Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2012.
14:14
Press A

"Svedoka dva puta pokušali da ubiju"

Svedoka u trgovini organima na Kosovu čuvaju najbolji pripadnici policije, a pre nego što su ga preuzeli bio je dva puta životno ugrožen, kaže Bruno Vekarić, zamenik državnog tužioca za ratne zločine.

Svedočenje svedoka D., koji je detaljno opisao vađenje organa, izazvalo je veliku pažnju domaće javnosti, ali i haškog tužilaštva za ratne zločine.

Svedok D. nam je postao dostupan pre 16 meseci; iskaz je dat na 41 sitno kucanoj strani; ovo što smo videli je samo vrlo mali deo svega onoga što nam je rekao: Vekarić
 

- Svedok D. nam je postao dostupan pre 16 meseci, pre toga smo imali sa njim kontakte u jednoj evropskoj državi. Rekao nam je da zna kako se odvijala trgovina organima, da je bio svedok, nije opisivao detalje. Kada je prvi put dao opširan iskaz, počeli smo da proveravamo svaki detalj. Analizirali smo njegovo kretanje u vreme oružanog sukoba, događaje koji je opisao, mesta na kojima je bio... Medicinske detalje smo proveravali sa domaćim, ali i međunarodnim medicinskim stručnjacima i veštacima, priča Bruno Vekarić, zamenik državnog tužioca za ratne zločine za Pres nedelje i dodaje da je snimak iskaza samo mali deo onoga što je svedok rekao tužilaštvu.

- Pristao je i na poligrafsko ispitivanje. Iskaz koji je dao je znatno precizniji od ovoga koji je prikazan u javnosti. Iskaz je dat na 41 sitno kucanoj strani i obuhvata nekoliko vremenskih perioda. Ovo što smo videli je samo vrlo mali deo svega onoga što nam je rekao, kaže zamenik tužioca.

Upitan kada i kako je ostvaren prvi kontakt sa svedokom, i koji trenutak je bio presudan da poveruje u njegovu priču, Vekarić je rekao da je prvi kontakt ostvaren je u zapadnoevropskoj zemlji i da je "imao saznanja koja su nam značajna za dva druga predmeta ratnih zločina nad Srbima".

"Ponudili smo saradnju albanskom tužilaštvu, ali su oni to odbili"

Vekarić je istakao i da je tužilaštvo ponudilo saradnju i albanskom tužilaštvu, ali su oni to odbili.

- Nismo imali nikakav odnos prema kosovskom prazniku, niti smo imali na umu da je tamo "veselje". Vreme propagande takve vrste je prošlo, a Slobodan Milošević je odavno umro. Naša država ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije, pa je sasvim svejedno da li je ona nadgledana ili nenadgledana.”

Na pitanje ko čuva svedoka u Srbiji i da li mu je već prećeno, Vekarić je rekao da ga čuvaju najbolji pripadnici koje je odredila Direkcija policije i Jedinica za zaštitu.

- Pre nego što smo ga preuzeli, tri puta je bio ugrožen, dva puta životno, a ključan događaj je bio jedno samoubistvo i jedan obračun, navodno zbog droge, u zapadnoj Evropi. Mislim da je i stradanje svedoka u slučajevima protiv vođa OVK imalo uticaj da se on odluči da stupi u kontakt sa našim nadležnim organima, dodao je.

Upitan šta očekuje od posete međunarodnih eksperata, koji su najavili dolazak, pre svega od Serža Bramerca, Vekarić je rekao:

- Bramerca ćemo obavestiti, s obzirom na to da s njim imamo redovnu komunikaciju opredmetima ratnih zločina. Suprotno onome što sada govore neki zlonamerni "stručnjaci", Hag nema nadležnost niti ju je ikada mogao imati za ovaj slučaj budući da je završio sa svim optuženima pre četiri godine. Prava adresa je Međunarodni istražni tim Klinta Vilijamsona, jer njihov mandat podrazumeva i rasvetljavanje i utvrđivanje odgovornosti za trgovinu organima, kaže Vekarić.

Na konstataciju da su do sada tri izveštaja o trgovini organima na Kosovu ignorisana i na pitanje da li očekuje da će sada biti situacija drugačija, Vekarić je odgovorio:

- Zabrinut sam da li će se ovo ikada potpuno rasvetliti. Klasičan zločin, kakav je ovaj, veoma je često u senci različitih političkih projekata. Nadam se da će ovako monstruozna stvar biti tretirana na adekvatan način i u tom smislu imamo očekivanja od Vilijamsonovog tima. Važno je da i druga tužilaštva istražuju ovaj slučaj i da će oni, a neki su već pokazali interesovanje, moći da u skladu sa srpskim zakonima, uzmu izjavu svedoku D.

"Neozbiljno je govoriti o 'srpskoj propagandi' "

Na pitanje da li je priča zaštićenog svedoka namerno puštena baš na dan kada se ukidala nadgledana nezavisnost Kosova, on kaže:

- Neozbiljno je govoriti o nekakvoj "srpskoj propagandi". Pogotovo posle izveštaja Unmika iz 2005, koji je obrađivao organizovani kriminal na Kosovu, pa u tom delu i trgovinu organima, gde su označeni osumnjičeni kao i odredište na koje su išli organi; zatim drugog izveštaja iz "žute kuće" u kom vidimo dileme forenzičara, pronađene boce traneksina za opuštanje mišića prilikom intervencija; zatim posle uništenih materijala u "živom" predmetu u Hagu, i konačno posle izveštaja Dika Martija...

Upitan kako ocenjuje kritike koje su se ovih dana pojavile u javnosti, da svedočenje nije uverljivo, i da prokomentariše izjavu Nataše Kandić, Vekarić je rekao:

Vekarić: Gospođo Kandić setite se "Škorpiona"

- Čudno je kako su aršini različiti u odnosu na žrtve. Napad na nas počeo je sa Kosova, a odmah zatim i od gospođe Kandić. Kaže da smo uznemirili javnost u fazi istrage, a da je svedoku najbolje da ode na Kosovo. To deluje zaista nerazumljivo. Snimak "Škorpiona" jednako je uznemirio javnost, takođe je bio u fazi istrage, tempiran za godišnjicu Srebrenice. Pazili smo da ne ugrozimo istragu, a javnosti se plaše oni koji imaju šta da kriju ili imaju želju da iz različitih razloga zataškaju zločin. Nijedno ime nismo pomenuli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online