Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2009.
09:14
Vestionline A

Poternice za kokainskom mafijom

Argentina je raspisala međunarodne poternice za pet osoba, za koje vlasti u Buenos Airesu tvrde da su srpski državljani, zbog organizovanja mreže šverca kokaina, presečenog pre desetak dana u urugvajskoj luci Santjago Vaskez.

Snimak sigurnosnih kamera

Argentinski sudija Marselo Aguinski saopštio je da su poternice raspisane za Nenadom Novakovićem, koji je još koristio imena Anto Jurić i Antonio, Draškom Vukovićem, Borisom Labanom, Igorom Stjepanovićem i Markom Pandrcom.

U Srbiji je prošle srede, kao deo iste operacije, uhapšen Miloš Tandrc, pa još uvek nije jasno da li je reč o dve osobe ili je argentinska policija permutovala ime i prezime Pandrc, odnosno Tandrc.

Istragom je obuhvaćeno još najmanje pet osoba, takođe državljana Srbije, prenose beogradski mediji.

Tokom i neposredno nakon zaplene kokaina, u Urugvaju i Srbiji, uhapšeno je 12 osoba i zaplenjeno oko 950.000 evra.

Srpska policija je uhapsila osam osoba koje su umešane u šverc kokaina i zaplenila oko 540.000 evra. U Urugvaju su uhapšene ukupno četiri osobe, trojica Srba i Hrvat.

Novaković, koji navodno savršeno govori španski, je označen kao vođa grupe. On se, prema nalazima istrage, predstavljao kao strastveni pecaroš Antonio, koji je nabavio ribarski brodić i silnu opremu za taj sport, ne samo kako bi sakrio namere, već i da bi obezbedio mobilnost grupe švercera.

Čitavu akciju prekinula je oluja, koja je brodić "Maui" skrenula u luku Sanatjago Vaskez, gde je pokušaj šverca kokaina prekinula urugvajska policija, posle "dojave" srpske Bezbednosno-informativne agencije, američke DEA i argentinske policije.

Novakovićeva grupa je, kako je naveo argentuinski sudija, napustila tu državu nekoliko dana pre nego što je policija upala na jahtu "Maui". U stanu u kojem su živeli u Buenos Airesu, policija je pronašla 15 potpuno novih satelitskih telefona i kape sa ugrađenim kamerama.

Policija je identifikovala i trojicu Argentinaca koji su učestvovali u operaciji, ali se njima pripisuju manje važne ulogu, poput iznajmljivanja stanova, kupovine automobila i opreme.

Najmanje jedan od navodnih pripadnika te grupe pobegao je u Južnu Afriku, navela je argentinska policija.

Policija u Urugvaju je, krajem prošle sedmice, saopštila nove detalje koji su prethodili hapšenju misterioznog "Anastasidija Nastisića", koji se, prilikom kontakata u tom državi predstavljao kao predstavnik velikih investitora iz Evrope.

Operacije grupe švercera počela je još u martu, kada su iznajmili nekoliko stanova u elitnim delovima Buenos Airesa, nabavili "land rovere" i "fordove" kamionete i počeli ambiciozno zamišljenu operaciju nabavke i ditrbucije kikaina, koji je, kako se pretpostavlja, nabavljan u Kolumbiji po ceni od 1.000 dolara za kilogram.

Policija Nastisića opisuje kao uglađenog i veoma pristojnog čoveka, koji se raspitivao na koji način može da dobije urugvajsko državljanstvo, otvori račune u bankama i dobije platne kartice.

U banku je, koristeći hrvatski pasoš, položio 1.000 dolara, što je opisano kao "sitnica", jer je kod njega, kasnije, zaplenjeno 300.000 evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online