Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.10.2012.
17:15
Beta A

Počelo suđenje Crvenim beretkama

Čitanjem optužnice tužilaštva za organizovani kriminal danas je u Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje osmorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženih za organizovanje oružane pobune novembra 2001. godine.

Ja sam penzioner, a penziju dajem deci poginulih policajaca : Milorad Ulemek na suđenju
 

Prethodno je predsednik Višeg suda Dragoljub Albijanić odbio zahtev za izuzeće sudskog veća, koji je jutros podneo advokat Milorada Ulemeka, Slobodan Milivojević.

Izjašnjavajući se o ličnim podacima, Ulemek je kazao da je penzioner, ali da penziju preusmerava u Fond za decu poginulih radnika MUP-a.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Centra Sava u punoj ratnoj opremi, demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

 

Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistali, kada su ubijena četiri zvaničnika Srpskog pokreta obnove, a lider te stranke Vuk Drašković povređen.

 

Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, dok je za načelnika postavljen Andreja Savić.

Suđenje je trebalo da počne juče, ali je odloženo za danas jer su advokati odbrane tražili izuzeće specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, kao i njegovog zamenika, postupajućeg tužioca Dimitrija Popića, što je odbijeno.

Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić pročitao je imena koji će biti pozvani za svedoke, među kojima su Dušan Mihajlović, Čedomir Jovanović, Dragan Veselinov, Ljubiša Buha i drugi.

Za organizovanje pobune "Crvenih beretki" optuženi su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mićo
Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

Komandant JSO, pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov
naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je ubistvo premijera Zorana Đinđića. Oni su u beogradski Specijalni sud dovedeni iz specijalnog zatvora u Požarevcu.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženim pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm, u BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 17:21
Судије будити Срби ! Дозвилите нашим Херојима да оду мало да изложбе! Пошто у Држави нема способних, јер сте ви све бранитеље Народа и Државе, стрпали у затвор!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online