Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 26.09.2012.
11:10
Blic, Beta A

Pao vojni avion: Poginuo pilot

Major Goran Savić (39), pilot Vojske Srbije poginuo je danas kada je iskočio iz aviona Lasta (V-54), koji se srušio u Novoj Pazovi. Drugi pilot je prošao bez povreda. Nema povređenih na zemlji. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je do pada vojnog aviona verovatno došlo, jer su otkazale komande letilice, ali da je još rano davati ocene o uzroku pada aviona.

Oba pilota su se katapultirala: Nema povređenih na zemlji (Foto: Ilustracija)
 

Avion Vojske Srbije tipa "lasta V-54" srušio se u naseljenom delu Nove Pazove, u ulici kralja Petra 91. Avionom su upravljala dvojica pilota, koji su katapultirali pre pada aviona. Pilot Goran Savić je ostao u avionu do poslednjeg trenutka, kako pad letelice ne bi izazvao dodatne žrtve.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić prekinuo je posetu Kipru zbog nesreće i naredio hitnu istragu ovog incidenta.

Teško ranjeni Savić je vojnim helikopterom prebačen na VMA, gde je preminuo od zadobijenih povreda.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Mnistarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović je dodao da nema provređenih građana na mestu gde se avion srušio.

"Piloti su bili na redovnoj tehničkoj probi vazduhoplova", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je do pada vojnog aviona u Novoj Pazovi verovatno došlo, jer su otkazale komande letilice, ali da je još rano davati ocene o uzroku pada aviona.

Doktor Branko Bursać rekao je da je ekipa Hitne pomoći u Novoj Pazovi ukazala pomoć povređenom pilotu koga je kasnije preuzela Vojska. On je rekao da nema povređenih na zemlji i da je avion pao u dovorište jedne kuće.

"Lasta" se najčešće koristi za obuku, ali može da leti i kao akrobatski avion

 

"Lasta" je jednomotorni avion, niskokrilac, metalne konstrukcije, s dva klasična pilotska sedišta, postavljena jedan iza drugog i s uvlačećim stajnim trapom, tipa tricikl. Stajni trap obezbeđuje pouzdano poletanje i sletanje s betonskih i travnatih staza, kao i vožnju (rulanje) po zemlji.

 

Avion "Lasta" je projektovan za uslove visoke akrobatske kategorije. Saglasno s tim, gorivna i uljna instalacija mu obezbeđuju leđni let u trajanju do 3 minuta. Obezbeđena mu je nosivost strukture za opterećenja pri + 6 / - 3 g i pri graničnoj brzini obrušavanja od 560 km/h.

 

Pogon aviona sačinjava motor Lycoming AEIO 540-L 1B5.D i trokraka elisa, promenljivog koraka, Hofman HO-V-123-K-V/200 AH. Motor je 6-sto cilindrični, s maksimalnom snagom od 220 KW.

Lasta - prvi domaći avion nakon raspada SFRJ

Školski klipni avion Lasta (V-54), koji se srušio u Novoj Pazovi, prva je letelica domaće konstrukcije koja je napravljena u fabrici Utva iz Pančeva nakon raspada SFRJ i čije uvođenje u naoružanje Vojske Srbije je u toku.

Vojska Srbije je za svoje  vazduhoplovstvo naručila 15 serijskih aviona, dok su ranije isporučena dva prototipa koji su izrađeni za potrebe ispitivanja u letu. Do sada je isporučeno sedam aviona serijske proizvodnje. Prethodno je za potrebe novog Ratnog vazduhoplovstva Iraka iz Utve isporučeno 20 aviona tog tipa.

Prvi let aviona Lasta obavljen je 5. februara 2009. godine. Evo kako je izgledao probni let "laste" u aprilu 2009. godine:

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 15:19
tragedija. ovo je nesto sto nam je najmanje trebalo. dokle vise.
Sreda 26.09.2012. 19:30
"Мајор Горан Савић је остао у авиону до последњег тренутка, како пад летелице не би изазвао додатне жртве." Постхумно одликовање одмах. Покојни мајор је персонификација хероја. Нека му је вечна слава, лака земља и вечни мир.
Sreda 26.09.2012. 11:26
Igraju se iz ministransva odbrane dragocjenim zivotima nasih pilota tjerajuci ih da pilotiraju ovakve krntije kao na ovoj slici od aviona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online