Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.08.2012.
12:32
J. Arsenović - Vesti A

Slučaj Taton: "Naša deca žrtve suda"

Slučaj Brisa Tatona, francuskog navijača stradalog u Beogradu septembra 2009, ponovo je u žiži javnosti nakon što je Dragan C., penzionisani policajac i šef obezbeđenja garaže na Obilićevom vencu u trenutku nesreće, odlučan da svedoči kako mladi Francuz nije bačen preko ograde, već da je sam pao.

Nestali dokazi i video snimci: Srđan Veličković tvrdi da je njegov sin Stefan nepravedno osuđen
 

Podsetimo, za ubistvo Tatona Viši sud u Beogradu osudio je 14 napadača na ukupno 240 godina zatvora, da bi Apelacioni suda kaznu smanjio na 123 godine robije.

Srđan Veličković, otac Stefana koji je osuđen na sedam godina zatvora, kaže da mu je drago da javnost počinje da saznaje pravu istinu o celom slučaju posle svedočenja penzionisanog policajca i čuvara garaže na Oblićevom vencu Dragana C. koji je izjavio da je Taton sam skočio i da su ga terali da laže.

Stefan Veličković

- Svedok Dragan C, kojeg preko nekih blogova već osporavaju, nije izmišljen. Odbrana je još Apelacionom sudu dostavila njegovu izjavu koja je sada dospela u javnost, ali je sud nije uzeo u obzir. Mislim da je celo suđenje funkcionisalo kao preki sud u kojem nije važila pretpostavka nevinost. Ima tu još svedoka i dokaza da s tim sudskim procesom nešto nije bilo u redu i da je presuda doneta po nečijem nalogu, a ne na osnovu dokaza - kaže Veličković, koji ističe da niko nije protiv borbe države protiv nasilja i huligana, ali ne na lažnim dokazima i uz žrtvovanje mladih života.


Odbrana Stefana Veličkovića sve vreme tvrdi da on uopšte nije ni bio na Obilićevom vencu u vreme tuče navijača, pa nije ni mogao da bude jedan od glavnih tabadžija koji su došli glave nesrećnom Tatonu, kako je tvrdilo tužilaštvo.

Advokat Tatonovih: Nema šanse za novi postupak

Slobodan Ružić, advokat Tatonovih roditelja, kaže da se povodom zahteva odbrane da se suđenje ponovi nije čuo sa svojim francuskim klijentima.


- Ne želim da ih uznemiravam jer sam uveren da ne postoji ni promil šanse da se ponovi postupak. Razumem osuđene i njihove advokate koji pokušavaju da nešto ishoduju za sebe, ali ne razumem potrebu da se ta stvar politizuje kad je nepobitno dokazano da se radi o nasilju huligana koji su brutalno pretukli mladića koji je došao da prati utakmicu između Partizana i Tuluza. Ne kažem da taj postupak nije imao problema, ali je apsurdno tvrditi da je mladić sam skočio. Navešću samo nekoliko dokaza izvedenih na sudu.


Prvo, Bris Taton nije bačen s vrha stepeništa, već s bočne strane. Saslušana je i ekipa Hitne pomoći koja je prva pritekla u pomoć Tatonu i oni su ga smestili u kolica, a ne taj navodni penzionisani policajac i čuvar garaže. Tu su i tragovi na Tatonovoj majici za koje su veštaci utvrdili da potiču od ograde - navodi Ružić.


- U vreme kada je došlo do napada, njemu je saobraćajac uzimao podatke jer se nepropisno parkirao u Makedonskoj ulici kako bi na Terazijama kupio karte za utakmicu. Dakle, postoji zapisnik tog policijaca sa datumom i tačnim vremenom, ali sud ništa nije hteo da uzme u obzir. S druge strane, kako to da ne postoji nijedan snimak od osam kamera obližnjih kafića na Obilićevom vencu, niti ima žardinjere na kojoj su ostali otisci od Tatonove obuće? Pa nema ih kako ne bi postojali dokazi da on nije bačen, već da mu je žardinjera poslužila da preskoči ogradu - pita i istovremeno nudi odgovore otac Stefana Velićkovića.

Parking kazna najbolji dokaz: Stefana Veličkovića zaustavio policajac daleko od mesta tragedije u vreme Tatonove smrti

Svetozar Vujačić, advokat odbeglog Dejana Puzigaće, kao dokaz da je celo suđenje montirano navodi i apsurdni tekst presude.


- U njoj doslovno piše u prvoj rečenici, da su krivi zato što su 17. septembra lišili život Brisa Tatona, koji je posle lečenja u Kliničko centru Srbije preminuo 29. septembra?! Ne morate biti pravnik da biste shvatili koliko je to nelogično. Očigledno se išlo na tako sročenu presudu kako bi ih teretili za teško ubistvo, a ne za fizički napad koji je imao smrtni ishod, za šta je predviđeno do 12 godina zatvora - objašnjava Vujačić.
Srđan Veličković ističe da roditelji, kao i branioci nikada nisu govorili da su njihova deca i klijenti nevini jer je evidentno da je došlo do tuče, već da nisu krivi za delo za koje ih je teretilo tužilaštvo.

Lekare krive za smrt?

I dok tužilaštvo tvrdi da je krivica nepobitno dokazana, odbrana se poziva i na nalaze obdukcije u kojem se kaže da je Taton umro od od progresivnog hematoma na mozgu, a da je lečen od povrede aorte za koju se nakon što je mladić završio na hiriruškom stolu ispostavilo da nije pukla!


- Pitanje je da li bi smrt Tatona bila sprečena da su mu lekari odmah operisali glavu. Posle operacije aorte, na kojoj je samo spoljašnji sloj bio oštećen, Taton je dobio terapiju, koja je prouzrokovala progresivni rast hematoma na mozgu, usled čega je umro - kaže advokat Ivan Bajazit, branilac odbeglog Đorđa Prelića.


- Mi samo hoćemo fer i pravično suđenje i u interesu pokojnog Tatona i njegovih roditelja. Jeste da se desio napad i da postoji krivično delo, ali ne teško delo ubistva s predumišljajem i da se mladićima pakuje nepostojeća krivica. Ne možete da me osudite za ubistvo zato što je nas desetoro sedelo za kafanskim stolom i što smo skočili da tučemo drugu grupu navijača, dok je jedan od njih bežeći istrčao na ulici i stradao od automobila - pravi poređenje Srđan Veličković.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će se ispitati novi detalji o smrti Tatona.
 

Dokaz i poziv Hitnoj pomoći

Hitna pomoć odvozi teško povređenog Brisa Tatona
 

Odbrana 14 presuđenih navijača Partizana poseduje i audio zapis i transkripte poziva Hitnoj pomoći koji, prema njima, takođe ukazuje na to da je i devojka, frizerka iz obližnjeg frizeraja koja je pozvala Hitnu pomoć, videla mladića kako sam pada sa stepeništa.


- Poznat nam je identitet devojke koja je prva pozvala Hitnu pomoć, ali za sada ne želimo još da ga otkrivamo. Transkripte razgovora i snimak smo priložili Apelacionom sudu u žalbi na presudu, ali je sud samo konstatovao da je dokaz priložen, ali ga uopšte nije cenio prilikom odlučivanja po žalbi - tvrdi advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac osuđenog Ivana Grkovića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 23:18
greota je da iko nedužan robija :((((
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online