Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 08.08.2012.
11:03
Večernje novosti A

Mladiću koga je zapalio drug potrebna koža

"Moj sin će živeti samo ako mu osmoro ljudi u narednih nekoliko dana bude doniralo kožu" - skupio je snage Radoje Arsić da posle razgovora sa dr Biljanom Ćertić, načelnikom odeljenja opekotina na Institutu za plastičnu hirurgiju, prevali preko usta ovu užasnu istinu.

Martin Arsić u životnoj opasnosti
 

Otac i bratanac Martina Arsića, koga je prošlog petka na vašaru u Knjaževcu polio benzinom i zapalio maloletni M. J., u sredu će dati kožu, posle čega će nesrećni mladić biti operisan. Međutim, da bi Martin nastavio život i jednog dana stao na svoje noge, neophodna je serija hirurških intervencija, a za to je poterbno još šest donora.

Prokleti novac

Dugovao sam Martinu 150 evra, a u petak, kada me je pozvao da mu vratim novac, kod sebe sam imao nešto više od 5.000 dinara. Arsić mi je rekao da više ne želi da me čeka i da mu novac vratim kako znam i umem. Ustao sam iz kafane u kojoj smo sedeli, sipao u plastičnu flašicu benzin i vratio se. Martina sam, iz straha, polio benzinom i zapalio. Ovo je prilikom saslušanja u policiji izjavio M. J. (17) iz Knjaževca, koji je polio benzinom i zapalio Martina Arsića.

- Doktori su mi kazali da su opekotine koje je Martin zadobio dubinske i da svakog trenutka, bez obzira na to što je on trenutno u stabilnom stanju, može da podlegne ukoliko uskoro ne dobije kožu - kaže Martinova majka, koja je dijabetičar i, nažalost, ne može da pomogne sinu. Ona je pozvala našu redakciju iz Knjaževca moleći nas da apelujemo na sve humane i hrabre ljude da pomognu da njen sin ne podlegne teškim povredama.

Prema rečima plastičnog hirurga dr Biljane Ćertić, načelnika odeljenja opekotina na Institutu za plastičnu hirurgiju i opekotine KCS, Arsićevo stanje je izuzetno teško i on je životno ugrožen.

- Velika površina tela zahvaćena je opekotinama, 58 odsto - kaže dr Ćertić. - Opekotine su duboke, drugog B i trećeg stepena. Planira se operacija, ali se čekaju donori kože. Pacijent ima opekotine po celim leđima, zahvaćena je leva ruka, desna noga, ceo desni gluteus, leva butina i leva i desna podlaktica. Svestan je i komunicira sa nama. Prolazi kroz fazu šoka od opekotina i ima svu potrebnu terapiju.

Nesrećnom mladiću potrebni su hitno donori kože, bez njih, šanse da preživi su minimalne.

- Koža se skida sa butina zdravih osoba - priča dr Ćertić. - U Srbiji ne postoji banka kože i mi nemamo ništa drugo što bi to moglo da zameni. Ukoliko ne dobije kožu, posledice mogu da budu fatalne.

Martinova majka kaže da njen sin kao da nije svestan šta mu se desilo:

- Pitao me je: "Mama, kada će lekari da me puste kući. Ne mogu više ovako da ležim“. Ne znate koliko mi je teško. Sada nije bitno ni ko mu je šta uradio, ni zbog čega, samo se molim da moj sin živi. I molim se da se jave donori koji će pomoći.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 11:21
Hitno, gospođo angažujte rodbinu i komšiluk.
Četvrtak 09.08.2012. 06:22
Pa to nebi trebalo da bude problem,taj sto ga je zapalio od njega treba da se odere koza da bi mu to bilo za kaznu.A ne on da se badava izdrzava i hrani u zatvor a neko drugi da daje kozu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online