Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.09.2012.
23:08
Večernje novosti A

Krivični zakonik: Gazdama brišu krivicu

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde sa zadatkom da uskladi Krivični zakonik sa međunardnim standardima završila je prvi deo posla. Neka krivična dela, kao što je, recimo, zloupotreba službenog položaja, čije preispitivanje Evropa uporno zahteva već nekoliko godina, sada su promenjena, a kod nekih, kao što je trgovina ljudima, pooštrene su kazne.

Novi zakonik bi trebalo da bude usaglašen sa međunarodnim standardima
 


Izmene Krivičnog zakonika, kako pišu beogradske "Večernje novosti", trebalo bi da odvoje vlasnika privatnih firmi od odgovornih lica u njima kada je reč o krivičnom delu zloupotreba službenog položaja. Naime, za to krivično delo, koje bi se zvalo zloupotreba službenog položaja odgovornog lica, ubuduće bi trebalo da konsekvence snose samo odgovorna lica, a ne i vlasnici firmi. Pored toga, klasična zloupotreba službenog položaja preimenovaće se u to novo krivično delo, što znači da će se po njemu nastaviti svi dosadašnji procesi.


Ova grupa krivičnih dela trebalo bi da bude pojačana novim delom - zloupotrebe u postupcima javnih nabavki. Za najblaži oblik tog krivičnog dela predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, a u slučaju da su zloupotrebe teže od 150 miliona dinara predviđena je kazna između jedne i 10 godina robije.
 

Nasilje u porodici

Jedan od predloga biće i da kod krivičnog dela nasilje u porodici mera koja će zabranjivati nasilniku da se približava žrtvi ne može trajati kraće od šest meseci niti duže od tri godine.

- Predložili smo i da sankciju izdržavanje kazne u kući može da izriče sud u redovnom postupku, a ne da o tome odlučuje predsednik suda - kaže izvor „Novosti“ blizak Ministarstvu pravde. - Naime, apelacija je zauzela stav da pošto postupajući sudija izrekne kaznu, a branilac se žali i zatraži ovu sankciju, predsednik suda donese odluku. To nije u redu zato što on ipak ne može da bude upoznat sa predmetom kao sudija koji je sudio.


Nezvanično, predviđaju se i nove kazne za trgovinu drogom. Dosadašnji minimum od tri godine trebalo bi da bude izbrisan i da se umesto njega donja granica određuje prema opštim pravilima.


Kada je reč o krivičnom delu trgovina ljudima, najverovatnije će biti pooštrena kazna kada su žrtve maloletnici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 01:40
Pravna sigurnost u kaznenom pravu Član 34 Niko se ne može oglasiti krivim za delo koje, pre nego što je učinjeno, zakonom ili drugim propisom zasnovanim na zakonu nije bilo predviđeno kao kažnjivo, niti mu se može izreći kazna koja za to delo nije bila predviđena. Kazne se određuju prema propisu koji je važio u vreme kad je delo učinjeno, izuzev kad je kasniji propis povoljniji za učinioca. Krivična dela i krivične sankcije određuju se zakonom. Svako se smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda. Niko ne može biti gonjen ni kažnjen za krivično delo za koje je pravnosnažnom presudom oslobođen ili osuđen ili za koje je optužba pravnosnažna.
Ponedeljak 01.10.2012. 01:57
Sledom napred navedenog,jasno je da se radi o protivustavnom zakonu ili novinarskom tumacenju.Posebno na krivicno delo zloupotreba sluzbenog polozaja.
Ponedeljak 01.10.2012. 01:43
niti sudska odluka može biti izmenjena na štetu okrivljenog u postupku po vanrednom pravnom leku. Istim zabranama podleže vođenje postupka za neko drugo kažnjivo delo. Izuzetno, ponavljanje postupka je dopušteno u skladu s kaznenim propisima, ako se otkriju dokazi o novim činjenicama koje su, da su bile poznate u vreme suđenja, mogle bitno da utiču na njegov ishod ili ako je u ranijem postupku došlo do bitne povrede koja je mogla uticati na njegov ishod. Krivično gonjenje i izvršenje kazne za ratni zločin, genocid i zločin protiv čovečnosti ne zastareva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online