postala moda” da se navijači tuku i da je sistem vrednosti takav da najveće izgrednike gledaju kao idole.

- Paradoksalno je da se navijači istog kluba toliko tuku jer, navodno, jedni bojkotuju upravu. Iz tolike želje za tučom, iz nasilja koje je vrlo brutalno, može se zaključiti da se radi o mnogo krupnijim stvarima. Država je nemoćna, sukobi se nakratko prekinu intervencijom policije, ali žarište niko ne gasi - kaže sociolog Kovačević.

Incidenti zavađenih navijačkih grupa
26. 9. 2011. Sukob "Zabranjenih” i "Alkatraza” na utakmici Partizana i Crvene zvezde, uhapšeno 18 osoba

22. 10. 2011. Ivan Perović (20) iz "„Zabranjenih” prva je žrtva ovog sukoba. On je ubijen dok je sa drugom Đorđem S. stajao na ulici u Novom Beogradu. Na njih su pucala dvojica članova "Alkatraza” iz sivog BMW-a u pokretu.

12.5.2012. Navijači grupe "Zabranjeni” pokušali su da se obračunaju sa „Alkatrazima” u Kragujevcu, na stadionu "Čika Dača”. Žandarmerija sprečila veći sukob.

2.9.2012. Sukobljene navijačke frakcije FK Partizan potukle su se tokom utakmice sa OFK Beogradom na Omladinskom stadionu, a sukob je okončan posle intervencije policije. Prema svedočenju pripadnika Žandarmerije, jedan od navijača izvadio je nož i nasrnuo na policiju.

30. 9. 2012. Tuča i sukob navijača Partizana u Novom Sadu prilikom prvenstvene utakmice sa Vojvodinom. Gostujući navijači u tuči koristili baklje i "topovske udare”.

6.10.2012. Suprotstavljeni navijači Partizana potukli su se u Nišu ispred dvorane "Čair” prilikom preuzimanja besplatnih ulaznica pred rukometnu utakmicu.

7.10. 2012. Sukob navijača od prethodnog dana je nastavljen i u dvorani "Čair” u toku rukometne utakmice. Povređeno nekoliko huligana, incident još većih razmera sprečila policija.

7. 10. 2012. Sukob navijača Partizana ispred stadiona pred utakmicu sa Javorom iz Ivanjice. Privedeno nekoliko članova grupe sa južne tribine kod kojih su pronađene pirotehnika i drvene palice.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.10.2012. 12:51
Rat navijaca ce zaustaviti tragedija nazalost, jer drzava je nemocna i plasljiva. Plase se funkcioneri za svoje fotelje, i ne smeju da se suprotstave nasilnicima koji zapravo nemaju moc, ali blefiraju da su jaci od drzave, a drzava se primila na blef. Ja da sam vlast, resio bih im rebus za nedelju dana. Napunio bih zatvore sa jeftinom radnom snagom. Nahranis ih, i pustis u polje da sade luk, beru maline...Ciste kanale,uklanjaju divlje deponije, ciste korita reke...Srbiji je potrebno ciscenje. Jedan radni dan bi im skidao tri dana robije, a za huliganstvo bi se robijalo 5 godina.Ulice bi bile bezbedne, koristi koliko hoces. Nazalost, nisam ja vlast.
Utorak 09.10.2012. 12:31
Како капитализам ствара хулигане: http://www.youtube.com/watch?v=r38x1-o6xaU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online