Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.09.2012.
19:56
B92 A

U Srbiji 4 samoubistva svakog dana

Srbija je po broju samoubistava u evropskom vrhu. Svakog dana u našoj zemlji 4 osobe oduzmu sebi život, a broj samoubistava mladih drastično se uvećao. Uprkos tome, jedino beogradsko telefonsko savetovalište za prevenciju samoubistava, upravo danas prestaje sa radom.

Prestaje sa radom jedino savetovalište za prevenciju samoubistava
 

Taj telefonski broj je tokom protekle dve godine pozvalo više od 2.300 ljudi. Prema statističkim pokazateljima u Srbiji svakog dana, u proseku, četvoro ljudi sebi oduzme život, ali se taj broj i dalje uvećava. Muškarci se tri puta češće ubijaju od žena, objašnjava Branka Kordić, klinički psiholog i direktor Centra za prevenciju samoubistava.

"Najrizičnija grupa su muškarci, sredovečni, koji izgleda da su u stvari, najveće žrtve tranzicije. Žene su sklonije pokušajima koji ne uspevaju, što ne znači da rizik nje velik. Ono što je isto jako zabrinjavajuće i uznemirujuće je porast broja samoubistva mladih u zadnjih deset godina", kaže ona.

Broj samoubistava mladih uvećao se tokom poslednje decenije čak četiri puta. Brojni problemi življenja, nezaposlenost, osećaj besperspektivnosti i neprihvatanja, rušenje partnerskih ili porodičnih veza i posebno usamljenost, mogu da izazovu beznađe i ulazak u začarani krug crnih misli da je živeti dalje nemoguće.

Noću su misli najteže i upravo su zato psiholozi telefonskog savetovališta radili noću, od 8 uveče do 6 ujutro. Razgovori su trajali i po tri sata, a pružali su mnogo više od lekovitog slušanja

"Mi idemo i korak dalje. Čovek koji se javlja je suočen sa problemom koji obično dugo i traje. Mi hoćemo da vidimo šta je to što je urađeno u vezi sa problemom, da podsetimo ljude da su u prošlosti uspevali da reše probleme i da imaju mehanizme prevladavanja i da samo treba možda da se toga podsete", kaže Branka Kordić i dodaje da je Srbija ne samo zemlja u tranziciji nego je traumatizovano društvo u tranziciji.

Psiholozi ukazuju da samoubistvo u najvećem procentu nije rezultat duševne bolesti, već ljudskih problema i da život može da se spasi uz stručnu pomoć. Jedino beogradsko telefonsko savetovalište za prevenciju samoubistava radilo je od februara 2010. Kuća Telekom ustupila je besplatnu telefonsku liniju, a gradski sekretarijat za zdravstvo kraće vreme je finansirao rad.

Kada su prvi put ostali bez sredstava psiholozi su volonterski dežurali devet meseci u želji da ostanu čuvari života. Danas od države očekuju da pokaže odgovornost i trajno omogući rad Centra. Upozoravaju i da je Srbiji hitno potrebna Nacinalna Strategija za prevenciju samoubistava.

Ponedeljak 10.09.2012. 20:06
Jako sumorno i strasno zvuce ovi podaci o ljudima koji su izgubili svaku nadu...kako im pomoci osim strucnim savetom a kao sto vidim i to malo nade ukinuto je pa se nesrecnici u ocaju ili zaista ubiju ili uzasno pate...Kazu da se moze primetiti ponekad da neko zeli da se ubije...kazu ocajna osoba je depresivna i nista je ne moze oraspoloziti i onda odjednom cudno veselo raspolozenje koje je iznenadjujuce...u stvari osoba je srecna zbog nalazenja nacina resavanja svojih briga... samoubistvom...mogli bi ponekad da malo posmatramo ljude mozda nekom pomognemo...moja komsinica je vapila za pomoci ali niko nije ozbiljno shvatao...kad je skocila sa 7. sprata svi su bili sokirani...strasno...
Utorak 11.09.2012. 06:39
Svoje bližnje moramo posmatrati stalno sa najvećom pažnjom, pogotovu ako neko ima nekih problema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online