Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.09.2012.
15:12
Blic A

Mafijaši vode posao i dok su na robiji

Željko Radovanović (39) zvani Krečo i Votka iz Bijeljine, stari poznanik srpske policije, pre nekoliko dana je priveden u RS jer je iz zatvora u Foči rukovodio narko-grupom koja je krijumčarila kokain u BiH, Srbiju, Hrvatsku, Austriju i Nemačku. Sumnjiči se da je, koristeći mobilni telefon i posete, iz zatvora dogovarao kupovinu i prodaju narkotika. Njegov zamenik je bio Mile Rosić, koji takođe izdržava zatvorsku kaznu.

Prozor u svet: Mobilni telefon je dostupan zatvorenicima - donose ga, uz rizik, posetioci, ili ga čuvari donose "uz nadoknadu"
 

Radovanović, inače, već ima dosije u Srbiji, a u Beogradu je osuđen na 13 godina zatvora zbog šverca droge - 48 kilograma heroina i četiri kilograma kokaina.


- Onaj ko ima para, privilegovan je i u zatvoru. Nesumnjivo je da sa saradnicima nije mogao da se dogovara samo kada mu dođu i posetu, već je morao s njima stalno da bude na vezi mobilnim telefonom. A u tome je sigurno morao da mu pomogne i neko od zaposlenih u zatvoru u Foči, gde je izdržavao kaznu. Taj neko je morao da mu unese mobilni telefon, da mu ne pretresa sobu, da ga štiti od svake kontrole. A za to je ovaj svakako morao da plati - kažu u našoj policiji koja dobro poznaje aktivnosti Radovanovića, jer je u stanovima njegove grupe 2007, osim više od 50 kilograma droge vredne više od milion evra, nađeno i 210.000 evra, nekoliko pištolja, falsifikovane isprave.


Nažalost, kažu u policiji, Radovanović nije jedini kome polazi za rukom da iz zatvora nastavi s kriminalnim poslovima. I u Srbiji je bilo nekoliko vođa kriminalnih grupa koje su i iz kazamata nastavile da “rade“, i to koristeći razne beneficije koje su tokom izdržavanja kazni dobili.
 

Sarađivao i sa Ećimom

Među članovima kriminalne grupe Željka Radovanovića, koja je bila optužena pred Specijalnim sudom u Beogradu, bio je i Ljuban Ećim, nekadašnji zamenik načelnika Centra državne bezbednosti Republike Srpske u Banjaluci, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog falsifikovanja dokumenata. Kao član grupe osuđen je i Veljko Banović, koji je hapšen i s Lukom Bojovićem zbog ilegalnog posedovanja oružja.

- Nedavno je Mlađen Mićić Pacov, vođa tzv. požarevačke grupe, koji je uhapšen još 2003. osumnjičen da je iz otvorenog paviljona zatvora Zabela rukovodio krijumčarenjem oružja. I doktor Milan Zarubica, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog proizvodnje 31,2 miliona amfetamina, prošle godine je opet uhapšen jer pravio ove narkotike, i to tako što je iskoristio status “slobodnjaka“ u zatvoru u Sremskoj Mitrovici - kažu u policiji i podsećaju da je i Branislav Đekić iz pritvora, sa saradnicima bio na vezi, pa su isplanirali i presreli transport novca JPP “Pošte Srbije“.


Sagovornik “Blica“ upoznat sa dešavanjima u srpskim zatvorima napominje da osuđenici na nekoliko načina ostvaruju taj kontakt sa spoljašnjim svetom, pa i sa saradnicima iz kriminalnog miljea.


- Iako se smatra da su mahom čuvari korumpirani, osuđenicima mobilne telefone mogu da unesu, kao i da prenose njihove poruke, i vaspitači, majstori koji rade u zatvoru. I oni se, kao i posetioci, pretresaju, ali postoje načini da unesu mobilni telefon. Ne treba zaboraviti i da svaki osuđenik ima nedeljno tri puta pravo na po 15 minuta razgovora sa spoljnim svetom. Kupi „halo karticu“ i zove koga hoće. Čuvari su tu da mu mere vreme, ali ne smeju da prisluškuju razgovore. Tako kriminalci mogu da - bez korupcije, podmićivanja čuvara i drugih zaposlenih u zatvorima - budu u kontaktu ne samo s porodicom već i sa saradnicima - rekao je izvor “Blica“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 19:51
Mafijaši vode posao i dok su na robiji...A to li niko nije znao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online