Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.08.2012.
06:01
Večernje novosti A

Balkanski lopovi haraju Evropom

Broj pljački zlatara u Austriji ove godine drastično je povećan, a krivica po običaju pada na "pink pantere". Tamošnja policija smatra da su razbojnici iz Srbije i Crne Gore odgovorni što su za sedam meseci "pale" 23 zlatare, dok je čitave prošle godine opljačkano 19 juvelirnica.

Foto: Ilustracija

Banda koja je odavno postala legendarna, pominje se svaki put kada su u pljačku umešani kriminalci sa Balkana. Austrijski mediji pišu da je policija nemoćna da se izbori sa "pink panterima" i da je zato i raspisana nagrada od 20.000 evra za informacije koji bi pomogle u razbijanju ove grupe.
 

U policiji tvrde da za najmanje tri poslednje pljačke mogu da kažu da iza njih stoje "panteri". Nedavno je u Nemačkoj uhapšeno pet članova ove skupine.
 

- Oni su izviđali i ciljeve u Švajcarskoj i Beču - rekao je Evald Ebner, šef odseka za opšti kriminal u Kriminalističkoj službi austrijske policije.

- Računamo s tim da banda ima do 200 članova. Mladi ljudi, takozvani vojnici, koji izvršavaju pljačke ne znaju šefove. Oni često bivaju samo telefonski obavešteni o ciljevima od organizatora. Po pravilu radi se o "blic-pljačkama". Uhapšeni članovi ne daju nikakve podatke o organizatorima pljački, koji izviđaju zlatare, iznajmljuju sobe i preuzimaju plen.
 

Među zlatarima širom Austrije vlada veliki strah i oni investiraju šestocifrene sume u obezbeđivanje svojih objekata, kako bi se osigurali od pljački, koje ponekad bivaju i brutalne.
 

- Pitamo se ko je sledeći. Zlatari žive u strahu - kaže Frank Tomas Moh, predsednik granskog odbora zlatara u Privrednoj komori Austrije.
 

Tojerer Čarls, juvelir iz Beča, ove godine dvaput je bio na meti pljačkaša. Pretpostavlja se da su oba puta bili odgovorni "pink panteri".
 

- Drugi put pljačka je trajala samo minut i deset sekundi - kaže nesrećni zlatar. - Moja majka, zaposleni, mušterije i ja ležali smo na podu dok su praznili kasu. Podigao sam glavu, ugledao cev puške i pomislio: "Ne opet, samo da se što pre završi". Sada sam užasno uplašen i uložio sam 150.000 evra da bih radnju pretvorio u tvrđavu.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 09:46
И када би биле истините ове оптужбе, у питању је само делић злата које су ваши нацистички дедови опљачкали из Србије. Много сте нам дужни!
Sreda 01.08.2012. 07:46
Nas je njihov NATO pobio a kasnije njihovi političari uporno nastoje opljačkali teritoriju. Te prema tome ovo što ovi momčići rade je sasvim prirodan sled.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online