Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 19.09.2012.
09:32
Večernje novosti A

Mladić koji je spasio autobus u Sićevačkoj klisuri: Visili smo nad provalijom

Srđan Stolić (30) sedeo je u drugom redu autobusa, kojim se vraćao sa letovanja iz Turske, kada je kroz šoferšajbnu uletela stena i pala direktno na vozača. Munjevito je reagovao i spasao autobis pun turista sigurne smrti.

Srđan Stolić spasio 55 života u nekoliko sekundi
 

"Iznenada, u trenutku se začuo jak udarac, staklo ispred vozača se rasulo, a kamenica prečnika oko 30 centimetara pogodila ga je u vrat i rame i oborila na pod", priseća se Srđan jezivih trenutaka.

Mladić procenjuje da vozač do kobnog trenutka nije vozio brže od 50 kilometara na sat. Kada je odronjena stena uletela kroz staklo, onesvestila je vozača i odbacila ga na pod. Autobus je prešao u levu traku, počeo je da ubrzava, nekoliko puta se očešavši o ogradu koja se graniči sa provalijom!

"To se sve odvijalo u nekoliko sekundi", priča Srđan. "Stariji čovek ispred mene nagnuo se preko vozačevog sedišta, dohvatio volan, ali nije uspeo da nas vrati u desnu traku. Sećam se samo da sam ga odgurnuo, uskočio u vozačevo sedište i zgrabio upravljač. Uspeo sam da vratim autobus u desnu traku, zaustavim ga i povučem ručnu".

Stena vozaču polomila rame i ključnu kosti i izazvala povrede jetre i umutrašnje krvarenje
 

Srećom, u tim dramatičnim momentima, nijedno vozilo nije dolazilo u susret, inače bi sudar bio neminovan. Niko od putnika nije povređen. Vozaču autobusa polomljeni su rame i ključna kost, a jetra mu je probijena na više mesta. Izgubio je mnogo krvi. On se oporavlja u niškoj bolnici.

"Nije bilo vremena za razmišljanje, smrt je bila tu, na par metara od nas", još u neverici zaključuje hrabri mladić. "Valjda su proradili neki podsvesni mehanizmi u mojoj glavi".

"Zaista je bilo neverovatno! I sama sudbina je htela sve tako da se odigra. Putovali smo iz Turske, sa letovanja u Sarimsakliju, i vozač koji je bio umoran zamenio se sa kolegom i otišao da spava. Prešli smo bugarsku granicu i lagano krenuli ka kući. Novi vozač je vozio lagano i oprezno, poštujući sve znake i ograničenje brzine. Stvarno je bio i više nego pažljiv. Onda odjednom, pravo s neba, stena se zabila u autobus. Pa ko je tome mogao da se nada i kolika je verovatnoća da se tako nešto desi", kaže Srđan, objašnjavajući da je vozač u stvari naleteo na stenu u padu.

U neverici, odmahujući glavom, Srđan priča da to jednostavno nije moglo ni na koji način da se izbegne. "Ja sam vozač, radim kao automehaničar. Vozim godinama i nikada nisam imao saobraćajnu nesreću. Nikada se nisam sudario. Ali verovatno bi se meni isto desilo da sam bio za volanom autobusa", kaže Srđan, koji je nekoliko desetina metara pošto je zaustavio autobus upalio četiri žmigavca kako bi upozorio vozače koji su išli iza da nešto nije u redu i da uspore.

Na sreću putnika, nezgoda se dogodila na desetak kilometara od Niša, tako da su i Hitna pomoć i policija stigli u rekordnom roku.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 09:55
Srđane, ti si rođen da budeš dobar čovek, a to je privilegija samo odabranih!
Sreda 19.09.2012. 09:40
Господу Богу хвала ! Срђане жив и здрав био и да те Господ Бог чува !
Sreda 19.09.2012. 09:55
Srećan im rođendan svima, a Srđanu svaka čast što je bio priseban i brz da uradi pravi potez!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online